U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Baan Company

Opnieuw bestuurder weg bij Baan

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 14 JAN. De Amerikaan J. Mooney stapt op als financieel bestuurder van het softwarebedrijf Baan. Vorige week verloor Baan met M. Coleman ook al zijn bestuursvoorzitter.

In een persbericht maakte Baan vanmorgen bekend dat Mooney wordt opgevolgd door R. Ruijter, financieel de eerste man van Philips' lichtdivisie. Beleggers reageerden geschrokken. Het aandeel Baan, in de afgelopen week toch al stevig gekelderd, noteerde kort voor het middaguur ruim tien procent lager op precies 7 euro.

Mooney heeft het op zijn post als financieel bestuurder negen maanden volgehouden. Hij stapte over van IBM. Baan geeft geen reden voor zijn vertrek. "Mooney zal na een overgangsperiode op zoek gaan naar andere mogelijkheden", aldus het persbericht.

Het vertrek van het topmanagement van Baan is de jongste tegenslag in een lange reeks. Tegelijkertijd met het vertrek van Coleman kondigde Baan vorige week een reorganisatie aan en een verlies over het vierde kwartaal van 250 miljoen dollar (ruim een half miljard gulden). Belangrijkste oorzaak voor het enorme verlies is een afschrijving op eerder ontwikkelde software die op de balans een zekere waarde was toegekend. Omdat Baan zijn aandacht verlegt van software voor aansturing van interne bedrijfsprocessen (Enterprise Resource Planning) naar elektronische handel is een deel van de eerder ontwikkelde programmatuur waardeloos geworden.

Intussen heeft zich over Baan zoveel negatieve berichtgeving opeengestapeld dat beleggers zich zorgen maken over het voortbestaan van het bedrijf. Directe betalingsproblemen zullen zich normaal gesproken niet voordoen, omdat Baan nog een forse hoeveelheid kasgeld achter de hand heeft.

Het eigen vermogen van Baan is echter bijna geheel weggevaagd. Op de langere termijn ligt het lot van Baan voor een belangrijk deel in handen van de Amerikaanse investeerder Fletcher. Duidelijk is dat Baan een groot probleem heeft met de verkoop van nieuwe software, omdat behalve beleggers ook afnemers het vertrouwen in het bedrijf verliezen.

NRC Webpagina's
14 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)