U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Gelredome - Vitesse

Vitesse

NUON


Volgens sponsor Nuon<

Vitesse had binnen jaar tekort 30 mln


Bij Vitesse is in minder dan een jaar tijd een tekort van zeker 30 miljoen gulden ontstaan. Dat blijkt uit verklaringen van hoofdsponsor Nuon over de gebeurtenissen die deze week hebben geleid tot de val van voorzitter Karel Aalbers bij de Arnhemse voetbalclub.

Door onze redacteuren JACO ALBERTS en ANDRÉ RITSEMA AMSTERDAM/ARNHEM, 18 FEBR. Het water- en energiebedrijf zegt eind vorig jaar door de toenemende financiële problemen nog tevergeefs te hebben geprobeerd Aalbers zijn financiële bevoegdheden te ontnemen. Volgens Peter Knoers, directeur communicatie bij Nuon, kon Aalbers zonder enige controle grote uitgaven doen. Met de raad van toezicht bestonden "zover wij weten" geen afspraken over bedragen die voor toestemming aan de toezichthouder moest worden voorgelegd. Ook Nuon zelf is in de raad met één persoon vertegenwoordigd. "Wij wilden dat het er bij Vitesse meer toe zou gaan als bij een grote onderneming waarbij een raad van commissarissen grote uitgaven controleert," aldus Knoers. "Aalbers weigerde echter de financiële controle op te geven."

Op dat moment bestond er echter al een flinke financiële ruzie tussen Vitesse en Nuon. De sponsor had aan het begin van het seizoen 1998-'99 toegezegd het jaarlijkse sponsorbedrag van 8 miljoen gulden voor 3 contractjaren, zijnde 24 miljoen, in een keer uit te keren. Dat was volgens de sponsor om "de grote sprong voorwaarts" naar de top te kunnen maken. De vooruitgeschoven 16 miljoen waren volgens Nuon echter betaald in de vorm van een lening die aan het einde van het seizoen moest worden terugbetaald. Volgens Vitesse-voorzitter Aalbers zou dat geen probleem opleveren, want topscorer Machlas zou voor een exorbitant bedrag verkocht gaan worden.

"Genoemde bedragen lagen in de orde van grootte van 40 miljoen gulden. Maar uiteindelijk werd Machlas verkocht voor 19 miljoen aan grote concurrent Ajax," aldus Knoers. Volgens Nuon kon Vitesse mede daardoor de lening niet terugbetalen. "We hebben wel pittige brieven gestuurd in de trant van: hier met de centen. Maar als je dan echt gaat doorbijten is de consequentie dat de financiële bodem onder de organisatie wegvalt."

Voor Nuon kwam het volgens Knoers als een onaangename verrassing dat Vitesse aan het eind van seizoen 1998-'99 bekend maakte een winst te hebben gemaakt van 4 miljoen gulden. "Ze hadden die 24 miljoen die dus gedeeltelijk een lening was, rechtstreeks in de exploitatie meegenomen, en winst gemaakt terwijl er eigenlijk een gat van miljoenen guldens bestond." Toen in december vorig jaar bleek dat over het eerste halve jaar van het nieuwe seizoen opnieuw een gat van 20 miljoen was ontstaan, was voor het energiebedrijf volgens Knoers de maat vol en werd er ingegrepen bij de club. Opgeteld was het werkelijke tekort dus opgelopen tot ruim 30 miljoen gulden, zo bevestigt Knoers. Vitesse wilde vanochtend geen commentaar geven op de verklaringen van Nuon. Intern vindt een onderzoek gaande naar de situatie bij de club.

De persoonlijke vriendschap tussen Aalbers en bestuursvoorzitter Tob Swelheim van Nuon is volgens het energiebedrijf afgelopen zomer reeds verbroken. Oud-Vitesse-woordvoerder Hein Rood zegt dat Swelheim Aalbers juist stimuleerde om grote uitgaven te doen, en dat de voorzitter daar nu het slachtoffer van is geworden. Knoers erkent dat "persoonlijk en zakenlijk door elkaar heen zijn gaan lopen", maar legt de verantwoordelijkheid daarvoor vooral bij Aalbers: "Als ze op de tribune zaten en Tob riep over een speler: 'da's een goeie', dan stond er de volgende dag al iemand hier op de stoep met de mededeling: 'Swelheim heeft voorgesteld speler X of Y aan te trekken'." Op grond van dit soort ervaringen heeft Nuon besloten dat er geen rechtstreeks contact meer zou zijn tussen Swelheim en Aalbers: "Dat was ook in menselijk oogpunt best pittig. Ook voor Tob", aldus Knoers.

Voormalig woordvoerder Rood beticht Nuon van het plegen van een 'coup'. "Dit is allemaal heel zorgvuldig in elkaar gezet." Volgens hem zijn de financiële problemen juist ontstaan doordat Nuon toegezegde betalingen achtergehouden heeft. Vitesse zou, door de fusie met het stadion, een ruimer budget krijgen. Op dat extra geld heeft Vitesse geanticipeerd met extra uitgaven, onder andere voor het binnenhalen van Van Hooijdonk en Koeman. "En vervolgens kwam dat geld gewoon niet. Aalbers is moedwillig in de val gelokt."


Zie ook:

'Coup tegen voorzitter al in zomer beraamd' (17 februari 2000)
Aalbers moet bij Vitesse weg als voorzitter (16 februari 2000)

NRC Webpagina's
18 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)