U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Tans - organisatie voor Marokkanen

Voeding voor een rassenrel


Een Marokkaanse jongen in Roermond is neergestoken door een Antilliaan. Gevolg van raciale spanningen of een criminele afrekening?

Door onze redacteuren HARM VAN DEN BERG en JOEP DOHMEN

ROERMOND, 10 FEBR. "We kunnen niet meer leven met die Antillianen. Vanaf nu is elke aap niet meer veilig op straat", zegt de 21-jarige Samer. Hij is een van de dertig jongeren die zich vanmorgen hebben verzameld op de plek waar hun vriend Amin stierf. Er wordt gehuild, klaagzangen weerklinken tegen de gevels. Op de voordeur van het jongerencentrum De Bliksem hangen de huisregels: geen discriminatie, geen wapens en geen geweld.

In Roermond lopen de raciale spanningen op nadat bij De Bliksem dinsdag een Marokkaanse jongen is neergestoken door een Antilliaan. Hoewel in de midden-limburgse plaats al eerder conflicten voorkwamen tussen Antilliaanse en Marokkaanse jongeren houdt de politie er rekening mee dat deze steekpartij een criminele achtergrond heeft. De zestienjarige dader heeft zich gisteravond bij de politie in Amsterdam gemeld. Hij is overgebracht naar een geheime plek waar hij wordt verhoord. De politie had de verdachte opgeroepen zichzelf te melden omdat leden van de Marokkaanse gemeenschap de dodelijke steek willen vergelden.

Uit voorzorg patrouilleert de politie van Roermond nu met extra manschappen in de achterstandswijken waar veel allochtonen wonen. Vooralsnog blijft het redelijk rustig. De eerste zorg van burgemeester H. Kaiser van Roermond is het voorkomen van escalatie. Hij is gisteravond gaan praten met de familie van de overleden jongen. Ook wil hij vandaag contact met de Marokkaanse en Antilliaanse gemeenschappen. "Vooral dat laatste is lastig, omdat die niet georganiseerd is", aldus Kaiser.

Tom Hoofwijk, al jaren vice-voorzitter van het onafhankelijke buurtcentrum De Terp, stelt vast dat verreweg de meeste allochtone jongeren overdag werken en geen overlast veroorzaken. Toch maakt hij zich grote zorgen: "Het gaat hier om restgroepen van ieder 80 tot zo'n 120 jongeren en dat aantal neemt alleen maar toe. Ze worden ook steeds agressiever en het beleid van de gemeente blijft pappen en nathouden".

In De Terp, sinds twee weken dicht uit protest tegen het gemeentelijk beleid, kwamen de Marokkaanse jongeren samen.

"Beetje tafeltennissen, kletsen. Maar dat vinden wij volstrekt onvoldoende en daarom hebben we geruime tijd geleden al subsidie gevraagd om meer begeleiders aan te kunnen trekken", zegt Hoofwijk. "We willen die jongeren weer terug hebben naar school of aan het werk. Maar de gemeente is doof gebleven voor die verzoeken". Volgens Hoofwijk biedt het werken met Marokkaanse jongeren meer perspectief dan het begeleiden van Antillianen. "Die zijn veel beweeglijker, daar heeft eigenlijk niemand greep op. In die groep zitten ook de drugsdealers, ze houden via de gsm allemaal contact met elkaar, ook met groepen elders in het land. Ze vallen vooral op door hun uitdagende patsergedrag en de nette, dure kleding."

Roermond kampt al langer met problemen tussen groepen allochtone jongeren. Vorig jaar kwam het tot een grote vechtpartij in het uitgaanscentrum van de stad waarbij Marokkanen en Antillianen betrokken waren en er waren sindsdien meer incidenten. Hoofwijk wijst er op dat het eigenlijk elke weekeinde uit de hand loopt. Vooral in de Veldstraat, het uitgaanscentrum van de stad. "Daar is het altijd raak, ze zoeken elkaar gewoon op", zegt Hoofwijk. Om die reden wil de gemeente in deze buurt camera-bewaking invoeren.

Na de steekpartij in Gorinchem was burgemeester Kaiser van Roermond één van de initiatiefnemers voor een stille mars tegen straatgeweld in zijn woonplaats. Nu wacht hij met een dergelijk initiatief. "Dat klopt. U begrijpt dat ik eerst de precieze achtergronden wil weten, voordat ik daar een besluit over neem. De criminaliteit in deze stad en ook de spanningen tussen bevolkingsgroepen zijn ontstaan als gevolg van het ontbreken van perspectief voor jongeren. Ze zien de verlokkingen van het grote geld dat met drugs en criminaliteit verdiend kan worden. Ik zie de steekpartij dan ook in dat bredere sociale perspectief", aldus Kaiser.

Een woordvoerder van de politie gaat niet in op de mogelijkheid dat de steekpartij een criminele achtergrond heeft. Duidelijk zou inmiddels wel zijn dat een gestolen damesfiets, zoals eerder gesuggereerd, niet de werkelijke aanleiding voor de steekpartij is geweest.

Roermond telt veel werklozen. In de provincie Limburg ligt het percentage gemiddeld op acht tot negen procent, in deze stad is het zo'n 14 á 16 procent en in de wijken Dondersberg en 't Veld respectievelijk 25 en 35 procent. In de uit de jaren twintig daterende wijk 't Veld, waar de verloedering flink heeft toegeslagen is een derde van de bevolking van allochtone afkomst.

De lokale bevolking maakt zich intussen op voor het carnavalsfeest. In de wijk 't Veld wordt binnenkort een nieuwe multi-funtioneleaccomodatie in gebruik genomen; niet bedoeld voor randgroepjongeren, maar voor clubs als de carnavalsvereniging 'De Veldmuus', die de zaal zal gebruiken voor repetities. De stad hangt vol kleurrijke versieringen. Tegenover de plaats van de steekpartij resideert prins Ger d'n Twiede in zijn Donderbolpelies. "Wij hebben veertig dagen rouw', zegt Samer. "Carnaval interesseert mij geen donder."

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)