U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Israelische regering (in hebreeuws)

Prime Minister's Office

Ha'aretz


Media schrijven president Israel af

Politie onderzoekt gift aan Weizman

Door onze correspondent
TEL AVIV, 14 JAN. De openbare aanklager Eliyakim Rubinstein heeft gisteravond een politieonderzoek gelast tegen de Israelische president Ezer Weizman. Aanleiding zijn schenkingen van ongeveer één miljoen gulden die Weizman als parlementslid en minister in de tachtiger jaren van de Frans joodse textielmagnaat Eduard Saroussi heeft gekregen en verzwegen.

Het is het eerste politieonderzoek tegen een president in de Israelische geschiedenis.

Tijdens een haastig belegde persconferentie legde Rubinstein gisteravond uit dat een politieonderzoek op zijn plaats is omdat hij niet over de instrumenten beschikt om klaarheid in deze affaire te brengen. Weizman verwelkomde het onderzoek. "Hij is er absoluut zeker van dat de waarheid het licht zal zien", staat er in een verklaring van zijn woordvoerder. Weizman heeft de afgelopen dagen verschillende malen gezegd niet te zullen aftreden. Radio Israel meldde deze week dat Weizman had besloten dit wel te doen als hij van rechtsvervolging wordt ontslagen.

Een president geniet immuniteit en kan derhalve niet voor de rechter worden gebracht. Na zijn aftreden kan hij wel worden vervolgd. Weizman houdt bij hoog en laag vol dat hem geen blaam treft. Hij heeft toegegeven het geld van Saroussi te hebben ontvangen nadat zijn advocaten hem verzekerden dat dit niet in strijd met de wet was. Over het ethisch aspect heeft Weizman zich niet uitgelaten.

Politici doen al enkele dagen een beroep op Weizman af te treden of op zijn minst zichzelf tijdens het onderzoek op non-actief te stellen. Een president tegen wie een crimineel onderzoek is gelast, kan toch geen gebruik maken van het voorrecht om gratie te verlenen, luidt hun argument.

De Israelische pers schrijft vandaag Weizman af als president van de joodse staat. Volgens Yoel Marcus, een invloedrijke commentator in Ha'aretz, zit er voor Weizman niets anders op dan op te stappen. "Ik schrijf deze woorden neer met pijn in het hart. Een generatie Israeli's beschouwde Weizman als het zout van de aarde, een koene, mooie en moedige persoonlijkheid wiens bijdrage aan onze nationale veiligheid en de zaak van de vrede niet kan worden betwist."

Weizman was in de oorlog van 1967 de commandant van de Israelische luchtmacht die de Egyptische luchtmacht op de militaire vliegvelden al snel grotendeels vernietigde. Weizman werd eerder aan een politieonderzoek onderworpen toen hij als minister de wet brak en contacten onderhield met de PLO. Deze zaak werd later geseponeerd.

Ha'aretz herinnert er vandaag aan dat 'oorlogshelden' als Dayan en Weizman zich ook in hun gloriejaren al weinig van de wet aantrokken. Generaal Weizman vloog in zijn jeep een keer van de trappen van een bioscoop af en leegde zijn pistool in de straten van Tel Aviv bij de achtervolging van een auto waarvan hij dacht dat die gestolen was. Dayan werd indertijd door een soldaat betrapt bij het stelen van sinaasappelen. Toen de soldaat hem herkende, zou hij hebben gezegd: " Sorry, ik dacht dat U een gewone dief was." De vermeende helden van 1967 leefden boven de wet en meenden zich meer te kunnen veroorloven dan gewone burgers. Israelische media wijzen hier vandaag op om te verklaren dat Weizman zonder gewetensbezwaren geld heeft aangenomen.


Zie ook:

Politie onderzoekt gift aan Weizman (14 januari 2000)

NRC Webpagina's
14 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)