U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Gelredome - Vitesse

Vitesse

NUON


'Nuon-coup' in Gelredome

Aalbers moet bij Vitesse weg als voorzitter

Door onze correspondent ANDRE RITSEMA
ARNHEM, 16 FEBR. Karel Aalbers is gisteren gedwongen af getreden als voorzitter van de Arnhemse eredivisievoetbalclub Vitesse en als directeur van het stadion Gelredome. De Raad van Toezicht verklaarde zich 'niet langer te kunnen vinden' in de wijze waarop Aalbers het beleid vormgaf.

Het vertrek van de man die in zestien jaar tijd hoogstpersoonlijk Vitesse van armlastig clubje in de eerste divisie een subtopper in de eredivisie maakte, werd gisteren officieel summier afgedaan met een 'persverklaring' van de Raad van Toezicht, het hoogste bestuursorgaan van de voetbalclub. Aanleiding voor het vertrek van Aalbers, aldus de verklaring, "zijn de verschillen van mening over de prioriteiten in de realisatie van de ambities van de club". Zowel Aalbers als Vitesse wil verder niet reageren. Het besluit zou "in goed overleg" zijn genomen.

Vitesse heeft - zakelijk gezien - enkele hectische maanden achter de rug. Vorig najaar maakte de club bekend Gelredome te willen kopen. Zo, aldus Aalbers, kan Vitesse uitgroeien tot een 'Europese topper'. Het stadion zelf zou een commerciële impuls krijgen door de bouw van een hotel en een kantorencomplex. Nuon was daar echter niet voor. Eind vorig jaar werd de Gelderse commissaris der koningin, J. Kamminga, ingeschakeld om de partijen tot elkaar te brengen. De uitkomst van dat overleg was dat Vitesse en het Gelredome gaan fuseren. Nuon is bereid die fusie te financieren.

In de afgelopen maanden heeft Aalbers steeds meer macht naar zich toe getrokken. Zo werd hij ook directeur van Gelredome, toen directeur Keulen teleurgesteld aftrad. Keulen stapte op toen duidelijk werd dat er veel minder evenementen in Gelredome georganiseerd zouden worden dan oorspronkelijk afgesproken. D. Huesman (voormalig directeur van de Ohra) trad in november als commissaris af, toen Vitesse het stadion wilde kopen. Eind vorig jaar werd al duidelijk dat Nuon weinig ziet in Aalbers als topman. De man zou zijn imago (ijdel, op macht belust, hebzuchtig) tegen hebben en bovendien in financiële zin onvoldoende onderlegd zijn. Het lijkt er nu op dat de Nuon, die ook een lid in de Raad van Toezicht heeft, het machtswoord heeft uitgesproken: Aalbers moet weg; anders komt Nuon niet met geld over de brug (onder andere om de kortlopende schulden van Vitesse te betalen). Nuon is van groot belang voor Vitesse. Niet alleen steekt het energiebedrijf op jaarbasis als hoofdsponsor naar schatting acht miljoen gulden in Vitesse, het bedrijf heeft als founder veel geld geïnvesteerd in Gelredome, en vorig jaar de club nog 7,5 miljoen gulden geleend om de financiële verplichtingen jegens Gelredome te voldoen. Ook Nuon wil verder inhoudelijk niet op de zaak ingaan.

De verschillen van mening over het beleid bleken onoverbrugbaar, zo staat in de verklaring van de Raad van Toezicht. En: "Hoofdsponsor Nuon staat achter de door de Raad en Karel Aalbers genomen besluiten." Woordvoerder J. Bos van de Raad van Toezicht zegt dat het niet om het beleid van Aalbers gaan. Dat is door de Raad goedgekeurd. "Het gaat om de manier waarop dat beleid wordt uitgevoerd."

De ex-voorzitter zelf was er gisteren kapot van. Hij trok zich - zeer tegen zijn natuur in - terug uit de publiciteit. De man is gebroken, zo zei trainer Ronald Koeman, die gisterochtend even met Aalbers sprak. "En dat is toch geen wonder voor iemand die zoveel voor deze club gedaan heeft." Zijn woordvoerder H. Rood, die in navolging van Aalbers opstapte, spreekt over een "Nuon-coup". "Ze hebben betalingen achtergehouden, als gevolg waarvan er financiële problemen zijn ontstaan. Nuon heeft behoefte aan invloed, nu Vitesse commercieel gezien een aantrekkelijke partij geworden is." Nuon weet niet wat hij doet, meent Rood. "Dit gaat heel slecht uitpakken."

De Raad van Toezicht heeft J. Konings aangesteld als interim-voorzitter van Vitesse en als interim-directeur van stadion Gelredome.

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)