U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie Buitenlandse Zaken - Israel

Hezbollah

Lebanese Army

Conflict Israel-Lebanon volgens Amnesty International


'Soldaten in de stelling Yakinton willen nu weg'


Sinds premier Barak heeft aangekondigd dat Israel zich in juli terugtrekt uit Zuid-Libanon, zien veel soldaten het nut niet meer in van hun verblijf in die streek. Het moreel is laag. "Van jagers zijn we opgejaagden geworden."

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN

TEL AVIV, 10 FEBR. "Geen enkele soldaat wil de laatste zijn die in Libanon wordt gedood." Aldus de onthullende woorden van een Israelische dienstplichtige soldaat in Libanon zoals opgenomen door de militaire verslaggever van radio Israel. De uitspraak werd gisteren uitgezonden. Kennelijk hierdoor geïnspireerd besteden de Israelische media vandaag opvallend veel aandacht aan het pijlsnel dalende moreel van het Israelische bezettingsleger in Zuid-Libanon. De Libanese tv plaatste gisteravond de volledige tekst van de geciteerde soldaat onder beelden van zwaar gewonde Israelische militairen in Zuid-Libanon. "Je moet in Libanon zijn om te begrijpen dat we deze oorlog niet winnen", aldus de soldaat.

Onder de kop 'De soldaten in de stelling Yakinton willen nu weg' geeft de krant Ha'aretz vandaag op de voorpagina in een reportage de sfeer onder de soldaten in Libanon weer. De krant Yediot Ahronot besteedt er ook twee pagina's aan die op de voorpagina worden aangekondigd met de kop 'Soldaten spreken'.

Sedert premier Ehud Barak heeft aangekondigd dat het Israelische leger zich in juli dit jaar (met verdrag) uit Zuid-Libanon zal terugtrekken begrijpen veel soldaten niet meer het nut van hun gevaarlijke verblijf in bunkers in Zuid-Libanon. Het sneuvelen van zes soldaten in nauwelijks twee weken heeft dat gevoel van onbegrip en onbehagen omgezet in frustratie. De Israelische luchtaanvallen op elektriciteitscentrales in Libanon hebben, zo blijkt uit de woorden van de soldaten, niet bijgedragen tot verhoging van het moreel. Ten tijde van de vijandelijkheden zeiden negen van de tien soldaten in de bunker Yakinton dat ze onmiddellijk uit Libanon weg wilden. Dat premier Barak kort daarvoor deze militaire positie had bezocht, heeft geen invloed gehad op hun diepste gevoelens over hun verblijf in Libanon. De soldaten zien Barak als de leider van de terugtocht die begrijpt dat soldaten zeggen bang te zijn. "We moeten nu weg. Waarom wachten tot juli? Laten we maar beginnen met het treffen van de voorbereidingen voor de terugtocht en laten we het aantal militaire posities verminderen", zei een soldaat. "Zij (de strijders van Hezbollah) klimmen tegen de stellingen op en schieten met grote precisie op ons. We moeten dat incasseren en kunnen uit de stellingen niets terugdoen." Een andere soldaat zei tegen Ha'aretz dat "we van jagers opgejaagden zijn geworden. Op het moment dat je in de stelling bent, krijg je raketvuur op je dak."

Uit de verhalen van de soldaten valt op te maken dat hun frustratie ook is toe te schrijven aan de betrekkelijk nieuwe militaire strategie in Zuid-Libanon. Onder premier Barak, die ook minister van Defensie is, heeft de luchtmacht het initiatief van de grondtroepen tegen de beweeglijke Hezbollah-strijdgroepen overgenomen. Deze tactiek werd uitgezet om het aantal doden onder de Israelische soldaten - zo'n 2.000 - in Zuid-Libanon tot een minimum te beperken. Een klein half jaar heeft deze tactiek gewerkt en liep het aantal doden en gewonden in Zuid-Libanon opvallend snel terug. De uitrusting van Hezbollah met antitankraketten en met van betrekkelijk grote afstand te bedienen explosieve ladingen langs de wegen heeft de verliezen van het Israelische leger en van de door Israel gesteunde Zuid-Libanese militie de laatste weken weer pijnlijk groot gemaakt. De soldaten vertellen doodsbang te zijn voor de raketten, die met grote trefzekerheid van enkele honderden meters door de kijkgaten in de bunkers worden geschoten. Tegen dit wapen had Barak kennelijk geen ander antwoord dan de Libanese economische infrastructuur door zijn luchtmacht te laten gijzelen.


Zie ook:

Israel verkijkt zich weer op Libanon (9 februari 2000)
Wraakactie Israel tegen Hezbollah (8 februari 2000)

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)