U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Vitesse

NUON

Gelredome - Vitesse


Spelers Vitesse gaan gebukt onder bestuurscrisis

Door onze redacteur ROBERT MISSET
WAALWIJK, 28 FEBR. Aan de resultaten is de crisis bij Vitesse nog niet af te lezen, want zelfs de slechtste wedstrijd onder leiding van de nieuwe trainer Ronald Koeman leverde gisteren tegen RKC nog een punt op. Maar de oud-international wenste zijn ergernis over het armoedige spel van zijn ploeg niet te verbergen na de fortuinlijke remise in Waalwijk (1-1). " Het is duidelijk dat we versterkingen nodig hebben", zei Koeman. Die smeekbede staat echter haaks op de aangekondigde sanering van een schuld van bijna 60 miljoen gulden bij hoofdsponsor Nuon, die Vitesse onder de afgezette voorzitter Karel Aalbers heeft opgebouwd.

Interim-voorzitter Jan Konings heeft van de raad van commissarissen bij Vitesse een half jaar de tijd gekregen om de Arnhemse voetbalclub te bevrijden van de torenhoge schuldenlast. Konings zei gisteren zeker een jaar nodig te hebben om Vitesse weer gezond te maken. Ook op aandringen van coach Koeman zal de selectie worden verkleind, want het kapitaal bij Vitesse staat alleen nog op het veld. Het ligt dus voor de hand vedetten als topscorer Pierre van Hooijdonk, die gisteren tegen RKC vanaf de penaltystip zijn 21ste treffer liet aantekenen, voor een fors bedrag naar een club als PSV te laten verhuizen. Maar Konings herhaalde in Waalwijk dat Vitesse "het gouden kalf niet wil slachten", al heeft de club mogelijke miljoenenopbrengsten uit transfers dringend nodig om uit de rode cijfers te komen. Toch heeft het energiebedrijf Koeman verzekerd dat hij geen failliete boedel beheert. De debuterende coach mag zijn ambities onverminderd nastreven, hoewel hij zich door zijn voormalige protégé Aalbers bekocht voelt. "Ik had deze situatie natuurlijk niet voorzien", zei Koeman. "Maar de garanties van Nuon zijn spijkerhard. Anders had ik ook niet meer bij Vitesse gewerkt."

Koeman weigert zich daarom af te vragen of de sponsor zijn belofte wel kan waarmaken. Hij sprak in Waalwijk dreigende taal. "Ik ben naar Arnhem gekomen om Vitesse verder te laten groeien en als dat niet kan, ga ik weg. Het clubbestuur en de sponsor hebben me verzekerd dat Vitesse dat doel kan realiseren. Hoe zij de huidige problemen denken op te lossen, is hun zaak. Als ik ook maar de geringste twijfel zou hebben aan de mij gedane toezeggingen, stap ik alsnog op. Maar die heb ik niet en daarom ben ik al bezig met het elftal voor volgend seizoen."

Het voortbestaan van Vitesse ligt in handen van Nuon. In dat opzicht toonden de supporters van Vitesse in Waalwijk wederom een schrijnend gebrek aan inzicht door hun liefde te verklaren aan de gevallen 'Koning Karel' en zich met spandoeken tegen de hoofdsponsor te keren. De oproep aan Nuon-topman Tob Swelheim ('Tobrotten!') was wellicht leuk bedacht. Maar als zijn bedrijf de stekker er uittrekt bij Vitesse, wordt het stadion Gelredome een luchtkasteel waar nog slechts enkele popconcerten te bezichtigen zijn. Afgelopen weekeinde kreeg de sponsor van de aanhang van Vitesse een in de clubkleuren geel en zwart geschilderde doodskist aangeboden.

Welke voetballers Vitesse een nieuw gezicht moeten geven, is nog onduidelijk. In gedachten zal Koeman zijn selectie gisteren na de wanprestatie tegen RKC al drastisch hebben ingekrompen, want Vitesse leunt wel heel nadrukkelijk op de impulsen van Van Hooijdonk. De net van een enkelkwetsuur herstelde topschutter raakte tegen RKC al snel geblesseerd aan de linkerknie. Op mededogen van de RKC-fans hoefde Van Hooijdonk niet te rekenen. In Waalwijk zijn ze nog niet vergeten hoe in het bekerduel met Vitesse van twee weken geleden een elleboogstoot van de international in het gezicht van Tim Cornelisse onbestraft bleef.

Van Hooijdonk haalde zijn gram twee minuten voor rust door de bal vanaf elf meter zuiver langs doelman Rob van Dijk te schieten, nadat RKC- middenvelder Tommie van der Leegte Vitesse-aanvoerder Michel Kreek in de heupzwaai had genomen. In de tweede helft keerde Van Hooijdonk niet meer terug. Zo kon Koeman de gepasseerde Dejan Curovic weer eens in de etalage zetten, want voor de Joegoslavische aanvaller is in het nieuwe systeem met drie spitsen geen plaats meer bij Vitesse. Spelmaker John van den Brom viel al na twintig minuten uit met een blessure, waarna bij Vitesse geen lijn meer viel te bespeuren in de aanvalsopbouw. RKC- coach Martin Jol zal opnieuw heimwee hebben gehad naar Rick Hoogendorp, want zonder de aan Celta de Vigo uitgeleende spits komen de Brabanders nauwelijks tot scoren. Alleen de Rus Joeri Petrov benutte gisteren één van de vele kansen voor RKC. De spelers van Vitesse wekten de indruk nog steeds gebukt te gaan onder de affaire-Aalbers. Het valt voor de club niet te hopen dat Nuon rekent op forse inkomsten uit de verkoop van verdedigers als Veldman en De Marchi. Toch wilde Koeman zich niet verschuilen achter de financiële zorgen bij Vitesse. "Ik kan niet in de hoofden van de spelers kijken", zei hij. "Maar ik zal als trainer de laatste zijn om toe te geven dat de problemen bij de club zijn weerslag hebben op ons spel. Natuurlijk ontstaan twijfels in de selectie omdat in de media allerlei namen circuleren van spelers die na dit seizoen wegmoeten. Maar de technische staf bij Vitesse heeft nooit namen genoemd. We proberen er nog een leuk seizoen van te maken. We strijden nog op twee fronten mee voor Europees voetbal en rust heb je alleen als je alles wint. "


Zie ook:

Voetbalvrienden (26 februari 2000)
Vitesse geeft voorkeur aan saneren club (26 februari 2000)
Nuon neemt club over (25 februari 2000)
Energie en voetbal (24 februari 2000)
Zwijggeld voor Vitesse-voorzitter(24 februari 2000)
Politiek kritisch over rol NUON bij Vitesse (24 februari 2000)
'Sponsoring leidt niet tot duurdere stroom' (24 februari 2000)
Rentree van Aalbers niet bespreekbaar (23 februari 2000)
Tekorten Vitesse door transferbeleid (22 februari 2000)
Commissaris Terlouw weg bij Gelredome (19 februari 2000)
Vitesse had binnen jaar tekort 30 mln (18 februari 2000)
'Coup tegen voorzitter al in zomer beraamd' (17 februari 2000)
Aalbers moet bij Vitesse weg als voorzitter (16 februari 2000)

NRC Webpagina's
28 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)