U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
VARA


Fons van Westerloo: conjunctuur was risico

VARA en SBS strijden om eer van breuk


De VARA blijft, met hangende pootjes, in de publieke omroep. De deal met het commerciële SBS gaat niet door.

Door onze redacteuren JACO ALBERTS en JAPKE D. BOUMA

HILVERSUM, 10 FEBR. Zeer zakelijk. Zo reageerde Vera Keur, voorzitter en directeur van de VARA, gistermiddag volgens SBS-directeur Fons van Westerloo op de mededeling dat het mediabedrijf afziet van samenwerking met de VARA. "Zo zakelijk als alle besprekingen de afgelopen weken zijn gevoerd."

Het gevolg is dat de VARA gedwongen is om in het publieke bestel te blijven, en met hangende pootjes weer met de andere publieke omroepverenigingen aan tafel moet. De VARA blijft grote problemen hebben met de nieuwe Concessiewet, die ervoor zorgt dat de invloed van omroepverenigingen wordt beknot ten gunste van de centrale NOS, en met het feit dat de omroep niet langer alleen op Nederland 3 mag programmeren. Aan de andere kant heeft de VARA zich binnen het bestel tamelijk onmogelijk gemaakt door de botsingen met de publieke collega's en de openlijke vrijage met de commerciële concurrent. Omroepbazen zijn ziedend over het optreden van Keur. Die heeft dinsdagavond nog eisen gesteld aan de publieke omroep om te blijven, terwijl ze toen al kon weten dat de samenwerking met de VARA ging knappen. Overigens ontkent de VARA de extra voorwaarden.

Hoe zakelijk ook, het gesprek tussen Van Westerloo en Keur van gistermiddag bleek de aanleiding voor een hilarisch steekspel: beide partijen eisen de onderlinge breuk op. Toen vannacht bleek dat de ochtendkranten de stap van SBS gingen melden, stuurde de VARA om 01.35 uur nog een persbericht onder de kop: 'VARA-bestuur ziet geen heil in onderhandelingen met SBS'. De doelstellingen van de aandeelhouders van SBS "bleken uiteindelijk niet te sporen met de herkenbaarheid en de kwaliteit die de VARA met een privaat net zou willen nastreven". Volgens een VARA-woordvoerder lag het initiatief voor de breuk wel degelijk bij de omroepvereniging: "Als wij het gevoel hebben dat de VARA in deze constructie onvoldoende profiel overhoudt, dan gaat het niet door. We hebben altijd gezegd dat de VARA de VARA moet blijven. Als de VARA wat betreft de programmering water in de wijn moet doen om de andere partij voldoende financiële zekerheid te geven, is dat niet gewaarborgd."

Van Westerloo van SBS ontkent met klem aan het programmabudget van de VARA te hebben geknabbeld. "We waren er beiden van overtuigd dat er voldoende budget moest zijn om de VARA zijn identiteit te laten behouden. Over het bedrag daarvoor verschilden we niet van mening. Ook mijn aandeelhouders ondersteunden dat." Van Westerloo wil het niet zeggen, maar in de markt circuleert het bedrag van 175 miljoen gulden voor het jaarlijkse programmabudget waarmee Net5 in de gedaante van de VARA door zou moeten gaan. De zender zou in het plan vanzelfsprekend aanloopverliezen mogen lijden, maar moest na vier jaar gaan renderen. Maar dan zonder de publieke gelden waarmee de VARA zich thans voor een groot deel financiert.

Van Westerloo zegt op dinsdag al aan Keur te hebben meegedeeld dat hij zijn aandeelhouders zou gaan adviseren het risico niet te nemen. Die namen woensdagmiddag dat advies over. "Als er in de markt maar iets zou tegenvallen, dan zouden de verliezen te veel gaan oplopen", zegt Van Westerloo over zijn afwegingen: "Dat hebben we in 1996 ook gezien toen de markt ineenzakte." De conjunctuur zou kunnen gaan tegenvallen of er zouden nog meer zenders op de markt kunnen komen. Beide situaties zorgen voor minder reclame-inkomsten. Als tweede risico noemt Van Westerloo "de grote druk" die het plan op de organisatie van SBS zou gaan leggen, zeker als er tegenvallers komen. "Het draait nu lekker, maar straks heb je het gevoel dat je helemaal opnieuw gaat beginnen." De introductie van SBS6 in 1995 werd een groot commercieel succes, maar de start van de tweede zender van het concern, Net5, verliep vorig jaar al aanzienlijk stroever. Het was dus niet zo verwonderlijk dat Van Westerloo aanvankelijk wel iets zag in het plan om de VARA uit het publieke bestel te helpen stappen.

Los van de risico's voor zijn eigen bedrijf zag Van Westerloo het ook somber in voor de VARA. "SBS kan wel wat klappen opvangen, maar de VARA zou bij tegenvallers onmiddellijk in behoorlijk zware financiële problemen komen. Ik denk dat er inderdaad voor de VARA geen andere keuze is om in het publieke bestel te blijven."


Zie ook:

Medewerkers VARA-radio kiezen voor publieke bestel (9 februari 2000)
Eeuwige adempauze (21 januari 2000)
'VARA heeft allang besloten (18 januari 2000)
Commotie rond de VARA is irreëel (17 januari 2000)
Sterfhuis Hilversum (8 januari 2000)

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)