U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Russische regering

Tsjetsjeense republiek


Nieuwe videobeelden

Russen weer beticht van gruweldaden

Door onze correspondent FRANK WESTERMAN
MOSKOU, 25 FEBR. Een nieuwe videoband van verminkte lijken in een massagraf in Tsjetsjenië is de zoveelste aanwijzing dat Russische militairen zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden.

De beelden, gemaakt door een Duitse journalist en voor het eerst uitgezonden door de Duitse tv-zender N24, tonen lijken waarvan de enkels met prikkeldraad zijn samengebonden. Ten minste een hoofd mist een oor. Er is verder te zien hoe Russische soldaten een lijk in een deken van een pantservoertuig duwen. Een ander levenloos lichaam met ontbloot bovenlijf wordt achter een legertruck door een veld gesleept.

In een eerste reactie dringt Human Rights Watch, de in New York zetelende organisatie voor de rechten van de mens, aan op een onafhankelijk onderzoek naar "het patroon van wandaden begaan door het Russische leger". De groep wijst erop dat de video aansluit bij de gedocumenteerde gruwelverhalen van Tsjetsjeense vluchtelingen. "De Russische regering heeft steeds volgehouden dat onze rapporten over standrechtelijke executies en andere misdaden op leugens berusten", aldus een woordvoerster van Human Rights Watch. "Maar deze beelden kunnen ze onmogelijk betwisten."

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt niettemin van een vervalsing. Volgens woordvoerder Oleg Aksionov, geciteerd door het persbureau Interfax, is de band "een politieke bestelling", speciaal vervaardigd ter gelegenheid van het bezoek van de gezant voor de rechten van de mens van de Raad van Europa, Alvaro Gil-Robles, die vandaag in Moskou is aangekomen. De Russische rapporteur voor de rechten van de mens Oleg Mironov deelt die opvatting en waarschuwt de Russische media om de beelden ("de zoveelste propagandatruc van de rebellen") niet klakkeloos over te nemen. "Gezien de ononderbroken controle op de militaire operatie in Tsjetsjenië" lijkt het hem uitgesloten dat een officier toestemming zou hebben gegeven voor het filmen "van zulke onwettige daden".

Kremlin-woordvoerder Sergej Jastrzjembski sloeg in de loop van de ochtend een meer gematigde toon aan. "Op het eerste gezicht lijkt het te gaan om in de strijd omgekomen separatisten. Maar de militaire procureur moet zeker een onderzoek instellen naar de omstandigheden van hun dood." De Russische staatszender RTR hekelde vanmiddag de "Westerse uitleg" dat er sporen van marteling te zien zouden zijn en zoemde daarentegen in op een camouflage-uniform om de schouders van een van de lijken om aan te geven dat het wel degelijk om bandieten ging. Woordvoerder Aleksandr Zdanovitsj van de FSB, de erfgenaam van de KGB, zegt dat het gaat om bandieten die op het slagveld zijn omgekomen. "De krijgsgevangenen worden opgesloten; er vinden geen executies plaats", zo verzekerde hij. Ook in de eerste Tsjetsjeense oorlog (1994-1996) sleepten Russische soldaten lijken van omgekomen vijanden achter hun voertuigen door de straten van Grozny.


Zie ook:

Vrij Grozny (2 februari 2000)
Moskou laakt ontvangst van Tsjetsjeen in VS (15 januari 2000)
Grozny krijgt adempauze van Russen (8 januari 2000)
Offensief Grozny gestuit (28 december 1999)
'Ze doden elkaar zolang het ons past' (22 december 1999)
'Jullie maken me kapot!' (21 december 1999)
Zware verliezen Russen in Grozny (16 december 1999)
Hoofdstad Tsjetsjenië omsingeld (6 december 1999)
Ditmaal rouwen soldatenmoeders alleen (2 december 1999)
Tsjetsjenië overschaduwt OVSE-top van verzoening (18 november 1999)
Confrontatie VS-Rusland dreigt (17 november 1999)
'Geen conflict over oorlog in Tsjetsjenië' (6 november 1999)
'De piloot zag ons - en schoot' (4 november 1999)
Tsjetsjenen tijdens vlucht beschoten (30 oktober 1999)
Leger geeft aanval markt Grozny toe (23 oktober 1999)
Bloedbad Grozny door raketaanval (22 oktober 1999)
Rusland: in Tsjetsjenië is doel bereikt (5 oktober 1999)
Rusland begint invasie Tsjetsjenië (2 oktober 1999)
Rusland dreigt Tsjetsjenië met grondoorlog (27 september 1999)

NRC Webpagina's
25 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)