U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Computerbeveiliging

Internetaanval


DE FRANSEN noemen hen 'digipirates', in Rusland heten ze 'crackers', maar het is toch vooral onder de naam 'hackers' dat plegers van computervredebreuk angst en ontzetting zaaien op het Internet. Deze week lieten ze in Amerika van zich spreken door een aantal veelbezochte websites te blokkeren met een spervuur van boodschappen. Eigenlijk is zo'n aanval op het randje van de hackersethiek. De ware hacker zoekt het immers niet in bruut geweld maar in de bevrediging een systeem te slim af te zijn. Het doel is niet systemen lam te leggen maar ze juist toegankelijk te maken voor 'datareizigers', de voortrekkers van de nieuwe informatiemaatschappij.

Tot zover de theorie. In de praktijk gebruiken veel hackers zogeheten 'brute force'-methoden om systemen te kraken (zoals het eindeloos afdraaien van toegangscodes) met weinig vernieuwende kwaliteiten. Eenmaal binnen ontzien sommigen zich niet om vernielingen aan te richten of gegevens te stelen. Met name in de VS overheerst de apocalyptische visie op het hacken. Daar heeft de federale minister van Justitie, Reno, hackers betiteld als "nieuwe criminelen die met hun computer als wapen uit zijn op massavernietiging". Geheel in deze lijn verzekerde zij na de jongste aanval het publiek alles te zullen doen de daders op te sporen.

DE DAADWERKELIJKE pakkans in 'cyberspace' blijft overigens gering. Hackers weten als weinig anderen hoe ze hun sporen op de elektronische snelweg kunnen versluieren. Deze omstandigheid vormt in de VS geen belemmering voor een harde justitiële aanpak. Landen als Duitsland, Noorwegen en Nederland kiezen voor een meer gematigde benadering, zo blijkt uit het recente praktijkonderzoek Criminaliteit in cyberspace van het bureau In-pact. Wel heeft Nederland in 1993 computervredebreuk expliciet strafbaar gesteld, met als effect dat het zicht op het hacken in Nederland volgens de deskundigen is afgenomen; hackers zijn schuwer geworden.

Toch geldt het Nederlandse hackerswereldje nog steeds als "goed bereikbaar", ook voor overheid en opsporingsinstanties. Men is zich er over en weer kennelijk goed van bewust dat hackers kennis bezitten die van belang is voor de hele samenleving. Computervredebreuk geldt in Nederland dan ook vooral als een beveiligingsprobleem en heeft geen hoge opsporingsprioriteit. De vraag is wel of dit onuitgesproken arrangement bestand is tegen de toenemende commercialisering met steeds grotere bezoekersaantallen op Internet.

HET GEVAAR dat incidenten als van deze week de klanten afschrikken, leidt al gauw tot een roep om harde (overheids)maatregelen. Of die nu praktisch veel zoden aan de dijk zetten of niet. De computerstrafwet wordt als het aan minister Korthals (Justitie) ligt in elk geval alvast aangescherpt.

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)