NRC Handelsblad: vandaag Donderdag 10 februari 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Uitspraak Raad van State over de bonnetjes van Peper.
bolletje Volgens Paul Scheffer voltrekt zich in Nederland een 'multicultureel drama': een discussie.
bolletje De koning van Jordanië lijkt op Elvis in de Digitale Leestafel.
bolletje De muziek van Enrico Macias, een jood die verzoening wil met Arabieren.
bolletje Stem mee: moeten declaraties openbaar gemaakt worden?
bolletje Uit overzicht rendement Beleggingsfondsen blijkt alle indices daalden.
bolletje In het nieuws:
Dossier Oostenrijk
Dossier Shell
Dossier Computerbeveiliging
Dossier Amerikaanse verkiezingen
Dossier EK 2000
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )



Eerste buis Botlektunnel geboord
ROTTERDAM - In de bouwput van de Botlektunnel voor de Betuwelijn is het graafwiel van de boor te zien die wordt gebruikt om de tunnel aan te leggen. Deze heeft een buitendiameter van bijna 10 meter. De boorwerkzaamheden aan de eerste van twee tunnelbuizen vanaf de westoever van de Oude Maas zijn bijna afgerond. Daarna wordt het apparaat gedemonteerd en gaat het terug naar de westoever voor het boren van de tweede tunnelbuis. De tunnel wordt naar verwachting in 2002 in gebruik genomen.
(Foto Roel Rozenburg)

VARA blijft toch in publiek bestel
De VARA blijft in het publieke bestel. Gisteren zijn besprekingen tussen de omroep en het commerciële SBS, de belangrijkste gegadigde voor samenwerking, stukgelopen. Dat is vanochtend bevestigd door de VARA: "Het is onrealistisch te verwachten dat er nog met andere partijen gesproken gaat worden", aldus een woordvoerder.

* VARA en SBS strijden om eer van breuk
De VARA blijft, met hangende pootjes, in de publieke omroep. De deal met het commerciële SBS gaat niet door.

* Voeding voor een rassenrel
Een Marokkaanse jongen in Roermond is neergestoken door een Antilliaan. Gevolg van raciale spanningen of een criminele afrekening?

* Rotterdam reist pas soberder na vertrek Peper
De wethouders van Rotterdam hebben begin vorig jaar onderling besloten dat de burgemeester voortaan geen eerste klas-vliegreizen meer kan declareren. Het besluit werd genomen op een moment dat burgemeester Peper, die veel eerste klas reisde, al was vertrokken terwijl zijn opvolger Opstelten nog niet was aangetreden.

* Peper moet declaraties laten zien
Minister Peper moet de declaratie-formulieren die hij tijdens zijn ministerschap heeft ingediend bij Binnenlandse Zaken openbaar maken. Hij mag privacy- gevoelige gegevens op de formulieren doorhalen.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Digitale Leestafel
* Apestaartje
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Het zijn
en blijven
radio-amateurs

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Vreedzaam eind kaping Stansted, 19 arrestaties
De kaping van een Afghaans verkeersvliegtuig op het Londense vliegveld Stansted is na drie dagen vanochtend zonder geweld geëindigd. Volgens de Britse politie zijn in totaal 19 personen gearresteerd. Volgens de BBC hebben ongeveer 60 inzittenden politiek asiel aangevraagd in Groot-Brittannië

* 'Soldaten in de stelling Yakinton willen nu weg'
Sinds premier Barak heeft aangekondigd dat Israel zich in juli terugtrekt uit Zuid-Libanon, zien veel soldaten het nut niet meer in van hun verblijf in die streek. Het moreel is laag. "Van jagers zijn we opgejaagden geworden."

* Topman Shell onverwachts weg
De Nederlandse topman van oliemaatschappij Koninklijke Shell Groep, M. van den Bergh, legt onverwachts zijn functie neer. Dit heeft de Nederlandse houdstermaatschappij van het olieconcern, de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij, vanmorgen bekendgemaakt.

* Brussel onderzoekt Windows 2000
De Europese Commissie is een mededingingsonderzoek begonnen naar Microsoft na klachten over het nieuwe besturingsprogramma Windows 2000 dat volgende week wordt gelanceerd. Microsoft loopt het risico van hoge boetes, een verkoopverbod en gedwongen aanpassing van het besturingssprogramma. Dit heeft Eurocommissaris Mario Monti (concurrentiezaken) gisteren bekendgemaakt.

* Feyenoord wint pas na een ouderwetse stormloop
Tot een kwartier voor tijd waren de voetballers van Feyenoord gisteravond niet bereid zichzelf aan te prijzen bij hun toekomstige coach Bert van Marwijk. De huidige trainer van Fortuna Sittard leek zich bij een 2-0 voorsprong zelfs al te moeten excuseren voor de onverwachte averij die zijn nieuwe werkgever in Sittard dreigde op te lopen. Die ironie was echter niet aan hem besteed. Onthutst constateerde Van Marwijk dat zijn tegen degradatie vechtende ploeg in een spectaculaire slotfase alsnog onder de voet werd gelopen: 2-3.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Internetaanval
De Fransen noemen hen 'digipirates', in Rusland heten ze 'crackers', maar het is toch vooral onder de naam 'hackers' dat plegers van computervredebreuk angst en ontzetting zaaien op het Internet. Deze week lieten ze in Amerika van zich spreken door een aantal veelbezochte websites te blokkeren met een spervuur van boodschappen. Eigenlijk is zo'n aanval op het randje van de hackersethiek. De ware hacker zoekt het immers niet in bruut geweld maar in de bevrediging een systeem te slim af te zijn.


Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )