U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Russische regering

Tsjetsjeense republiek


'Geen conflict over oorlog in Tsjetsjenië'


MOSKOU/GROZNY, 6 NOV. Een hoge Russische militair, plaatsvervangend stafchef Valeri Manilov, heeft gisteren ontkend dat er ruzie is tussen de legerleiding en het Kremlin over de oorlog in Tsjetsjenië.

Tussen de Russische regering en de legerleiding bestaat geen enkel verschil van opvatting over het voortzetten van de strijd in Tsjetsjenië, zei generaal Manilov op een persconferentie in Moskou. Berichten over het tegendeel zijn volgens hem gebaseerd op "leugens, foute informatie en laster".

Manilov reageerde daarmee op een artikel in het blad Moskovski Komsomolets, waarin staat dat de Russische opperbevelhebber, generaal Anatoli Kvasjnin, tegenover president Jeltsin heeft gedreigd met aftreden indien de regering in Moskou zou besluiten onderhandelingen te gaan voeren met de Tsjetsjeense leiders. Volgens de krant zou met generaal Kvasjnin "een hele lijst van generaals" die betrokken zijn bij de oorlog in Tsjetsjenië willen opstappen indien president Jeltsin en premier Poetin zwichten voor de groeiende buitenlandse druk om de oorlogshandelingen te staken en een dialoog te beginnen met de Tsjetsjeense leiders.

Generaal Manilov zei gisteren dat vredesgesprekken mogelijk zijn, maar niet eerder dan dat "de terroristen zijn vernietigd of geneutraliseerd". Een kleine week geleden liet premier Poetin zich in soortgelijke bewoordingen uit. Gisteren zei Poetin, op bezoek in Turkije, dat het Russische offensief niet beschouwd kan worden als agressie omdat "het alleen gericht is op het vernietigen van terroristen en niet is ingegeven door politieke motieven.". Gisteren werden vanuit Tsjetsjenië nieuwe Russische luchtaanvallen gemeld. Tegelijkertijd kwamen gisteren duizenden vluchtelingen de opengegane grens tussen Tsjetsjenië en de buurrepubliek Ingoesjetië over.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, zou vandaag telefonisch contact hebben met zijn Russische ambtgenoot Igor Ivanov om aan te dringen op een politieke oplossing van het conflict in Tsjetsjenië. Ook zal Cook aandringen op betere bescherming van de burgerbevolking. "Hij zal zijn diepe bezorgdheid uitspreken over de situatie in Tsjetsjenië en hij zal met nadruk het groeiende aantal slachtoffers onder de burgerbevolking aan de orde stellen", aldus een gisteravond uitgegeven verklaring van Cooks ministerie. (Reuters, AFP)


Zie ook:

'De piloot zag ons - en schoot' ( 4 november 1999)
Tsjetsjenen tijdens vlucht beschoten (30 oktober 1999)
Leger geeft aanval markt Grozny toe (23 oktober 1999)
Bloedbad Grozny door raketaanval (22 oktober 1999)
Rusland: in Tsjetsjenië is doel bereikt (5 oktober 1999)
Rusland begint invasie Tsjetsjenië (2 oktober 1999)
Rusland dreigt Tsjetsjenië met grondoorlog (27 september 1999)

NRC Webpagina's
6 NOVEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)