U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kabel-drama

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Het exploiteren van een kabelnet in Amsterdam is ongetwijfeld een van de minst begeerlijke beroepen op aarde. Want de bevolking van de hoofdstad houdt niet op met klagen.

Het gemeentebestuur, in zijn wijsheid, heeft een paar jaar geleden het met gemeenschapsgeld aangelegde kabelnet verpatst aan de hoogstbiedende en het verdiende geld gebruikt voor de aanleg van een nieuwe stadswijk. Maar in plaats dat de Amsterdammers zich er nu bij neerleggen dat commerciële ondernemers hen voortaan geld uit de zak proberen te kloppen met radio- en televisiesignalen, gaat het zeuren maar door.

De jongste episode, in de lokale media breed uitgemeten, behelst het drama van de zogeheten S-band. Dat is een frequentie-bereik op de kabel dat tot tien jaar geleden eigenlijk nergens gebruikt werd. Als gevolg daarvan ontberen sommige bejaarde of goedkope tv-toestellen de ontvangst van die S-band, waarop de Amsterdamse kabelonderneming A2000 sinds een paar dagen nu juist CNN, MTV en andere zenders doorgeeft.

Omdat de doorgifte van die extra zenders nu juist de ontknoping is van een ander langdurig Amsterdams kabeldrama - jarenlang werden zenders van de kabel gehaald omdat de Amsterdammers te weinig zouden betalen voor hun abonnement, maar nu komen ze terug in ruil voor een kleine prijsverhoging - is er opnieuw grote beroering ontstaan in het Amsterdamse. Schande, roepen de populisten die de gemeentelijke smaakmakers zijn op mediagebied: niet iedereen kan de S-band zien dus is het onrechtvaardig dat iedereen wel moet betalen! In zekere zin markeert de herrie de primitieve manier waarop over televisie en kabel gedacht wordt.

Niemand zou immers nog verwachten dat je met een computer van acht jaar geleden nog met vrucht kunt Internetten. Iedereen weet dat je met enige regelmaat moet investeren als je een beetje mee wilt komen op de computer of met de telefoon. Maar als het om televisie gaat, is een tien jaar geleden gekocht tweedehands toestel kennelijk nog de norm.

Kabelexploitant in Amsterdam lijkt dus nog wel een moeilijke baan te blijven. En het is dus wel enigszins begrijpelijk dat de vertegenwoordigers van A2000 in de media zelden met een glimlach op de lippen te zien zijn. Als het om de kabel gaat, wordt alles steeds flink overdreven, riep een van hun woordvoerders getergd over het S- banddrama.

Een beetje gelijk had hij wel, maar helaas wordt de ergernis van de exploitant niet geschraagd door publiekvriendelijk of zelfs maar begrijpelijk optreden. Want hoe komt het eigenlijk dat Eurosport en Discovery, twee nuttige themazenders die in de rest van Nederland tot het standaard-kabeldieet behoren, in Amsterdam nog steeds ontbreken?

En sterker nog: zou het niet aardig zijn geweest om de kabelabonnees, die per maand fl 14,95 betalen voor een zogeheten pluspakket, te laten weten dat door de nieuwe zenderindeling dit pakket zou worden uitgekleed? Sommige zenders zijn plotseling vrij voor iedereen te zien, anderen blijken spoorloos verdwenen. Van de elf zenders waarvoor ik betaal zijn er opeens nog maar vijf aanwezig.

Is er eens een kijker die gelooft in vrij ondernemerschap, wordt hij door de kabelmaatschappij geschoffeerd. Want op infopagina, teletekst of webpagina's van A2000 is over deze veranderingen niets te vinden. Wie over zijn klanten klaagt, dunkt mij, zou er goed aan doen eerst zelf zijn zaakjes op orde te hebben.

NRC Webpagina's
5 MEI 1999


Eerder verschenen in deze rubriek:

Het kneuterige TV5 is niet meer
(28 april 1999)
Het nieuws uit Belgrado
(21 april 1999)
Magere tijden
(14 april 1999)
Voorlichters en de vijand
(7 april 1999)
Analoge tranen
(31 maart 1999)
Gemene mannen met spieren
(24 maart 1999)
Treurige euro propaganda
(17 maart 1999)
Radio als integrator
(3 maart 1999)
Koerdische moederkloek
(24 februari 1999)
Een kosmische woordenkraam
(17 februari 1999)
Kletsen over schotels
(10 februari 1999)
Prachtig geneuzel
(3 februari 1999)
Losse berichten uit de ruimte
(20 januari 1999)
Communisten uit de oude doos
(13 januari 1999)
Nu ook in het Duits
(6 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)