U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
uitspraak van de Raad van State over het vrijgeven van de declaraties van minister Peper

Bonnen voorlopig niet

Peper moet declaraties laten zien

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 10 FEBR. Minister Peper moet de declaratie-formulieren die hij tijdens zijn ministerschap heeft ingediend bij Binnenlandse Zaken openbaar maken. Hij mag privacy- gevoelige gegevens op de formulieren doorhalen.

Dit heeft de bestuursrechter bij de Raad van State vanmorgen bepaald. Peper hoeft vooralsnog niet de bonnetjes van de uitgaven die hij heeft gedaan openbaar te maken. De voorzitter van de afdeling rechtspraak bij de Raad van State zal hierover later een oordeel vellen.

Peper moet de 'geschoonde' declaratie-formulieren binnen een week openbaar maken, bepaalde bestuursrechter W.M.G. Eekhof-de Vries. Privé-adressen en bankrekeningnummers mag hij doorstrepen.

Peper had de bestuursrechter gevraagd de bonnetjes van zijn declaraties niet openbaar te hoeven maken. De minister was, met steun van het kabinet, in hoger beroep gegaan tegen een uitspraak van de rechter in Alkmaar. Deze gelastte de minister eerder de 'onderliggende bescheiden van zijn declaraties' te verstrekken aan de Helderse onderzoeksjournalist Dick Berts, die hierom met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) had gevraagd.

Peper beriep zich op zijn privacy en belangen van het openbaar bestuur. De onderzoeksjournalist wilde de bonnetjes van Peper zien om te kunnen oordelen of de minister zijn declaraties rechtmatig had gedaan. Binnenlandse zaken had Berts eerder al wel totaal-bedragen verstrekt die minister Peper had uitgegeven voor lunches, diners, reizen en representatie. De bestuursrechter oordeelde dat declaratie-formulieren van Peper moeten worden beschouwd als overheidsdocumenten die vallen onder de werking van de WOB. De privé-gegevens vormen daarop een uitzondering. Peper mag op de declaratie-formulieren van werklunches en -diners ook doorhalen met wie hij heeft gegeten, waar er is gegeten, en wat er is gegeten. De data moet hij weer wel laten staan.

De bestuursrechter zal later in een zogeheten bodemprocedure toetsen of gegevens - zoals met wie, waar en wat de minister en zijn gesprekspartners hebben gegeten - informatie is die valt onder de werking van de WOB. Zij oordeelde vanmorgen voorlopig dat uit gegevens over de plaats en tijd van samenkomst geen informatie over beleid kan worden afgeleid. De bestuursrechter velt eind maart een oordeel over de principiële vraag of namen van tafelgenoten openbaar gemaakt moeten worden.

Peper zal gehoor geven aan de uitspraak. De uitspraak verplicht hem alleen informatie openbaar te maken die hij de eiser, journalist Dick Berts, al had verstrekt.


Zie ook:

Accountantsverklaring zegt niet alles (9 februari 2000)
Peper gaat in hoger beroep om declaratie (5 februari 2000)
Peper alsnog naar raadcommissie (26 januari 2000)
De manoeuvres van Bram Peper (25 januari 2000)
Commissie: Peper kon stukken inzien (24 januari 2000)
Peper krijgt van commissie geen inzage stukken (20 januari 2000)
Peper en Rotterdam (3 november 1999)
Peper, Kroes vragen krant opheldering (2 november 1999)
Peper voert overleg met premier Kok (29 oktober 1999)
Na Peper kwam omslag in declaratiecultuur (28 oktober 1999)

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)