U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Russische regering

Tsjetsjeense republiek


Moskou laakt ontvangst van Tsjetsjeen in VS


MOSKOU, 15 JAN. De kwestie- Tsjetsjenië zet de betrekkingen tussen Rusland en de Verenigde Staten onder druk. De ontvangst van een Tsjetsjeense vertegenwoordiger in Washington werd gisteren door de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, fel gehekeld.

Ivanov reageerde gisteren kwaad op de ontmoeting, donderdag, van de Tsjetsjeen Ilias Achmadov met enkele Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Achmadov noemt zichzelf de minister van Buitenlandse Zaken van Tsjetsjenië. Ivanov bestempelde het gesprek van Achmadov in Washington als "een de facto ondersteuning van terroristen en separatisten" door de Amerikaanse regering. Hij zei dat "de Tsjetsjeense terroristen" banden onderhouden met Osama Bin Laden, die, zo voegde hij daar aan toe, door de Amerikanen wordt gezien "als 's werelds terrorist nummer één". "Diegenen die op deze manier optreden compliceren een regeling van het conflict in Tsjetsjenië en verlengen het lijden van de burgerbevolking", aldus Ivanov. "We hebben bij vele gelegenheden gezegd dat dit soort acties terroristen en separatisten aanmoedigt, niet alleen in de Russische Federatie." In Washington is gezegd dat Achmadov niet wordt beschouwd als minister van Buitenlandse Zaken van Tsjetsjenië, maar als "een Russisch privéburger".

In Tsjetsjenië zelf gaat de strijd om Grozny onverminderd voort. De Russische troepen hebben wel een door het Westen en hulporganisaties scherp gehekelde maatregel ongedaan gemaakt: Tsjetsjeense mannen tussen tien en zestig jaar oud mogen Tsjetsjenië weer binnen en mogen het land ook verlaten. Eerder deze week sloten de Russen de Tsjetsjeense grens voor mannen tussen tien en zestig, met het argument dat ze wellicht banden onderhouden met Tsjetsjeense strijders. Bovendien bestonden er plannen om in Tsjetsjenië zelf alle mannen tussen tien en zestig in kampen op te sluiten die ze pas zouden mogen verlaten als was aangetoond dat ze geen banden met het Tsjetsjeense verzet hebben of hebben gehad. De maatregel werd afgekondigd nadat de Tsjetsjenen een aantal tegenoffensieven hadden ontketend en de Russische opmars zo goed als volledig tot staan hadden gebracht. In Washington werd de Russische maatregel scherp veroordeeld. Gisteren uitte de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Andrews namens de Raad van Europa kritiek op het Russische beleid in Tsjetsjenië. (Reuters)


Zie ook:

Grozny krijgt adempauze van Russen (8 januari 2000)
Offensief Grozny gestuit (28 december 1999)
'Ze doden elkaar zolang het ons past' (22 december 1999)
'Jullie maken me kapot!' (21 december 1999)
Zware verliezen Russen in Grozny (16 december 1999)
Hoofdstad Tsjetsjenië omsingeld (6 december 1999)
Ditmaal rouwen soldatenmoeders alleen (2 december 1999)
Tsjetsjenië overschaduwt OVSE-top van verzoening (18 november 1999)
Confrontatie VS-Rusland dreigt (17 november 1999)
'Geen conflict over oorlog in Tsjetsjenië' (6 november 1999)
'De piloot zag ons - en schoot' (4 november 1999)
Tsjetsjenen tijdens vlucht beschoten (30 oktober 1999)
Leger geeft aanval markt Grozny toe (23 oktober 1999)
Bloedbad Grozny door raketaanval (22 oktober 1999)
Rusland: in Tsjetsjenië is doel bereikt (5 oktober 1999)
Rusland begint invasie Tsjetsjenië (2 oktober 1999)
Rusland dreigt Tsjetsjenië met grondoorlog (27 september 1999)

NRC Webpagina's
15 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)