U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Voor de websites van de buitenlandse koningshuizen:
www.nrc.nl/Doc

Koninklijk huis gaat Internet op

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 22 JULI. Het koninklijk huis krijgt dit najaar een eigen site op Internet. Dat bevestigt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Op de Internet-site zal actuele informatie worden gegeven over staatsbezoeken van leden van het koninklijk huis en over evenementen die leden van het Huis van Oranje-Nassau zullen bijwonen. "Het gaat om informatie die we tot nu toe ook vrijgeven via andere kanalen", aldus de RVD-woordvoerder. "Internet is een modern medium waarmee je steeds meer mensen kunt bereiken. Dat willen we gaan benutten."

Op de website zal ook een beknopt historisch overzicht te zien zijn van het Huis van Oranje-Nassau. Of daarbij ook aandacht zal worden besteed aan de affaires rond het koninklijk huis die voor veel opschudding zorgden, zoals de Lockheed-affaire en de Greet Hofmans-affaire, wil de woordvoerder niet zeggen.

Ook de CV's van leden van het koninklijk huis worden op Internet gezet. De informatie zal in het Nederlands en enkele andere moderne talen worden gegeven. De RVD-woordvoerder wil nog niet zeggen om welke talen het gaat.

Welke domeinnaam de koninklijke familie aan haar site zal geven, wil hij ook niet vertellen. "Dan gaan mensen al zoeken en dan vinden ze nog niets. Dat is een beetje slordig."

Chatten met koningin blijft nog wel taboe

De meest voor de hand liggende namen, als www.oranje.nl, www. koninkrijk.nl, www.koningshuis.nl, www.oranje-nassau.nl, www.oranje.org, www. vanoranje.nl en www.royal.nl, zijn al bezet. De eerste is bijvoorbeeld het Internetadres van de KPN Telecompetitie, www. royal.nl is gereserveerd door Royal Nederland Levensverzekeringen NV en www. vorsten.nl door het gelijknamige tijdschrift. De RVD-woordvoerder: "We hebben gemerkt dat dat zo is, maar daar is een oplossing voor gevonden." Nog vrij zijn namen als www.koninklijke-familie.nl en www.oranjes.nl. Met de Internet-site volgt het huis van Oranje het voorbeeld van de koningshuizen in onder meer Zweden, Spanje, Groot-Brittannië, Denemarken, Monaco en Thailand, die al beschikken over een eigen site op Internet. Deze sites bevatten vooral veel foto's, informatie over geschiedenis van de betreffende families, hun bezittingen en juwelen, en geven globale dagindelingen van de koninklijke familieleden. Aan interne strubbelingen binnen de families, zoals de scheiding van Diana en Charles, wordt geen aandacht besteed. Wel is de homepage van de Britse koninklijke familie (www.royal.gov.uk) onder druk van de publieke opinie na het overlijden van Diana, Princess of Wales, tevens uitgebreid met een aparte pagina die gewijd is aan de prinses. Ook prins Charles heeft een eigen website, met daarop vooral nieuws over zijn strijd tegen genetisch gemanipuleerd voedsel en de speeches die de prins de afgelopen maanden hield. "Natuurlijk hebben we naar de sites van andere koningshuizen gekeken, maar we gaan echt onze eigen site maken", aldus de woordvoerder van de RVD.

Het Nederlandse koningshuis is overigens al op Internet vertegenwoordigd. De CV's, inclusief favoriete bezigheden, van alle leden van de koninklijke familie zijn op de site van Postbus51 te vinden. Die site bevat ook al de geschiedenis van de Oranjes, het ontstaan van de monarchie in Nederland, informatie over Prinsjesdag en de Gouden Koets. Daarnaast maakten twee particulieren een uitgebreid genealogisch overzicht van het huis van Oranje (www.xs4all.nl/~kvenjb/gennl.htm) met links naar de stambomen van andere Europese koninklijke families. Ook verschillende staatshoofden hebben eigen websites, onder meer voorzien van biografiën en foto's . Zowel de Amerikaanse president Clinton, als de Britse premier Blair geeft via respectievelijk de site van het Witte Huis en de site van Downingstreet 10, virtuele tours door hun residenties. Clinton, zijn vrouw, vice-president Al Gore en diens vrouw, zijn tevens via hun eigen email-adressen te bereiken.

Het is op dit moment niet de bedoeling dat de koningin zelf via Internet met burgers zal gaan communiceren. "Chatten met de koningin? Dat is een aardige suggestie, maar daar is vooralsnog geen sprake van."

De woordvoerder zegt niet te weten of de koningin zelf gebruik maakt van Internet. "Maar van de prins van Oranje is wel bekend dat hij regelmatig over Internet surft."

bron: www.nrc.nl/Doc

NRC Webpagina's
22 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)