U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Gelredome - Vitesse

Vitesse

NUON


'Coup tegen voorzitter al in zomer beraamd'

Door een onzer redacteuren
WAALWIJK/ROTTERDAM, 17 FEBR. Hein Rood, voormalig hoofd communicatie van Vitesse en de rechterhand van de maandag weggestuurde voorzitter Karel Aalbers, beticht energiemaatschappij Nuon ervan dat ze de financiële druk op Vitesse bewust hoog heeft opgevoerd om Aalbers eruit te kunnen werken. Nuon doet de aantijgingen af als "een absurd verhaal".

Rood, die na het vertrek van Aalbers zelf ook bij de club is vertrokken, verklaarde: "Het scenario om Aalbers eruit te werken loopt al vanaf vorig jaar zomer." Nuon is sinds 1992 verbonden aan de Arnhemse voetbalclub.

Vooruitlopend op de eenwording van Vitesse en het Gelredome zijn er schulden gemaakt, aldus Rood. "Nuon schoot bedragen voor, maar bleef de daadwerkelijke fusie maar uitstellen. Daardoor konden ze deze week Aalbers voor het blok zetten. Als hij niet zou instemmen met ontslag, zou Nuon zich terugtrekken uit Vitesse en het stadion. De financiële problemen zouden dan niet te overzien zijn geweest. Alles is het gevolg van een goed doordacht plan, daarvan ben ik overtuigd. Het heeft allemaal met macht, ijdelheid en geld te maken."

Rood ontkende dat Vitesse kampt met een schuldenlast van 20 miljoen gulden. "Dat is onzin, het is minder, veel minder. Wij werkten bij Vitesse altijd met liquiditeitsdruk. Dat is normaal voor een club met veel groeistuipen. Het laatste half jaar is de grens opgeschoven, mede door de aankomende fusie. Nuon heeft ons gewoon een worst voor ogen gehouden en maandag zei het bedrijf: 'kip, ik heb je'. Wij als managementteam zijn misschien daarin te naïef geweest. We gingen er vanuit dat iedereen bij Vitesse te goeder trouw handelde."

Volgens Peter Knoers, directeur communicatie van Nuon, is het verhaal van Rood "kilometers bezijden de waarheid". Nuon krijgt, aldus Knoers, aan het begin van een seizoen de begroting van de club onder ogen. "Daar wordt dan ons oordeel over gevraagd, en vindt er discussie plaats. Maar de club is autonoom bevoegd." In de raad van toezicht van Vitesse praat Nuon-man Jan Bos wel mee over interne clubzaken. "Wij hebben wel het recht om iemand in de raad te benoemen, maar zodra die daar zit handelt die persoon in belang van de club en namens de club."

Herman Veenendaal, bestuurslid technische zaken, keek gisteren tijdens het bekerduel RKC-Vitesse in Waalwijk met gemengde gevoelens naar de Vitesse-supporters die openlijk hun steun betuigden aan Aalbers. Veenendaal was gedurende vijftien jaar de rechterhand van Aalbers. Hij was de afgelopen dagen "emotioneel betrokken bij het koningsdrama". Hij had een "intieme relatie" met de man die hem in 1985 had ingelijfd bij Vitesse. Maar hij weigerde solidair te zijn met Aalbers. "Mijn motivatie was niet Karel, maar Vitesse", verklaarde Veenendaal zijn besluit aan te blijven. Het bestuurslid technische zaken distantieerde zich van de spreekkoren tegen de hoofdsponsor. "Die staan ver van de realiteit. Ik ben het ook absoluut niet eens met de kritiek van de heer Rood", verwees hij naar de afgetreden voorlichter. Volgens Veenendaal ligt de waarheid een stuk genuanceerder. "Het was een paar maanden heel spannend. Ik kan me de kritiek op het beleid van Aalbers wel voorstellen. Zonder verder op de details in te gaan."

Veenendaal is nu verantwoordelijk voor de sportieve zaken bij Vitesse.


Zie ook:

Aalbers moet bij Vitesse weg als voorzitter (16 februari 2000)

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)