U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Microsoft

Brussel onderzoekt Windows 2000

Door onze redacteur HANS BUDDINGH'
BRUSSEL, 10 FEBR. De Europese Commissie is een mededingingsonderzoek begonnen naar Microsoft na klachten over het nieuwe besturingsprogramma Windows 2000 dat volgende week wordt gelanceerd.

Microsoft loopt het risico van hoge boetes, een verkoopverbod en gedwongen aanpassing van het besturingssprogramma. Dit heeft Eurocommissaris Mario Monti (concurrentiezaken) gisteren bekendgemaakt. Volgens de klachten van concurrenten en eindgebruikers zou Microsoft met Windows 2000 zijn dominante positie op de markt voor personal computers kunnen uitbreiden naar andere markten. Het gaat met name om de markt voor servers, grotere computers die pc's onder meer met Internet verbinden. Commissaris Monti zei gisteren in een toelichting dat hiermee ook een dominante positie voor Microsoft op de markt voor elektronische handel kan ontstaan. "Wie de dominantie in software voor servers heeft, kan ook de hele e-commerce veroveren", aldus Monti. De klachten zijn gebaseerd op testen met proefversies van Windows 2000 die door Microsoft zelf zijn verspreid. Volgens Monti komen de klachten er op neer dat Microsoft het besturingssysteem Windows 2000 heeft gebundeld met andere eigen software, waardoor voor verdere toepassingen alleen Microsoft-producten kunnen worden gebruikt. De Europese Commissie heeft inmiddels enkele bedrijven en gebruikers ook zelf al naar de ervaringen gevraagd.

De Europese Commissie heeft Microsoft vorige week een brief gestuurd, waarin om nadere informatie wordt gevraagd. Het gaat volgens Monti om een eerste stap. De Amerikaanse softwaregigant heeft vier weken de tijd om te antwoorden. " Als de aantijgingen juist zijn moet Microsoft het rechtzetten en het (software)programma veranderen. En we kunnen boetes opleggen", zei Monti gisteren. Hij wees op hoge boetes van honderden miljoenen euro's die de Europese Commissie in andere monopoliezaken heeft opgelegd.

Monti erkende dat het onderzoek ingwikkeld is, maar door moeten anti- mededingingsinstanties volgens hem niet voor terugschrikken. Microsoft is in de Verenigde Staten al betrokken in een grote anti-trustzaak van de Amerikaanse justitie, die mogelijk kan leiden tot gedwongen opsplitsing van het bedrijf. Het aandeel Microsoft verloor gisteren na het bekend worden van het Europese onderzoek in New York ongeveer zes procent. Het Amerikaanse bedrijf heeft inmiddels de klachten over Windows 2000 tegengesproken.

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)