U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
VARA


VARA blijft toch in publiek bestel

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 10 FEBR. De VARA blijft in het publieke bestel. Gisteren zijn besprekingen tussen de omroep en het commerciële SBS, de belangrijkste gegadigde voor samenwerking, stukgelopen.

Dat is vanochtend bevestigd door de VARA: "Het is onrealistisch te verwachten dat er nog met andere partijen gesproken gaat worden", aldus een woordvoerder.

In een persbericht liet de VARA vannacht weten dat het bestuur "geen heil" meer ziet in samenwerking met SBS. Volgens directeur Fons van Westerloo van SBS Nederland is het echter zijn organisatie die gisteravond afhaakte omdat er "te veel risico's" aan het plan kleefden. Tegenvallers zouden het plan financieel te zeer kunnen ondergraven. Bovendien vreesde Van Westerloo dat de samenwerking op de organisatie van SBS "te grote druk" zou uitoefenen. De afgelopen twee weken hebben de VARA en SBS intensief overleg gevoerd over het vormen van een joint venture. Dat gezamenlijke bedrijf zou de exploitatie op zich nemen van Net5, de tweede zender van het SBS-concern in Nederland. Over die zender kreeg de VARA in de nu afgeketste plannen de programmatische controle. De VARA oriënteerde zich op het verlaten van het publieke bestel omdat omroepverenigingen in de nieuwe concessiewet veel invloed kwijtraken aan de centrale NOS.

Het bestuur van de VARA heeft de afgelopen maanden ook met andere potentiële partners gesproken als HMG (RTL4, RTL5 en Veronica), Fox (een zender van de mediatycoon Rupert Murdoch) en met abonneezender Canal+. Maar in de mediamarkt werden de kansen voor een vruchtbare samenwerking van de VARA met die partijen al laag ingeschat.

Terugkeer van de VARA in de publieke omroep zal stroef verlopen, zo is de verwachting in Hilversum. Voorzitter Gerrit-Jan Wolffensperger reageerde vanmorgen "in één woord: zeer opgelucht". Hij kan zich echter wel voorstellen dat door de vrijage van de VARA met SBS de verhoudingen binnen de omroepen gebruuskeerd zijn "en die gevoelens zullen zeker opgehelderd moeten worden". "Mijn taak is nu de weg zo goed mogelijk te effenen om door te gaan."

Dinsdagavond heeft de VARA nog met kopstukken van de publieke omroep om de tafel gezeten om te praten over concessies die de VARA in het bestel zouden kunnen houden. Volgens Wolffensperger komt dat gesprek "in een zeer wonderlijk licht te staan" nu bekend is dat VARA-voorzitter Keur toen al wist dat de deal met SBS zou afketsen. Wolffensperger wil daaraan geen moreel oordeel verbinden. Volgens de NOS heeft de VARA gevraagd om 200 uur meer zendtijd op Nederland 3 dan in de huidige schema's opgenomen. De VARA zegt dat ze wil vasthouden aan de situatie van vorig jaar. Volgens Wolffensperger zijn nu definitief alle concessies richting VARA van de baan.


Zie ook:

Medewerkers VARA-radio kiezen voor publieke bestel (9 februari 2000)
Eeuwige adempauze (21 januari 2000)
'VARA heeft allang besloten (18 januari 2000)
Commotie rond de VARA is irreëel (17 januari 2000)
Sterfhuis Hilversum (8 januari 2000)

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)