U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Het nieuws uit Belgrado

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
De rapportage uit de Joegoslavische hoofdstad Belgrado van BBC-veteraan John Simpson moet wel erg goed zijn: de Britse premier Tony Blair liet dit weekeinde via bevriende journalisten weten dat hij zich stoorde aan het werk van Simpson. Die zou zich door de Servische propaganda in de luren laten leggen.

Dat de bevolking van Belgrado - evenals andere buitenlandse verslaggevers mag Simpson maar zelden de stad verlaten - volgens Simpson in overweldigende mate de Navo-aanvallen afwijst, wekt aan Downing street kennelijk weinig geestdrift. Over het algemeen lijkt de BBC, afgaande op de programma's van de internationale zender BBC World, aardig op dreef in de huidige oorlog. Meer dan de aartsconcurrent CNN, lijkt het. Weliswaar heeft ook dit Amerikaanse station weer een correspondent in Belgrado - nadat eerst alle medewerkers Joegoslavië waren uitgezet. Maar de sfeer van opgetogen actie, waarmee CNN begin jaren negentig zijn sporen in de Golfoorlog verdiende, wil op de Balkan maar niet echt lukken. Dat het Kosovo-avontuur onder Amerikaanse politici nogal wat scepsis ontmoet, lijkt daar niet geheel vreemd aan.

De verslaggevers in Belgrado, laten zowel BBC World als CNN regelmatig weten, moeten hun bijdragen voor uitzending voorleggen aan de Servische autoriteiten. Bovendien zijn hun cameralieden het land uitgezet. Even leken twee weken geleden de dagen van de Golfoorlog terug te keren, toen Navo-vliegtuigen in Belgrado 's nachts twee gebouwen van het ministerie van Binnenlandse Zaken in brand zetten. CNN en de verslaggever van het Britse Sky News waren er als de kippen bij, te melden dat er zware klappen waren gehoord, en dat deze in het centrum van de stad waren (de buitenlandse journalisten bevinden zich 's nachts in het Hyatt Hotel in een buitenwijk van de hoofdstad. Mede dankzij pakkende, razendsnel gemaakte beelden van de Servische staatstelevisie werd binnen een uurtje de omvang van de klapper duidelijk. Deze instant-verslaggeving la Bagdad is een uitzondering gebleven. Niet alleen zijn er sindsdien geen aanvallen in het centrum van Belgrado meer geweest, maar ook is met name de verslaggever van Sky News door de Servische autoriteiten tot de orde geroepen omdat hij zich aan het lot van de bevolking van de stad zou hebben 'verlustigd' door het tot een spannend ooggetuigenverslag te verwerken.

Het merkwaardigste gebruik van de beperkte mogelijkheden die de Joegoslavische autoriteiten buitenlandse televisieverslaggevers bieden, maakt Dan Rather van de Amerikaanse omroepmaatschappij CBS ('s nachts te zien via Sky News). Bij CBS heeft iemand besloten dat het aardig zou zijn als Rather het avondnieuws, waarvan hij de anchorman is, vanuit Belgrado zou presenteren. Daar staat hij dan, moeilijk kijkend op Belgrado's voornaamste winkelstraat vooraf opgenomen teksten bij reportages uit alle delen van de wereld uit te spreken. Het vreemdste is dat de passanten de gevierde Amerikaanse tv-ster geheel lijken te negeren. Dat is heel anders als Rather in Amerika de straat opgaat: honderden mensen zwaaien dan naar de camera of houden borden op met teksten als 'fijne verjaardag oma'. Het is Rather aan te zien dat van zijn behandeling als quantité négigeable een zekere dreiging uitgaat.

BBC World via Hot Bird (13 graden oost), uitsluitend analoog 11.114 V. CNN International via Astra (19,2 graden oost) op 12.168 V. (digitaal) en 11.627 V. (analoog). Sky News via Astra op 12.552 V. (digitaal) en 11.377 V (analoog). De Servische staatstelevisie (RTS) is te zien via Eutelsat II f2 (10 graden oost), op 11.596 H., analoog. Hoofdnieuwsuitzending om 19.30 u.

NRC Webpagina's
21 APRIL 1999


Eerder verschenen in deze rubriek:

Magere tijden
(14 april 1999)
Voorlichters en de vijand
(7 april 1999)
Analoge tranen
(31 maart 1999)
Gemene mannen met spieren
(24 maart 1999)
Treurige euro propaganda
(17 maart 1999)
Radio als integrator
(3 maart 1999)
Koerdische moederkloek
(24 februari 1999)
Een kosmische woordenkraam
(17 februari 1999)
Kletsen over schotels
(10 februari 1999)
Prachtig geneuzel
(3 februari 1999)
Losse berichten uit de ruimte
(20 januari 1999)
Communisten uit de oude doos
(13 januari 1999)
Nu ook in het Duits
(6 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)