U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Opkomst der digitalen

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Digitale satelliettelevisie wordt, in de landen waar de techniek serieus is geïntroduceerd, steeds gewoner. Je kunt het zien aan de nieuwsgroepen op Internet over het verschijnsel. Jarenlang heeft de Franse nieuwsgroep, fr.rec.tv.satellite, vol gestaan met klachten van schotelbezitters: de zaak deed het niet, men begreep niet hoe de ontvangers werkten. Of men was eenvoudig de weg kwijt. De Franse situatie is dan ook behoorlijk gecompliceerd, met drie concurrerende aanbieders: Canal Digital (van Canal+), TPS en Absat. Net als in Nederland heeft Canal+ een eigen codeersysteem geïntroduceerd (Seca) dat een ontvanger vergt die niet compatibel is met het door de twee concurrenten gehuldigde systeem.

Alle bittere klachten in de nieuwsgroep lijken nu echter tot staan gekomen. De meer dan een miljoen Fransen die al digitaal satelliet kijken, blijken inmiddels de weg te weten en de leveranciers van apparatuur weten de problemen van hun klanten te verhelpen. Blijft natuurlijk de vraag welke van de drie opties te nemen. Het dilemma heeft vooral betrekking op de keuze tussen Canal+ en TPS, dat van ABSat figureert meer als een aanvulling. Canal Digital is het grootste en heeft ook de beste papieren, met Canal+ zelf, de documentaire zender Planète en heel veel filmrechten. Maar het aanbod van TPS wordt hoe langer hoe meer evenwaardig, en bovendien heeft TPS het voordeel dat je er ook mee naar de in Frankrijk analoog via aardse frequenties verspreide zenders kunt kijken. Vooral in bergachtige streken blijkt dat een belangrijk verkoopargument.

De frustraties regeren echter nog in de Britse nieuwsgroep voor satelliet-kijkers uk.media.tv.sky. Al langer keken al een paar miljoen Britten analoog satelliet, dankzij het concern BskyB dat een in Europa lange tijd ongeëvenaard bestel van betaalkanalen exploiteerde. Maar de afgelopen maanden is digitale satellietontvangst van de grond gekomen, tegelijk met de invoering van digitale ontvangst van aardse zenders - het project ONDigital.

Behalve naar tientallen abonneezenders kunnen de klanten van Sky Digital ook naar een aantal van de aardse antenne bekende zenders kijken, zoals BBC1 en BBC 2, Channel 4 en Channel 5. De aloude commerciële ITV wil op de satelliet niet meedoen. Het is wel even wennen: de nieuwsgroep staat vol met schrille klachten over niet-werkende ontvangers, door regen wegvallende ontvangst en wat dies meer zij. Veel opwinding veroorzaakt ook het - overigens gratis beschikbare - aanbod van de BBC, dat velen als een oneigenlijk gebruik van kijkgelden beschouwen. De BBC heeft op de satelliet (in dit geval de Astra's op 28,2 graden oost) naast de gebruikelijke televisiestations ook BBC Choice (een variatie op BBC 1 en BBC 2), BBC News 24 hours en BBC Knowledge. En wat vinden we op de Nederlandse nieuwsgroep nl.media.satelliet? Bij ons is satellietontvangst, door de hoge graad van bekabeling, nog steeds een secundair verschijnsel. Sommige vragen keren altijd terug: kunnen de Britse zenders voornoemd in Nederland worden ontvangen (door de technische specificaties van de ontvangers van BSKyB is dat in de praktijk bijna onmogelijk); wanneer komt de Vlaamse televisie op de satelliet (daar zijn geen plannen voor). Een wens wordt vaak geuit: de instelling van een voor Nederlanders open betaalpakket, zodat ook zij op de satelliet naar Eurosport, MTV, Discovery en andere themazenders kunnen kijken - op de camping of als de plaatselijke kabelmaatschappij die niet wil doorgeven. Een dergelijk boeket voor Nederland is echter enkele jaren geleden bij gebrek aan belangstelling opgeheven.

NRC Webpagina's
11 AUGUSTUS 1999


Eerder verschenen in deze rubriek:

Kiezen tussen codes
(28 juli 1999)
Een zinnige gedenkdag
(21 juli 1999)
Exotische zenders
(14 juli 1999)
Wilde kabelsporten
(7 juli 1999)
Meer dan kabel
(30 juni 1999)
Onze Russische jongens
(23 juni 1999)
Webfilmfestival
(16 juni 1999)
De werkelijkheid betrapt
(9 juni 1999)
Propaganda gecensureerd
(2 juni 1999)
Keuvelen of bombarderen
(25 mei 1999)
Nieuwshonger
(19 mei 1999)
Haperende hossers
(12 mei 1999)
Kabel-drama
(5 mei 1999)
Het kneuterige TV5 is niet meer
(28 april 1999)
Het nieuws uit Belgrado
(21 april 1999)
Magere tijden
(14 april 1999)
Voorlichters en de vijand
(7 april 1999)
Analoge tranen
(31 maart 1999)
Gemene mannen met spieren
(24 maart 1999)
Treurige euro propaganda
(17 maart 1999)
Radio als integrator
(3 maart 1999)
Koerdische moederkloek
(24 februari 1999)
Een kosmische woordenkraam
(17 februari 1999)
Kletsen over schotels
(10 februari 1999)
Prachtig geneuzel
(3 februari 1999)
Losse berichten uit de ruimte
(20 januari 1999)
Communisten uit de oude doos
(13 januari 1999)
Nu ook in het Duits
(6 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)