U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Propaganda gecensureerd

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Toch is het een merkwaardige gedachte: generaals en politici die U en mij en de Serviërs voorschrijven dat we niet meer via de satelliet naar de Servische staatstelevisie mogen kijken. Tot nu toe was dat mogelijk via een van de satellieten van Eutelsat - een Europees consortium van staten, die hun aandelen in dit veertien, en in de toekomst negentien satellieten tellende bedrijf meestal door hun PTT's laten beheren.

Het is een aardige formule, die ervoor zorgt dat Jan en Alleman, ook op de Balkan, tegen niet al te veel kosten op de satelliet te zien is. Maar het is, voor wat de Servische televisie betreft voorbij: de NAVO- landen hebben de Eutelsat-organisatie in Parijs onder druk gezet om de doorgifte van de Servische staatstelevisie (RTS) te staken.

Natuurlijk is RTS een afzichtelijke propagandazender, die sinds het begin van de Joegoslavische burgeroorlog veel heeft bijgedragen aan het opzwepen van de nationalistische gevoelens bij vriend en vijand. Maar toch is het wat mij betreft moeilijk verteerbaar, dat de militaire strategen in ons midden zich op een dergelijke manier censurerend gedragen.

À la guerre comme la guerre, luidt het spreekwoord en helaas geldt dat dus ook voor de NAVO. Neiging tot censuur was altijd een van de wandaden van het regime-Milosevic - nu zien we de NAVO ook als censor optreden. Dat de Servische staatstelevisie de voornaamste leverancier is van bloedige beelden over de vrijwel dagelijkse NAVO- missers in Servië, heeft - zegt de NAVO - met de censuur niets te maken. Die beelden zijn ook nog niet uit onze journaals verdwenen, al wordt het voor onze televisiestations iets ingewikkelder omdat ze niet meer, zoals tot vorige week, eenvoudig over te nemen zijn op het moment dat de Servische televisie ze uitzendt. Ze komen nu via de gebruikelijke nieuwsuitwisselingen uit Belgrado naar de buitenwereld. Afwachten of de NAVO, voor onze bestwil, niet ook een einde maakt aan deze feeds via de satelliet.

BVN 24 uur per dag

De Wereldomroep, de meest innovatieve organisatie binnen de Nederlandse publieke omroep, heeft weer toegeslagen. BVN, de Nederlandstalige zender voor het buitenland, die Wereldomroep en NOS samen bedrijven, is 24 uur per dag in de lucht.

Schotelbezitters hoeven zich in de nachtelijke uren dus niet meer te behelpen met de belegen afleveringen van Netwerk en die paar journaaltjes, die Nederland 1 en 2 's nachts herhalen. BVN - een afkorting die naar keuze Beste van Nederland of Beste van Vlaanderen en Nederland betekent, brengt het hele etmaal hoogwaardige en gevarieerde televisie - herhalingen van programma's van de binnenlandse publieke omroep aangevuld met het eigen NL-magazine, Europese weersverwachtingen en een regio-journaal. Wel betreft het hier dan steeds een herhaling van het achturige venster dat elke avond van 18.00 tot 24.00 uur op BVN zijn première beleeft, maar het begin is er. BVN is overigens een van de voornaamste argumenten waarom schotelbezitters die alleen nog analoog kijken, toch maar eens over de aanschaf van een digitaal apparaat moeten nadenken. Want de analoge uitzendingen van BVN (overigens alleen van 18.00 tot 24.00 uur in de lucht) worden aan het eind van de zomer beëindigd.

BVN digitaal via Astra op 19,2 graden oost, 12.574 h. Analoog via HotBird 13 graden oost 11.283 v. Ongecodeerd. Met enige regelmaat vragen lezers van deze rubriek in het buitenland, hoe zij via voornoemde digitale frequentie Nederland 1 t/m 3 en Radio 1 t/m 5 kunnen ontvangen. Dit is mogelijk met ontvangers die werken met het Irdeto of het Mediaguard-systeem, plus een smartcard die voor niet- ingezetenen van Nederland echter niet regulier verkrijgbaar is.

NRC Webpagina's
2 JUNI 1999


Eerder verschenen in deze rubriek:

Keuvelen of bombarderen
(25 mei 1999)
Nieuwshonger
(19 mei 1999)
Haperende hossers
(12 mei 1999)
Kabel-drama
(5 mei 1999)
Het kneuterige TV5 is niet meer
(28 april 1999)
Het nieuws uit Belgrado
(21 april 1999)
Magere tijden
(14 april 1999)
Voorlichters en de vijand
(7 april 1999)
Analoge tranen
(31 maart 1999)
Gemene mannen met spieren
(24 maart 1999)
Treurige euro propaganda
(17 maart 1999)
Radio als integrator
(3 maart 1999)
Koerdische moederkloek
(24 februari 1999)
Een kosmische woordenkraam
(17 februari 1999)
Kletsen over schotels
(10 februari 1999)
Prachtig geneuzel
(3 februari 1999)
Losse berichten uit de ruimte
(20 januari 1999)
Communisten uit de oude doos
(13 januari 1999)
Nu ook in het Duits
(6 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)