U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Gelredome - Vitesse

Vitesse

NUON


Tekorten Vitesse door transferbeleid

Door onze redacteur JACO ALBERTS
ROTTERDAM, 22 FEBR. De grootste gaten in de begroting van Vitesse zijn het gevolg van falend transferbeleid van de club. Daarnaast is er aanzienlijk minder sponsorgeld binnengekomen dan begroot.

Dat blijkt uit vertrouwelijke cijfers van de voetbalclub voor het seizoen 1999/ 2000 waarin een niet voorzien extra verlies van 20 miljoen opdook. Op grond van die cijfers heeft hoofdsponsor Nuon besloten de club de duimschroeven aan te draaien, hetgeen vorige week leidde tot het vertrek van voorzitter Karel Aalbers.

Met Nuon was Aalbers aan het begin van het voetbalseizoen een begroting overeengekomen waarin rekening gehouden werd met een verlies van 13 miljoen gulden. Toen in december bleek dat Vitesse allerlei rekeningen niet meer kon betalen, eiste de sponsor inzage in de financiële gang van zaken bij de club. In januari bleek op grond van de halfjaarcijfers dat Vitesse afstevent op een verlies van 33 miljoen gulden.

Tegenvallers bij transfers vormen de hoofdmoot van de huidige problemen. De personeelskosten bij de club blijken dit seizoen 5,6 miljoen gulden hoger uit te vallen dan de 31 miljoen gulden die in de begroting was opgenomen. De oorzaak is dat er te weinig spelers zijn verkocht en Vitesse met een te grote selectie van 34 spelers blijft zitten. En van de spelers die wel zijn verkocht, vielen de transfersommen tegen: De post 'afschrijvingen afkoopsommen' valt 3, 1 miljoen gulden hoger uit dan de 10,4 miljoen die was begroot.

Vitesse krijgt dit seizoen ook te weinig 'wedstrijdbaten' binnen. De inkomsten uit Europa-Cupwedstrijden vallen tegen, net als die uit het Gelderland Toernooi. Waar gerekend was op 10,2 miljoen, blijkt er slechts 8,2 miljoen binnen te stromen. Verder blijven de inkomsten uit televisierechten 7 ton achter bij de verwachtingen. Maar het grootste gat aan de kant van de inkomsten bedraagt de post 'bijdragen en giften in geld', buiten de bijdragen van Nuon. Voorzitter Aalbers van Vitesse zat vol met plannen voor extra geldschieters die de ambitieuze plannen van de club wel zouden willen meefinancieren. Maar waar in de begroting uitgegaan werd van 16,2 miljoen gulden, blijkt de teller te stoppen bij 9,6 miljoen.

Waarnemend voorzitter J. Konings doet nu een nader onderzoek naar de financiële situatie. Hij wilde vanochtend geen commentaar geven op de voorlopige cijfers. Evenmin wilde hij ingaan op de vraag of er nog nieuwe tegenvallers te verwachten zijn.

Trainer Ronald Koeman heeft gisteren een gesprek gehad met een delegatie van hoofdsponsor Nuon. Op grond daarvan heeft Koeman besloten bij Vitesse te blijven. Het energie- en waterbedrijf heeft toegezegd in de club te willen blijven investeren.


Zie ook:

Commissaris Terlouw weg bij Gelredome (19 februari 2000)
Vitesse had binnen jaar tekort 30 mln (18 februari 2000)
'Coup tegen voorzitter al in zomer beraamd' (17 februari 2000)
Aalbers moet bij Vitesse weg als voorzitter (16 februari 2000)

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)