U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Wilde kabelsporten

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
De abonnees van het kabelbedrijf A2000 kunnen sinds een paar weken kennis nemen van een nieuw televisiestation. Xtreme Sports heet het, en is geheel gewijd aan sporten die slechts lijken weggelegd voor de meer roekelozen onder ons. Bungyjumpen en surfen is nog het minste op deze zender. Eerder gaat de aandacht uit naar luchtsurfen (vanuit een vliegtuig) of het varen met zeer, zeer snelle speedboaten.

Al zappend blijf je bij Xtreme Sports makkelijk een paar seconden hangen: er is altijd wel iemand bezig zijn nek op het spel te zetten op een manier die je nog niet voor mogelijk had gehouden. Maar als formule voor een televisiezender heeft het geheel toch iets treurigs. Een beetje trashy ook wel, zo'n zender vol ingeblikte sportevenementen, die in veel gevallen voor de televisie lijken bedacht. Xtreme Sports zal in Amsterdam maar een beperkte tijd ongecodeerd te zien zijn, totdat - volgens een eerder gesloten akkoord tussen de gemeente en de kabel - er een herverdeling plaatsvindt van de kabelcapaciteit in een beperkt basispakket en een (digitaal) bestel aan themapaketten. Het opduiken van het product Xtreme Sports geeft enigszins te denken over de manier waarop A2000, sinds kort geheel in Amerikaanse handen, die pakketten wil gaan invullen. Xtreme Sports ademt een duidelijk Amerikaanse sfeer, maar in het recente verleden zijn Amerikaanse televisieproducten in Europa niet erg succesvol geweest. Zenders als Country Music Television en NBC Europe hebben het loodje gelegd, juist omdat ze te Amerikaans waren. Voor Amsterdam en andere gebieden van A2000 is Xtreme Sports inmiddels wel de enige sportzender, sinds het onfortuinlijke Sport 7 het veld moest ruimen. Het alom in den lande aanwezige Eurosport, overigens een Amerikaans product, ontbreekt in de hoofdstad: de programmaraad die het lang voor het zeggen had dacht dat Amsterdam wel zonder zenders kon die voor hun doorgifte geld vroegen en dit standpunt is teruggekeerd in het jongste akkoord kabelmaatschappij-gemeente, en de kabelmaatschappij heeft kennelijk andere prioriteiten dan andermans product doorgeven.

Dat is jammer want Eurosport is wel een serieuze sportzender, even afgezien van onderdelen als oude auto's pletten door wagens met monsterachtig grote banden en andere wilde sporten. Voetbal, wielrennen, Wimbledon, motorsport, basketbal - het gaat om evenementen die weliswaar ook allemaal op andere zenders te zien zijn, maar dan vaak op andere tijden. Eurosport biedt de kijker de mogelijkheid om een etappe van de Tour de France, of ook een belangrijke voetbalwedstrijd integraal in herhaling te zien. Het station brengt ook sportnieuws en houdt op www.eursport.com een alleszins zinvolle website met nieuws, uitslagen en zelfs videootjes bij.

Voor wie Eurosport op de kabel moet missen zijn er de analoge uitzendingen via de satelliet. Astra (19,2 oost) herbergt Eurosport analoog op 11.258 V., met commentaar in Engels, Duits en Spaans en op Hotbird (13 oost) is de zender analoog te vinden op 11.389 h., met commentaar in Engels en Duits. Nederlands commentaar bestaat wel maar de Nederlandse kabelnetten die ooit met Eurosport hebben afgesproken voor doorgifte van de Nederlandse versie een kwartje per jaar te betalen - een som die de Amsterdamse solvabiliteit dus kennelijk te boven gaat - hebben bedongen dat het Nederlands commentaar versleuteld en voor de individuele kijker niet te ontvangen zou zijn. Het wachten is op de exploitant die, digitaal, de schotelkijkers de mogelijkheid biedt tot abonneren.

NRC Webpagina's
7 JULI 1999


Eerder verschenen in deze rubriek:

Meer dan kabel
(30 juni 1999)
Onze Russische jongens
(23 juni 1999)
Webfilmfestival
(16 juni 1999)
De werkelijkheid betrapt
(9 juni 1999)
Propaganda gecensureerd
(2 juni 1999)
Keuvelen of bombarderen
(25 mei 1999)
Nieuwshonger
(19 mei 1999)
Haperende hossers
(12 mei 1999)
Kabel-drama
(5 mei 1999)
Het kneuterige TV5 is niet meer
(28 april 1999)
Het nieuws uit Belgrado
(21 april 1999)
Magere tijden
(14 april 1999)
Voorlichters en de vijand
(7 april 1999)
Analoge tranen
(31 maart 1999)
Gemene mannen met spieren
(24 maart 1999)
Treurige euro propaganda
(17 maart 1999)
Radio als integrator
(3 maart 1999)
Koerdische moederkloek
(24 februari 1999)
Een kosmische woordenkraam
(17 februari 1999)
Kletsen over schotels
(10 februari 1999)
Prachtig geneuzel
(3 februari 1999)
Losse berichten uit de ruimte
(20 januari 1999)
Communisten uit de oude doos
(13 januari 1999)
Nu ook in het Duits
(6 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)