U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Vitesse

NUON

Gelredome - Vitesse


Op last aandeelhouders

Nuon moet rol bij Vitesse verkleinen

Door een onzer redacteuren
ROME, 2 MAART. Energiebedrijf Nuon gaat haar financiële betrokkenheid bij Vitesse zo snel mogelijk verkleinen. Binnen twee jaar moet weer sprake zijn van een ,,normale sponsorrelatie''. Dat heeft de directie beloofd aan haar aandeelhouders, 5 Nederlandse provincies en 75 gemeenten.

Vorige maand heeft Nuon 60 miljoen gulden geleend aan Vitesse om de club van de ondergang te redden. Tijdens de aandeelhoudersvergadering in Baarn werd gisteren kritiek geuit op de te innige band tussen club en sponsor.

In de afgelopen anderhalf jaar is de financiële betrokkenheid van Nuon bij Vitesse snel toegenomen. Alleen de provincie Gelderland, met bijna 40 procent de grootste aandeelhouder, staat achter de wijze waarop Nuon in de zaak rond het Arnhemse Vitesse is opgetreden. Gelderland is van oudsher betrokken bij Nuon en heeft zelf miljoenen geïnvesteerd in het stadion van Vitesse, het Gelredome.

De grootste kritiek kwam gisteren van de provincie Friesland, voor 11,5 procent aandeelhouder. Gedeputeerde G. van Klaveren zegt te hebben duidelijk gemaakt dat ,,de ongewenste verstrengeling tussen club en sponsor ongedaan moet worden gemaakt''. Volgens Van Klaveren kunnen de leningen voor Vitesse weer doorverkocht worden aan participatiemaatschappijen. Nuon zegt dat vijf vermogensbeheerders contact hebben opgenomen met het energiebedrijf. ,,We gaan daar serieus mee praten, '' aldus een woordvoerster van Nuon vanochtend.

Van de 60 miljoen gulden die Nuon aan Vitesse heeft geleend bestaat 27 miljoen uit een overbruggingskrediet, dat binnen een jaar moet zijn terugbetaald. De overige lening heeft een looptijd van 8 jaar, maar Nuon wil daar sneller vanaf. Het bedrijf kan beide leningen omzetten in aandelen.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering drongen diverse aandeelhouders aan op een ,,betere spreiding van de sponsorgelden''. Volgens Nuon wilde de gemeente Aalten nog wel wat geld voor ,,hun zaterdagmiddagclubje dat gesponsord moet worden''. De gemeente Lelystad stelde haar locale afdeling van Natuurmonumenten voor als sponsordoel. Aan de noodkreet van Cambuur Leeuwarden is Nuon vorige week al tegemoet gekomen. Nuon geeft eenmalig een half miljoen gulden aan de betaalde voetbalclub, die in grote financiële problemen verkeert sinds World Online een sponsorcontract met Cambuur met succes voor de rechter betwistte.


Zie ook:

Spelers Vitesse gaan gebukt onder bestuurscrisis (28 februari 2000)
Voetbalvrienden (26 februari 2000)
Vitesse geeft voorkeur aan saneren club (26 februari 2000)
Nuon neemt club over (25 februari 2000)
Energie en voetbal (24 februari 2000)
Zwijggeld voor Vitesse-voorzitter(24 februari 2000)
Politiek kritisch over rol NUON bij Vitesse (24 februari 2000)
'Sponsoring leidt niet tot duurdere stroom' (24 februari 2000)
Rentree van Aalbers niet bespreekbaar (23 februari 2000)
Tekorten Vitesse door transferbeleid (22 februari 2000)
Commissaris Terlouw weg bij Gelredome (19 februari 2000)
Vitesse had binnen jaar tekort 30 mln (18 februari 2000)
'Coup tegen voorzitter al in zomer beraamd' (17 februari 2000)
Aalbers moet bij Vitesse weg als voorzitter (16 februari 2000)

NRC Webpagina's
2 MAART 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)