U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Vitesse

NUON

Gelredome - Vitesse


'Geen verkoop van spelers'

Vitesse geeft voorkeur aan saneren club

Door onze correspondent ANDRE RITSEMA
ARNHEM, 26 FEBR. De Arnhemse voetbalclub Vitesse is financieel in nood, maar heeft gelukkig nog energiemaatschappij NUON om op terug te vallen. Dat was de boodschap waarmee interim-voorzitter Jan Konings gisteren voor het eerst officieel in de openbaarheid trad.

Vitesse is sinds begin vorige week, toen Karel Aalbers gedwongen werd terug te treden als clubvoorzitter, in last. De dagen na diens vertrek werd duidelijk dat er vanwege extra uitgaven en verminderde inkomsten een schuld van bijna zestig miljoen gulden uitstond bij hoofdsponsor NUON. Donderdag werd er een overeenkomst gesloten tussen de club en de energiemaatschappij: NUON neemt Vitesse over en de spelers ter waarde van 160 miljoen gulden vormen het onderpand.

Gistermiddag was het de beurt aan Vitesse. Bijster veel inzicht verschaften Konings en Raad van Toezicht-lid Jan Bos evenwel niet op de persconferentie. Zo wilden ze nog steeds niet ingaan op de daadwerkelijke reden van het vertrek van Aalbers. Konings had goed nieuws voor hoofdtrainer Ronald Koeman: "We gaan in ieder geval geen spelers verkopen om aan onze financiële verplichtingen te voldoen. De NUON heeft ons zelfs toegezegd dat er altijd geld aanwezig is om het elftal te versterken, mocht dat nodig zijn." Dat laatste beaamde Koeman in feite. Hij wil de selectie terugbrengen van dertig naar maximaal 22 spelers. Daarna gaat hij ("voor volgend seizoen") op zoek naar versterkingen.

Konings, aangesteld voor minimaal zes maanden als interim-voorzitter, las zijn verklaring nogal houterig voor vanaf een blaadje. De "sportieve intentie" van de club blijft gehandhaafd, zo zei hij. En dat betekent: in Nederland nog meer richting de topdrie, in Europa richting de topveertig. De liquiditeitsproblemen van Vitesse zijn voorlopig van de baan, omdat NUON een overbruggingskrediet van 27 miljoen gulden beschikbaar heeft gesteld. "Daarvan kunnen we nu de salarissen en de vaste lasten en dergelijke gaan betalen."

De structuur van de organisatie wordt aangepast. Oud-penningmeester Jan Snellenburg wordt teruggehaald om de contacten met de businessclubs aan te halen en te versterken. Konings liet blijken dat er de komende maanden fors bij Vitesse gesaneerd zal worden. De budgetten zullen bekeken worden en waar dat kan zal er in de kosten worden gesneden. Omdat dat onderzoek nog loopt, kon Konings daar inhoudelijk "helaas" niet op ingaan. "De budgetten van dit en volgend seizoen worden onder de loep genomen. Op basis daarvan stellen we een nieuw lange-termijnplan op."

Het tekort bij Vitesse bedraagt op het moment 40,4 miljoen gulden, een bedrag dat volgens Konings de komende maanden nog zal oplopen. Er was in de begroting rekening gehouden met een verlies van dertien miljoen gulden over dit seizoen. Zowel Bos als Konings is van mening dat Aalbers de verliezen te lang voor zich heeft gehouden. In september wist de Raad van Toezicht nog niets; in januari moest Aalbers een verlies bekendmaken van meer dan twintig miljoen gulden. Toen dat bekend werd, heeft de NUON ingegrepen: Bos werd toegevoegd aan de Raad van Toezicht (en voert sindsdien het woord), Aalbers werd aan de kant gezet. Bos zei gistermiddag dat het verlies niet de reden is dat Aalbers moest vertrekken. "De financiële toestand die we aantroffen, heeft dat vertrek wel versneld."

Bos en Konings ontkennen dat de sponsor Vitesse volledig in de macht heeft. Als NUON de schuld van zestig miljoen gulden afgelost wil zien, kan het desnoods net zolang spelers verkopen tot de club speelt op het niveau van FC Uddel, zei NUON-topman Tobias Swelheim donderdag.

Volgens Bos wil de sponsor echter verder met Vitesse. "Ze hebben ons niet laten zitten. En laten we wel zijn: we hebben NUON de afgelopen jaren ook heel wat positieve naamsbekendheid bezorgd."

Koeman op zijn beurt voelt zich niet bekocht door Aalbers. "Maar over mogelijke schulden sprak hij tijdens de onderhandelingen met geen woord. Dat vond ik achteraf wel vervelend."


Zie ook:

Nuon neemt club over (25 februari 2000)
Energie en voetbal (24 februari 2000)
Zwijggeld voor Vitesse-voorzitter(24 februari 2000)
Politiek kritisch over rol NUON bij Vitesse (24 februari 2000)
'Sponsoring leidt niet tot duurdere stroom' (24 februari 2000)
Rentree van Aalbers niet bespreekbaar (23 februari 2000)
Tekorten Vitesse door transferbeleid (22 februari 2000)
Commissaris Terlouw weg bij Gelredome (19 februari 2000)
Vitesse had binnen jaar tekort 30 mln (18 februari 2000)
'Coup tegen voorzitter al in zomer beraamd' (17 februari 2000)
Aalbers moet bij Vitesse weg als voorzitter (16 februari 2000)

NRC Webpagina's
26 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)