U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Abramovic eist rechten van film op

Door onze kunstredactie
ROTTERDAM, 21 JULI. Van wie zijn de rechten van Balkan Baroque, de documentaire over kunstenares Marina Abramovic die begin dit jaar op het Rotterdamse filmfestival in première ging? Van de producenten, zoals doorgaans bij films het geval is? Of van de performance-kunstenares over wie de film gaat? Morgen beantwoordt de Amsterdamse rechtbank deze vraag, want Abramovic heeft een kort geding aangespannen tegen de Nederlands-Franse producenten van Balkan Baroque.

Balkan Baroque, geregisseerd door de Fransman Pierre Coulibeuf, is gebaseerd op een avondvullende voorstelling van Marina Abromovic waarin ze op een geluidsband haar cv opsomt en delen van haar beroemde, oude performances opnieuw uitvoert - zo snijdt ze een kruis op haar buik. Verder is te zien hoe Abramovic, geboren in Belgrado maar al lange tijd woonachtig in Amsterdam, overlegt met assistenten, fitnessoefeningen doet en de trap dweilt.

Abramovic eist ondermeer zeggenschap over welke montage van de film wordt vertoond en waar dat gebeurt. Van Balkan Baroque verscheen eerder al een versie onder de titel The Star. Over die montage was Abramovic niet tevreden, over de nieuwe versie wel. ,,Het is een mooie film'', zegt T. Kolle, de advocaat van Abramovic, die zelf niet bereikbaar was voor commentaar.

Abramovic eist ook een regeling voor de verdeling van de opbrengsten van de film. De film was dit jaar korte tijd in Nederlandse bioscopen te zien.

Volgens Kolle gaat de film, gemaakt met subsidie van het Nederlands Fonds voor de Film, dit najaar in Frankrijk in première. ,,Het is niet zo'n principiële zaak als het misschien lijkt'', zegt hij. ,,Waar het om gaat is dat afspraken niet zijn nagekomen. Abramovic was mondeling met de producenten overeenkomen dat de beelden beschikbaar zouden komen voor haar. Er is heel goed samengewerkt bij het maken van de film, maar toen die klaar was zeiden ze: bekijk het maar.'' De Nederlandse producent van Balkan Baroque, Scarabee, en de Nederlandse advocaat van de Franse producent waren vanmorgen beiden onbereikbaar voor commentaar.

NRC Webpagina's
21 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)