U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
De nieuwe officiële website van de Rusische regering

Tsjetsjenië is voor Poetin prioriteit

Door onze correspondent
MOSKOU, 3 JAN. Vladimir Poetin, Ruslands waarnemend president sinds het verrassende aftreden op oudejaarsdag van Boris Jeltsin, zal de oorlog in Tsjetsjenië onverminderd voortzetten.

Met een bliksembezoek aan zijn manschappen op de Kaukasus heeft hij dat demonstratief op nieuwjaarsnacht te kennen gegeven. "U redt niet alleen de eer van Rusland", sprak de nieuwe Kremlinleider tot de militairen in de veroverde stad Goedermes. "U voorkomt dat ons land verder uiteenvalt." In de eerste uren van het nieuwe millennium deelde de ex-KGB'er Poetin dolken uit aan de elitetroepen. Terug in Moskou belde hij met de Amerikaanse president Clinton om hem ervan te overtuigen dat de democratie en de grondwet in Rusland gewaarborgd zijn. De Amerikaans-Russische betrekkingen stevenen volgens Clinton af op "een goede start". De 47-jarige jurist en ex- spion Poetin bezwoer in zijn nieuwjaarsrede dat er in Rusland "geen machtsvacuüm" zal ontstaan. De constitutie schrijft voor dat hij - als premier - het aftredende staatshoofd opvolgt en binnen drie maanden nieuwe presidentsverkiezingen uitschrijft. Boris Jeltsin verraste de wereld vrijdag met zijn vrijwillige troonsafstand, zes maanden voordat zijn tweede ambtstermijn zou aflopen. In een emotionele televisierede zei hij het presidentschap neer te leggen omdat Rusland "nieuwe politici en nieuwe gezichten" nodig heeft. Uniek was zijn smeekbede "om vergiffenis" voor het frustreren van de dromen van de Russen. De 68-jarige president erkende dat hij er niet in was geslaagd "de grauwe stilstand van het verleden" om te zetten , ,in een lichte, beschaafde toekomst".

In het bijzijn van Aleksej II, de Russische kerkvader, overhandigde hij de presidentiële versierselen en het atoomkoffertje (met de "rode knop" voor het afschieten van Ruslands kernarsenaal) aan de door hem uitgekozen 'kroonprins' Poetin. De tweede man van de Kremlin-staf verklaarde gisteren alvast dat Jeltsins opvolger de stembusrace op 26 maart "onmogelijk kan verliezen". Voor veel analisten is deze opmerking het bewijs dat de machtswisseling deel uitmaakt van een groter plan: de clan van oligarchen rond Jeltsin wil tot elke prijs aan de macht blijven en heeft in Poetin een ideale beschermheer gevonden. Opvallend is de juridische onschendbaarheid die Poetin aan Jeltsin en de zijnen heeft verleend: zij kunnen niet worden vervolgd voor de corruptieschandalen met vertakkingen naar het Kremlin. Rusland reageerde gelaten op de 'millenniumcoup'. Op straat was de meest gehoorde opmerking: " Jeltsin had al lang moeten opstappen."

NRC Webpagina's
3 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)