U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Russische regering

Tsjetsjeense republiek


Grozny krijgt adempauze van Russen


MOSKOU, 8 JAN. De Russische strijdkrachten in Tsjetsjenië hebben gisteren hun tot dusver weinig succesvolle offensief tegen de hoofdstad Grozny gedeeltelijk gestaakt.

Dat heeft de plaatsvervangend bevelhebber van het federale Russische leger in de Noord-Kaukasus, generaal Gennadi Trosjev, volgens het Russische persbureau Itar-Tass bekendgemaakt.

De militaire operatie van de Russen in de opstandige deelrepubliek zal zich voorlopig meer gaan concentreren op de stellingen van rebellen in het bergachtige zuiden, zo bleek. Of dit betekent dat het Russische offensief tegen Grozny is vastgelopen is onduidelijk.

Vanaf gisteren zijn alle lucht- en artillerieaanvallen op Grozny opgeschort, zo meldde Trosjev. De bescherming van burgers en het vermijden van een ecologische ramp zouden de redenen zijn voor het opschorten van de aanval. "We zijn gedwongen de aanvallen in alle richtingen in de regio Grozny op te schorten. Grozny is vandaag officieel uitgeroepen tot een risicogebied, een ecologische gevarenzone", aldus Trosjev. Volgens de bevelhebber hebben de moslimrebellen containers en mijnen met giftige chemicaliën opgeblazen en burgers gebruikt als menselijk schild. De rebellen ontkennen dat.

De pauze zou ook een humanitaire reden hebben. Volgens Trosjev wil het Russisch leger burgers in Grozny de gelegenheid geven het Russisch- orthodoxe kerstfeest te vieren dat gisteren begon.

De generaal zei dat bepaalde militaire acties op de grond wel doorgaan. Volgens Russische media gebeurt dat alleen in delen van Grozny waar geen burgers zijn. Er verblijven naar schatting 10.000 tot 40.000 burgers in Grozny, veelal onder erbarmelijke omstandigheden. De afgelopen dagen bleek dat de Russische opmars in Grozny uiterst moeizaam verloopt. De weerstand van de zeer gemotiveerde rebellen is groot en de Russen lijden gevoelige verliezen, zo moesten ook de officiële Russische media erkennen. Gisteren meldde Itar-Tass wel dat de eerste federale troepen in het centrum van Grozny zijn gesignaleerd. Ze zouden zich ophouden op enkele honderden meters van de voormalige gebouwen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en van de Veiligheidsdienst. Trosjev maakte verder een gedeeltelijke herschikking in de legerleiding van de Russische troepen in Tsjetsjenië bekend. De herschikking gebeurt "volgens plan" en staat geheel los van de recente ontwikkelingen rond Grozny, aldus Trosjev. Zelf is hij ontheven van zijn taak als commandant van de Russische troepen in Oost-Tsjetsjenië om plaatsvervangend bevelhebber op de Noord-Kaukasus te worden. (Reuters)


Zie ook:

Offensief Grozny gestuit (28 december 1999)
'Ze doden elkaar zolang het ons past' (22 december 1999)
'Jullie maken me kapot!' (21 december 1999)
Zware verliezen Russen in Grozny (16 december 1999)
Hoofdstad Tsjetsjenië omsingeld (6 december 1999)
Ditmaal rouwen soldatenmoeders alleen (2 december 1999)
Tsjetsjenië overschaduwt OVSE-top van verzoening (18 november 1999)
Confrontatie VS-Rusland dreigt (17 november 1999)
'Geen conflict over oorlog in Tsjetsjenië' (6 november 1999)
'De piloot zag ons - en schoot' (4 november 1999)
Tsjetsjenen tijdens vlucht beschoten (30 oktober 1999)
Leger geeft aanval markt Grozny toe (23 oktober 1999)
Bloedbad Grozny door raketaanval (22 oktober 1999)
Rusland: in Tsjetsjenië is doel bereikt (5 oktober 1999)
Rusland begint invasie Tsjetsjenië (2 oktober 1999)
Rusland dreigt Tsjetsjenië met grondoorlog (27 september 1999)

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)