U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Exotische zenders

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Digitale signalen hebben op de satelliet veel minder ruimte nodig dan analoge. Voor de doorgifte van televisiesignalen, waarvoor vroeger zo'n beetje een hele satelliettransponder benodigd was, is nu een achtste of een tiende van dezelfde capaciteit voldoende zonder dat er sprake is van noemenswaardig kwaliteitsverlies.

Als gevolg van deze situatie komen er op de satellieten boven Europa steeds exotischer en kleinere tv-zenders beschikbaar, soms zelfs primitief van opzet en zonder al te veel uitzicht op een serieuze exploitatie.

Dat geldt bijvoorbeeld voor het Nigeriaanse station AIT International, een sympathiek maar uiterst rommelig geheel via Hot Bird (13 graden oost), 12.111 V. Het is alsof je kleine broertje met twee videocamera's een eigen televisiestation is begonnen. Maar evengoed is AIT werkzaam in alle genre's. Op zaterdagavond zijn er zelfs in huiselijke kring opgenomen erotische films. Op dezelfde transponder is ook het eerste net van de Armeense televisie te zien, iets minder rommelig dan het Nigeriaanse station, maar nog steeds behoorlijk primitief. Alle Armeense onafhankelijkheid ten spijt, bestaat veel van de programmamering van het Armeense TV1 nog steeds uit oude archieven van de Sovjet-televisie: films en amusementsprogramma's, niet zelden in het Russisch. Alleen maken deze archiefuitzendingen vaak de indruk, op een huiselijke VHS te zijn opgenomen, in plaats van op professionele apparatuur. Nog vreemder is het op deze transponder incidenteel opduikende Olisat TV Channel, dat blijkens zijn website (www.olisat.com) in Italië gevestigd is en zich kennelijk voornamelijk met de bowling-sport wil bezig houden, maar daarnaast ook een algemeen programma wil brengen. Overigens brengt 12.111 V. ook vertrouwde adressen, zoals de befaamde Arabische nieuwszender Al Jazeera. Een ander opmerkelijk station is op Hot Bird 12.476 H Worldhaus TV. Blijkens de website (www.worldhaustv.de) gaat het hier om een signaal uit het Duitse Weimar, dit jaar een van Europa's culturele hoofdsteden. De bedoeling is kennelijk Worldhaus TV één creatief feest te laten zijn en het bewijs van de culturele capaciteiten van dit schattige Duitse plaatsje. Maar het is er tot nu toe niet zo heel erg van gekomen. Worldhaus TV bestaat vooralsnog voornamelijk uit filmpjes met grafische grapjes, die de vergelijking met ons oer-Nederlandse Park 4D TV (te zien op de Amsterdamse kabel) geenszins kunnen doorstaan. Vaak ook is de herkomst van een zender moeilijk na te gaan. Op Hot Bird 10.723 H bevindt zich een zender met uitsluitend Koran-lezingen en (naar te vrezen valt) rechtzinnige preken van een organisatie die zich de Ahmadiya Muslim Community noemt, en de vrijdagse boodschap trouwens ook per Internet (www. alislam.org) verspreidt. Waar deze zender vandaan komt, is mij geheel onduidelijk. Gelukkig moeten deze rechtzinnigen een transponder delen met het wulpse Amerikaanse jazzstation Bet On Jazz International.

En dan nog één analoge tip, met het oog op de situatie in Iran. Het Jaam-e Jam TV Network, een zender van de Iraanse staatstelevisie met af en toe ook Engelse uitzendingen, is in heel Europa uitstekend te zien op Hot Bird 12.437 H. Op een alternatief geluidskanaal (7.02 Mhz) is het radiostation Voice of the Islamic Republic of Iran te horen.

NRC Webpagina's
14 JULI 1999


Eerder verschenen in deze rubriek:

Wilde kabelsporten
(7 juli 1999)
Meer dan kabel
(30 juni 1999)
Onze Russische jongens
(23 juni 1999)
Webfilmfestival
(16 juni 1999)
De werkelijkheid betrapt
(9 juni 1999)
Propaganda gecensureerd
(2 juni 1999)
Keuvelen of bombarderen
(25 mei 1999)
Nieuwshonger
(19 mei 1999)
Haperende hossers
(12 mei 1999)
Kabel-drama
(5 mei 1999)
Het kneuterige TV5 is niet meer
(28 april 1999)
Het nieuws uit Belgrado
(21 april 1999)
Magere tijden
(14 april 1999)
Voorlichters en de vijand
(7 april 1999)
Analoge tranen
(31 maart 1999)
Gemene mannen met spieren
(24 maart 1999)
Treurige euro propaganda
(17 maart 1999)
Radio als integrator
(3 maart 1999)
Koerdische moederkloek
(24 februari 1999)
Een kosmische woordenkraam
(17 februari 1999)
Kletsen over schotels
(10 februari 1999)
Prachtig geneuzel
(3 februari 1999)
Losse berichten uit de ruimte
(20 januari 1999)
Communisten uit de oude doos
(13 januari 1999)
Nu ook in het Duits
(6 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)