NRC Handelsblad: vandaag Vrijdag 14 januari 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Een 400 jaar oude relatie tussen Japan en Nederland in Profiel Japan.
bolletjeDe nieuwe Digitale Leestafel met artikelen over de doodstraf en lichaamshaar.
bolletjeHelp! Een begrotingsoverschot! in Economie voor jou.
bolletjeSuccesvolle fondsen zien kans hun prestaties te herhalen: Rendement Beleggingsfondsen.
bolletje In het nieuws:
Dossier Microsoft
Dossier Belastingplan 2001
Dossier Varkenswet
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )



Boeren blokkeren Bayer
MIJDRECHT - Ongeveer 350 boeren hebben vanmorgen een blokkade opgeworpen bij het farmaceutisch bedrijf Bayer in Mijdrecht. De actievoerders willen dat Bayer schadevergoeding betaalt aan boeren die gedupeerd zijn door de levering van een vervuild vaccin voor koeiengriep.
(Foto Evelyne Jacq

Studiehuis havo en vwo blijft intact
Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) draait de voorgestelde maatregelen terug om de vernieuwde eindexamenprogramma's voor havo en vwo te verlichten.

* Microsoft kan boegbeeld Gates missen als kiespijn
Bill Gates maakt bij Microsoft plaats voor Steve Ballmer. Maar hij blijft bij zijn bedrijf als adviseur en president-commissaris.

* Wellicht exodus verzamelaars
Frits Becht, een van de grootste kunstverzamelaars in Nederland, eigenaar van onder veel meer 140 werken van de schilder en graficus Co Westerik, zal samen met zijn collectie het land verlaten als de overheid belasting gaat heffen op zijn kunstbezit, zoals staatssecretaris Vermeend wil.

* Máxima moet stressbestendig zijn
Niets mag aan het toeval worden overgelaten bij de 'inburgering' van de nieuwe koningin.

* Politie onderzoekt gift aan Weizman
De openbare aanklager Eliyakim Rubinstein heeft gisteravond een politieonderzoek gelast tegen de Israelische president Ezer Weizman. Aanleiding zijn schenkingen van ongeveer één miljoen gulden die Weizman als parlementslid en minister in de tachtiger jaren van de Frans joodse textielmagnaat Eduard Saroussi heeft gekregen en verzwegen.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Digitale Leestafel
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Videoclip
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Bill Gates:
'Delete.. wat
gebeurt er als ik
op dat knopje dr...'

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Wetenschappers klonen voor het eerst een primaat
Amerikaanse onderzoekers hebben voor het eerst een primaat gekloond via de techniek van embryosplitsing. Het gaat om een vrouwelijk resusaapje. De onderzoekers, verbonden aan het Oregon Regional Primate Research Center in Beaverton, hebben het dier Tetra gedoopt. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Science vandaag. Tot de primaten behoren behalve de aap de halfapen en de mens.

* Schuble is nog lang niet weg
CDU-leider Wolfgang Schuble mag dan onder vuur liggen van zijn eigen partij, de kans dat hij aftreedt is vooralsnog klein.

* Turkije geeft geen cent voor Koerdische vis in blik
Turkse regeringen beloven al jaren de economie van het Koerdische zuidoosten te stimuleren om het Koerdisch separatisme de voedingsbodem te ontnemen. Maar Murad en zijn viskwekerij merken daar niets van.

* Opnieuw bestuurder weg bij Baan
De Amerikaan J. Mooney stapt op als financieel bestuurder van het softwarebedrijf Baan. Vorige week verloor Baan met M. Coleman ook al zijn bestuursvoorzitter.

* Volleyballers zijn officieel eerste reserve
Titelhouder Nederland is bij het volleybal officieel eerste reserve voor de laatste olympische kwalificatieronde. Dat heeft André Hengeveld, voorzitter van Top Volleybal Nederland (TVN), bij de internationale volleybalfederatie FIVB gisteren in Lausanne te horen gekregen.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Veilig voedsel
Het was in de tijd dat voor sommigen de Europese integratie wel heel hard ging: de ene markt, de open binnengrenzen, de schaduw die de euro vooruit wierp. Op dat moment verklaarde iemand het begrip subsidiariteit van toepassing op het proces van eenwording.


C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* De landloper en het moordwijf
The Postman Always Rings Twice is een een roman over eeuwige verliezers, over gevaarlijke aantrekkingskracht en over de perfecte moord. Vijf regisseurs maakten er een film van.

B O E K E N
* Hoe maak je drakenbloed
Jorge Luis Borges hield erg van de sprookjes van Duizend en een Nacht. Hij schreef er bij herhaling over en noemde nacht 602 in een van zijn essays 'magisch onder de nachten': 'In die nacht verneemt de koning uit de mond van de koningin zijn eigen geschiedenis.

B O E K E N
* "Achterberg kan troost brengen"
"Stemmingen die niemand kan verklaren, cruciale momenten in je bestaan. Dood, begrafenis. Dat zijn van die gebeurtenissen waarbij je voor jezelf een woord zoekt, of helderheid. En dan ben ik snel bij Achterberg." H. M. Kuitert, emeritus- hoogleraar theologie aan de Vrije Universiteit, leest sinds zijn studententijd de gedichten van Gerrit Achterberg (1905-1963).

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )