U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Voetbal.nl

Feyenoord wint pas na een ouderwetse stormloop

Door onze redacteur ROBERT MISSET
SITTARD, 10 FEBR. Tot een kwartier voor tijd waren de voetballers van Feyenoord gisteravond niet bereid zichzelf aan te prijzen bij hun toekomstige coach Bert van Marwijk. De huidige trainer van Fortuna Sittard leek zich bij een 2-0 voorsprong zelfs al te moeten excuseren voor de onverwachte averij die zijn nieuwe werkgever in Sittard dreigde op te lopen. Die ironie was echter niet aan hem besteed. Onthutst constateerde Van Marwijk dat zijn tegen degradatie vechtende ploeg in een spectaculaire slotfase alsnog onder de voet werd gelopen.

Na een ouderwetse stormloop met maar liefst vijf aanvallers aan het front behaalde Feyenoord een miraculeuze 3-2 overwinning, waardoor de regerend landskampioen zelfs oprukte naar de tweede plaats in de eredivisie. Toch zal Van Marwijk zijn nieuwe ploeg met dezelfde scepsis hebben bekeken als de vertrekkende trainer Leo Beenhakker, die ruiterlijk erkende dat zijn elftal " een zielloze eerste helft" had gespeeld. Maar nog voor zijn opvolger in de Kuip in de verleiding kon worden gebracht een analyse te geven van het huidige Feyenoord reageerde Beenhakker met gespeelde verontwaardiging. "Laat mij nog even drie maanden zitten, zeg!"

In die periode zal Beenhakker vermoedelijk geen definitieve keuze durven maken tussen twee tactische varianten, die ook bij zijn selectie tot hevige discussies hebben geleid. Zowel in de Champions League (Rosenborg uit en Marseille thuis) als in de competitieduels met FC Utrecht en Roda JC bleken Julio Ricardo Cruz en Bonaventure Kalou een onweerstaanbaar duo als ze in het centrum van de aanval aan elkaar werden gekoppeld. Toch koos Beenhakker in het nieuwe stadion van Fortuna aanvankelijk opnieuw voor het vertrouwde concept met Kalou op de rechtervleugel en de al maanden naar zijn vorm zoekende Peter van Vossen op links.

Toch kan die innige band tussen Beenhakker en de Zeeuwse routinier voorlopig beter op de golfbaan worden gevoed, want op het voetbalveld staat Van Vossen behoorlijk in het krijt bij zijn coach. De meest opmerkelijke actie van de linkerspits was gisteravond een verdedigende, zij het tevens een onnozele, die Fortuna Sittard al in de zevende minuut aan een strafschop hielp. Het was een tactisch foefje geweest van Fortuna-coach Van Marwijk om de van AZ overgekomen aanvaller Rolf Landerl dit keer op rechts te zetten. Wellicht heeft hij in zijn geloofsbrieven twijfels uitgesproken over de capaciteiten van Feyenoord- linksback Thomasz Rzasa, die de Oostenrijker in de eerste helft niet kon afstoppen.

Van Vossen schoot te hulp in een situatie, die geen ingrijpen behoefde omdat Landerl de achterlijn al bijna had overschreden. Knullig trapte de international de speler van Fortuna op de hakken en aanvoerder Robert Roest benutte de penalty feilloos: 1-0. Van Vossen liet vervolgens nog een bal via zijn voet over de zijlijn lopen en werd even vermanend toegesproken door zijn nieuwe trainer Van Marwijk, toen hij Fortuna-verdediger Zegrean onbesuisd attaqueerde. Noodgedwongen greep Beenhakker tijdens de rust terug op de aanvallende strategie die Feyenoord juist meer flair geeft.

Cruz en Kalou stonden nog niet naast elkaar in de spits - met Ellery Cairo als vervanger van Van Vossen op rechts - of Fortuna-spits Dennis Krijgsman profiteerde met een fraai schot van een dekkingsfout in de defensie van Feyenoord: 2-0. Pas toen ook de Rus Igor Korneev zich in de aanvalslinie meldde en de boomlange 'basketballer' Somalia als bliksemafleider ging fungeren voor Cruz en Kalou leverde het duet tussen de artiesten van Feyenoord rendement op. "De tactiek met Cruz en Kalou naast elkaar in de aanval wordt nu door de buitenwacht als zaligmakend afgeschilderd", mopperde Beenhakker. " Alsof die niet door mij zelf is verzonnen."

Maar mocht hij nog even de nadelen opsommen van die gebundelde creativiteit in de punt van de aanval? Beenhakker docerend: "Het mag toch bekend zijn dat beide heren niet veel energie steken in het verdedigende werk. Cruz en Kalou gaan pas voetballen als ze aan de bal zijn. Dat is niet zo'n probleem als Van Gastel en Van Wonderen weer in een corrigerende rol beschikbaar zijn. Maar ik kan moeilijk tegen elke tegenstander met vier aanvallers gaan spelen. Het blijft telkens een moeilijke afweging. Zo'n succes was het aanvankelijk niet om Cruz en Kalou bij elkaar te zetten."

Artistiek verantwoord was de inhaalrace van Feyenoord inderdaad niet. Met bruut geweld trapten de Rotterdammers in de slotfase de deur in bij Fortuna, dat na de aftocht van de geblesseerde aanvallers Krijgsman en Amoah voorin geen bal meer vast kon houden. Maar het is toch de stille kracht van Feyenoord dat je hun zege al vantevoren ziet aankomen. In de 76ste minuut kon de onzekere Fortuna-keeper Van Zwam een inzet van Cruz slechts met de benen keren, waarna Paul Bosvelt de rebound benutte: 2- 1. De toon was gezet en zelfs een punt was Fortuna in de doldwaze epiloog van het matige duel niet vergund. Zeven minuten voor tijd schoot Paauwe de bal met de ogen dicht in een mlee van spelers. Cairo lette vervolgens beter op dan doelman Van Zwam. "En uiteindelijk werd de wedstrijd toch door kwaliteit beslist", verzuchtte Fortuna-trainer Van Marwijk, die slechts kan bidden dat Cruz ook volgend seizoen nog een Feyenoord-shirt draagt. De wispelturige Argentijn mocht in de 87ste minuut weliswaar vrij aannemen, maar de afronding was van een grote schoonheid: 2-3. Had Beenhakker toch niet stiekem een morele overwinning geboekt op zijn opvolger? Met gevoel voor pathos: "Elke coach is volledig geobsedeerd door zijn eigen ploeg." Maar welke rapportcijfers zou Van Marwijk gisteravond aan zijn nieuwe spelers hebben gegeven?

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)