U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

World Online verliest 200 miljoen
World Online heeft zijn verlies in het afgelopen jaar meer dan verzeventigvoudigd tot omgerekend meer dan 200 miljoen gulden. Dat blijkt uit een publicatie op de website van het Internetbedrijf.

Du bist nicht allein
Big Brother betekent voor Endemol big business. Hoeveel de serie en de verkoop ervan naar verschillende landen heeft opgebracht is niet te schatten. Maar die opbrengst is niet het belangrijkste, zeggen analisten. "Elk tv-station ter wereld kent nu de naam Endemol."

Naam Endemol gaat de wereld over
Big Brother is nu al veruit het populairste exportproduct van televisieproducent Endemol. Behalve de kijkers van RTL II in Duitsland krijgen in elk geval die van Channel Four (in Engeland), TVI (in Portugal), Tele 5 (in Spanje) en CBS (in de Verenigde Staten) het programma in de loop van dit jaar te zien. SBS, dat televisiezenders exploiteert in de Benelux, de Scandinavische landen en Oost-Europa, gaat Big Brother in Zweden, Denemarken, Noorwegen en Zwitserland uitzenden.

ABN Amro: geen verkering, dan maar Internet
ABN Amro maakte gisteren wederom een recordwinst bekend. Een beloning op de beurs bleef echter uit. Zelfs forse investeringen in Internet hadden geen effect op de koers.

Wegener stoot meeste vakbladen af
Uitgever Wegener verkoopt het merendeel van zijn vaktijdschriften. De bladen gaan onder meer over naar Wolters Kluwer en VNU. Dat heeft Wegener vanmorgen bekendgemaakt.

Filmkeuring: bezwaar tegen film op Net 5
De Nederlandse Filmkeuring heeft gisteren bezwaar gemaakt tegen de uitzendtijd vrijdagavond van de film The Basketball Diaries door Net 5. In de film komt een schietpartij op een school voor die gelijkenis vertoont met de moorden op een school in het Amerikaanse Littleton, die vorig jaar vijftien leerlingen het leven kostte. De omroep zendt de film om 20.35 uur uit.

Een gezin stichten op de PC
Big Brother op je eigen PC, zo wordt het nieuwe spel The Sims aangeprezen in Nederland. The Sims, van de makers van SimCity, is een simulatiespel met mensen. De speler kan alleenstaanden en gezinnen in huizen stoppen. Afhankelijk van het budget kan de woning ingericht en uitgebreid worden.

Gratis software wordt aftrekbaar
Het ministerie van Financiën wil de aanschaf van software fiscaal aftrekbaar maken voor particulieren en bedrijven. Op die manier moet het Internetgebruik van burgers worden gestimuleerd, zegt staatssecretaris Willem Vermeend. Wat Vermeend kennelijk niet weet, is dat alle Internetsoftware gratis is.

Koersval Qualcomm
De koers van het aandeel Qualcomm is gisteren met 5 procent gedaald na persberichten dat een akkoord over de invoering van CDMA-technologie in China is uitgesteld. In een reactie zei een woordvoerster van het Amerikaanse telecombedrijf echter dat Qualcomm niet op de hoogte was gebracht van een verandering in de overeenkomst met China United Telecommunications, om de Amerikaanse standaard voor mobiele telefonie in China in te voeren.

Winstsprong Telenor
Het Noorse staatstelecombedrijf Telenor heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar de meer dan verdubbeld van 360 naar 793 miljoen kroon (213 miljoen gulden). De omzet nam toe van 7,8 tot 9,1 miljoen kroon. Telenor wil dit jaar naar de beurs.

Journalistenprijs 2000 voor Heijne
De schrijver Bas Heijne en redacteur van NRC Handelsblad krijgt de journalistenprijs 2000 van de Netherlands Society for English Studies. De prijs, bestaand uit een eerste editie van Henry James' English Hours uit 1910 en ƒ250 aan waardebonnen voor het Londense warenhuis Harrods, is aan Heijne toegekend omdat hij 'als weinig anderen er in geslaagd is om gedurende een lange reeks van jaren op voorbeeldige en geheel eigen wijze een brug te slaan tussen de Angelsaksische cultuur en een breed Nederlands lezerspubliek', aldus het juryrapport. Heijne (1960) wordt in het juryrapport ook geroemd om de wekelijkse serie 'Het laatste jaar' die hij vorig jaar in het Cultureel Supplement van deze kant schreef. Die reeks artikelen is inmiddels gebundeld verschenen als De wijde wereld. De jury werd voorgezeten door prof.dr. B. Westerweel, hoogleraar Oudere Engelse Letterkunde en Boekwetenschap. De prijs werd eerder uitgereikt aan de criticus Kees Fens.


Bestaan ufo's? Hoe komt het dat dinosaurussen zijn uitgestorven en woont er echt iets in Loch Ness? Het virtuele Museum of Unnatural Mystery probeert op al deze vragen een antwoord te geven. De tocht in het museum gaat via de Zeven Wereldwonderen langs vreemde archeologische vondsten naar een vreemd laboratorium. En zoals in ieder museum, heeft ook dit virtuele museum een hoekje waar kinderen tekeningen kunnen maken en ophangen. (www.unmuseum.org)

NRC Webpagina's
25 FEBRUARI 2000



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)