U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Fusie verbindt Internet met muziekwereld
EMI, het grootste Britse muziekconcern, sluit zich aan bij het onlangs geformeerde mediaconcern AOL Time Warner. Dat hebben beide bedrijven vanochtend bekendgemaakt. De fusie van EMI met de platenlabels van Time Warner tot Warner EMI levert de grootste platenmaatschappij ter wereld op. De link met Internetaanbieder America Online (AOL) maakt de weg vrij voor grootschalige distributie van muziek via Internet.

Schaken in tijdnood op bord Nieuwe Economie
Nog maar twee weken na het samengaan met America Online slokt de mediareus Time Warner nu ook het Britse EMI op. Geheel in de geest van de snelheid van de markt, draagt de nieuwe fusie veel sporen van een haastklus.

Met Wap het web op
Voor het surfen op het world wide web zijn er nieuwe voertuigen. De vertrouwde pc en zijn draagbare versie hebben gezelschap gekregen van kleinere varianten: de handhelds, palmtops, organizers en smartphones. Maar het duurt nog even voordat zaktelefoons en -computers met (General Packet Radio Service, waarmee de huidige snelheid van 9.600 bits per seconde wordt vervijfvoudigd) en Bluetooth (een nieuwe standaard voor draadloze radioverbinding op korte afstand) zich wat Internet betreft kunnen meten met bureaucomputers.

Kunst op het net
Ger Lataster, Corneille, Lucebert, Pierre Alechinsky. Van deze kunstenaars en vele andere bekende en onbekende is werk op Internet te koop en te leen. Natuurlijk gaat er niets boven een kunstwerk in werkelijkheid te zien. Internet stelt kunstkopers echter in staat om snel te zoeken en prijzen te vergelijken. De litho 'De maan' van Jef Diederen kost bij De Kunstwinkel van Cornelis in Rotterdam 750 gulden en bij Art in Limited Editions in Ede 906,99 gulden. Bovendien is het via Internet mogelijk om heel veel werken te bekijken zonder achter je bureau vandaan te komen.

De macht van het getal
Het was tijdens die nu godzijdank voorbije Week van de Nederlandse Popmuziek op Radio 3 FM dat ik min of meer per ongeluk terecht kwam in een poging van twee als koppel opererende populaire deejay's om een tragisch geval van zinloos geweld in Vlaardingen te becommentariëren.

Baan verliest opnieuw topman
Softwareproducent Baan heeft opnieuw een Amerikaan uit de top van het bedrijf verloren. Mark Ferrer, verantwoordelijk voor Baan in de Verenigde Staten, is om onbekende reden niet meer in functie. Directiesecretaris R. Goudie heeft Ferrers vertrek bevestigd. Eerder deze maand verliet algemeen directeur Mary Coleman het geplaagde bedrijf. Coleman, die pas sinds juni vorig jaar in functie was, zette die stap nadat bekend werd dat Baan in het vierde kwartaal op een verlies van een half miljard gulden afstevende. Ook de financiële topman James Mooney is onlangs opgestapt. Vorige week werd tevens duidelijk dat grote investeerders Baan verlaten. Vrijdag nog meldde de Wall Street Journal dat General Atlantic Partners, de grootste belegger in Baan, enkele weken voor de slechte cijfers een deel van zijn belang heeft verkocht. De koers van Baan stond vanochtend licht hoger op 7,75 euro.

Uitreiking van Golden Globes
De film American Beauty is zondag bekroond met drie Golden Globes, de prijzen die de Hollywood Foreign Press Association sinds 1944 jaarlijks toekent. American Beauty, met Kevin Spacey en Annette Benning in de hoofdrollen, kreeg de Golden Globes voor beste regie, beste scenario en 'best drama'. De Golden Globe voor de beste acteur ging naar Denzel Washington voor zijn rol in The Hurricane, een film over Ruben Carter, die twintig jaar ten onrechte in de gevangenis heeft doorgebracht wegens drie vermeende moorden. Hilary Swank kreeg de prijs voor beste actrice voor haar rol in Boys Don't Cry. Jim Carrey won de Golden Globe voor beste acteur in een komedie voor zijn rol in Man on the Moon. Tot beste komedie riept de Hollywood Foreign Press Association Toy Story 2 uit, een film van het Walt Disney-concern. In totaal zijn gisteren dertien Golden Globes uitgereikt. De Golden Globes worden wel gezien als voorboden van de Oscars, die in maart worden uitgereikt.


Het San Francisco Museum of Modern Art gaat, naast haar jaarlijkse prijzen voor 'gewone' kunstenaars, ook jaarlijks een Webby Prize uitreiken om kunstenaars in online art te stimuleren door te gaan met hun vernieuwende werk. De winnaar ontvangt 50.000 dollar en krijgt de kans zijn werk op de site van het museum te exposeren. Deze stelt nu nog weinig voor en bevat vooral veel beknopte informatie over openingstijden en exposities. (www.sfmoma.org)

NRC Webpagina's
24 JANUARI 2000



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)