U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

VARA blijft toch in publiek bestel
De VARA blijft in het publieke bestel. Gisteren zijn besprekingen tussen de omroep en het commerciële SBS, de belangrijkste gegadigde voor samenwerking, stukgelopen.

Silvio Berlusconi furieus over regels politieke spotjes
De Italiaanse oppositieleider Berlusconi protesteert fel tegen het aan banden leggen van de politieke reclame. Zijn als tv-spotje begonnen partij Forza Italia kan niet zonder propaganda.

Brussel onderzoekt Windows
De Europese Commissie is een mededingingsonderzoek begonnen naar Microsoft na klachten over het nieuwe besturingsprogramma Windows 2000 dat volgende week wordt gelanceerd. Microsoft loopt het risico van hoge boetes, een verkoopverbod en gedwongen aanpassing van het besturingssprogramma.

Met Margriet op het web
De grote Nederlandse uitgevers hebben het ontwikkelen van Internet- diensten tot kernactiviteit verheven. Maar wat houdt elektronisch uitgeven in de praktijk in? VNU maakte zijn tijdschriften digitaal.

Uitgevers witte raven op nogal sombere beurs
De uitgevers waren vanmorgen de positieve uitschieters op de nogal somber gestemde effectenbeurs van Amsterdam. Met name Wolters Kluwer en Elsevier vertoonden forse koersstijgingen.

Wachten op de kabel
Afrika heeft een grote achterstand op het gebied van telecommunicatie- infrastructuur. Veel communicatie gaat per dure satelliet, zelfs het Internet-verkeer loopt via de VS en Europa. Een glasvezelkabel rondom het hele continent is in aantocht, maar lost nog niet alle problemen op. Ook eigen satellieten en grote aantallen kleine grondstations zijn nodig. Wie levert het geld?

VS geven bestrijding van cybercriminaliteit prioriteit
Na reeksen aanvallen van computer-hackers op Websites van grote Internetbedrijven zet de Amerikaanse justitie nu alles op alles om de nog onbekende daders te ontmaskeren. "Internet moet een veilige handelsplaats blijven."

Internet-strijd als parafrase op Marx
Met de toenemende macht van mobiele-telecombedrijven is een nieuw gevecht uitgebroken met Internet- bedrijven om de exclusieve toegang tot Internet.

Internetaanval
DE FRANSEN noemen hen 'digipirates', in Rusland heten ze 'crackers', maar het is toch vooral onder de naam 'hackers' dat plegers van computervredebreuk angst en ontzetting zaaien op het Internet. Eigenlijk is zo'n aanval op het randje van de hackersethiek. De ware hacker zoekt het immers niet in bruut geweld maar in de bevrediging een systeem te slim af te zijn.

Een paar vraagtekens
...en meteen naar de winkel om Die Freiheit, die ich meine te kopen, het boek van Jörg Haider dat in 1995 bij Ullstein is verschenen. HP/De Tijd columnist J.A.A. van Doorn is waarschijnlijk een van de weinige Nederlanders die het boek in hun bezit hebben.

Actie op Internet tegen pedofilie
De omstreden website van de Stichting Registratie Opgespoorde Pedofielen (Strop) uit Enschede is geopend. Op www.strop.nl roept Strop iedereen op adressen door te geven van ex-zedendelinquenten. Het doel is dat bezoekers van de website uiteindelijk kunnen testen of in hun omgeving een voormalig zedendelinquent woont. Na het intikken van het eigen adres zal een 'ja' of een 'nee' verschijnen. "Het register zal geen persoonlijke adressen of gegevens van pedofielen/pedoseksuelen te zien geven", aldus de website. Vooralsnog is deze daarom niet strafbaar.

Endemol/SBS in zee met Planet Internet
Atfun (@FUN), het Internetsamenverwerkingsverband van Endemol Entertainment en SBS Broadcasting, heeft een tweejarig contract afgesloten met KPN-dochter Planet Media Group. Daartoe behoren de Internetaanbieders Planet Internet en Het Net. Planet Internet neemt de technische verzorging en een deel van de exploitatie van het Internetproject van Endemol en SBS (de moeder van SBS6 en NET5) op zich. Het bedrijf betaalt enkele tientallen miljoenen guldens. In ruil daarvoor krijgt het onder meer een deel van de exploitatierechten. In oktober kondigden Endemol en SBS (de moeder van SBS6 en NET5) aan samen het Internet op te gaan. Ze willen de televisieprogramma's die Endemol voor SBS6 en NET5 maakt, doorsluizen naar Internet. De twee hebben besloten de startpagina al op 15 februari te openen in plaats van in maart, zoals eerder aangekondigd. Op de website www.debusop6.nl is dan als eerste het tv-programma De Bus te zien.

KPN in zee met Nokia
Telecomconcern KPN gaat een samenwerking aan met het Finse mobiele telefonieconcern Nokia. De twee gaan samen producten en diensten ontwikkelen voor de draadloze verbinding van computers, telefoons, video- en tv-toestellen in het woonhuis. De nieuwe onderneming moet Nokia's expertise in draadloze producten combineren met KPN's kennis over hogesnelheidstelecommunicatie. In een eerste fase worden de technische aspecten getoetst, waarna de producten in de herfst worden uitgeprobeerd in 250 woningen en kantoren in Nederland. De twee bedrijven hebben niet bekendgemaakt wanneer de nieuwe producten op de markt komen.

NTT verlaagt tarieven
Het Japanse Nippon Telephone and Telegraph (NTT), praktisch de enige aanbieder van lokale telefoongesprekken in Japan, verlaagt in mei de aansluitingskosten met ten minste de helft. De Japanse staat, die 57 procent van de aandelen van NTT bezit, zwicht daarmee voor de druk van de VS en de EU om telefonie in Japan goedkoper te maken. Volgens deskundigen verdwijnt met de lagere tarieven het laatste obstakel voor de digitale revolutie in Japan. Van de ongeveer 126 miljoen Japanners surft naar schatting slechts 17 tot 22 miljoen op Internet.

Olieconcerns concurreren via Internet
Het Amerikaanse olieconcern Chevron en Schlumberger, de Amerikaanse dienstverlener voor olie- en gaswinning, gaan elkaar beconcurreren via Internet. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Beide concerns willen bedrijven 'online' de mogelijkheid bieden informatie uit te wisselen en te verkopen op het gebied van olie- en gaswinning. Schlumberger gaat dat doen op de website Indigopool.com; Chevron op Upstreaminfo.com.

Andersen investeert in Internet-starters
Het Amerikaanse adviesbureau Andersen Consulting gaat wereldwijd 17 centra openen om jonge ondernemers te helpen bij het opzetten van Internet-bedrijven. 's Werelds grootste adviesbureau steekt 1,2 miljard dollar (2,6 miljard gulden) in het project. Anderson zal de starters advies bieden op het gebied van marketing, strategie en technologie. In ruil daarvoor krijgt het bureau minderheidsbelangen in de jonge ondernemingen. De Internet-bedrijven kunnen ook kantoren openen in de centra.

BSkyB boekt halfjaarverlies
De Britse betaaltelevisiezender British Sky Broadcasting (BSkyB) heeft over de eerste helft van het op 1 juli begonnen boekjaar een verlies voor belasting geboekt van 61,5 miljoen pond sterling (220 miljoen gulden). Een jaar eerder was er een winst van 53,2 miljoen pond. De omzet steeg van 753 naar 849,7 miljoen pond.

Epcos in Dax-index
De Duitse fabrikant van elektronische componenten Epcos krijgt vanaf maandag een plaats in de Dax-index, de toonaangevende graadmeter op de effectenbeurs in Frankfurt. Dat hebben de Duitse beursautoriteiten vanmorgen bekendgemaakt. Epcos, een joint venture van het Duitse Siemens en het Japanse Matsushita, vervangt Mannesmann dat binnenkort opgaat in het Britse mobiele telecomconcern Vodafone-AirTouch. Laatstgenoemde zei vandaag ruim 60 procent van de aandelen Mannesmann in bezit te hebben, hetgeen de opname van Epcos in de Dax-index van 30 grote fondsen heeft versneld.


Nu de Vara publiek blijft is er een garagehouder in Texas die een lucratief handeltje aan zijn neus voorbij ziet gaan. Vera Keur hoeft met Domingo Vara jr., dealer voor General Motors te San Antonio, niet te onderhandelen over het internetdomein vara.com. En van de vriendelijk lachende Domingo Vara ("als kind hielp ik mijn vader fruit te verkopen langs de deuren") kunt u zo te zien rustig een gebruikte auto kopen. (www.vara.com)

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2000



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)