U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Zielzorg via Radio Maria

MARC LEIJENDEKKER
,,Veel naar de radio luisteren, kan je dat ook beschouwen als een vorm van gebed?'', vraagt een mevrouw die inbelt uit Ferrara. Padre Livio, de presentator, moet even nadenken. ,,Het kan helpen. Sommige mensen vinden het makkelijker om samen met ons en andere luisteraars te bidden. Maar als u niet meer zelf bidt omdat u te veel naar ons luistert, dan kunt u de radio maar beter uitzetten.''

Radio Maria, een ochtenduitzending. Padre Livio heeft commentaar gegeven op de kranten, een half uur catechese gedaan ('de hemel en de hel zijn eeuwig, het vagevuur bestaat tot het einde der tijden') en reageert nu op telefoontjes van luisteraars. Af en toe hoor je hem rommelen met cassettes, er wordt wel eens verkeerd geschakeld, maar de techniek is niet het belangrijkste bij Radio Maria. Het gaat om het geloof, het katholieke geloof, volgens de regels en voorschriften van de paus. Alle programma's moeten geïnspireerd zijn op de pastorale lijn van de Heilige Stoel, zo staat op de website van de zender (www.radiomaria.org).

Radio Maria is in 1982 ontstaan als een parochiezender in het Noord-Italiaanse stadje Arcellasco d'Erba, bij Como. Doel was de nieuwtjes door te geven aan de parochianen en de gelovigen te bereiken die niet naar de mis konden of wilden komen. Haar naam heeft de zender ontleend aan de Maria-verering van de plaatselijke pastoor. Jarenlang heeft Radio Maria daarom zeer veel ruimte ingelast voor nieuws over de Maria-verschijningen in Medjugorje. Nu is Radio Maria, na de staatsomroep Rai, wat dekking betreft de meest nationale radiozender in Italië. Dankzij de 750 versterkers is zij overal in het land goed te horen. Muziekzenders en de Rai trekken meer luisteraars, maar nog altijd zijn er, volgens eigen opgave, iedere dag gemiddeld twee miljoen mensen die afstemmen op Radio Maria. Gelouterde radiomakers noemen de programmering onmogelijk. Zes uur gebed en rozenkrans, iedere dag twee missen en gebedsdiensten van locatie, heel veel religieuze verhandelingen, en hooguit anderhalf tot twee uur muziek, natuurlijk religeus geïnspireerd.

Veel programma's mikken op zielzorg via de radio. Een oudere vrouw vertelt dat ze al zoveel heeft gebeden, maar geen kracht meer heeft nu haar dochter problemen blijft houden. Een jongen van zeventien wil grote beproevingen om zijn geloof te laten zien en krijgt te horen dat hij niet zo hoogmoedig moet zijn. Wereldse reclame zal je niet horen op Radio Maria. De zender wil uitdrukkelijk laten zien dat je je ziel niet hoeft te verkopen aan de commercie om levensvatbaar te zijn. Radio Maria bestaat bij de gratie van vrijwillige bijdragen van luisteraars. Haar uitgaven zijn bijzonder bescheiden. Er zijn maar twaalf mensen in vaste dienst. De rest is vrijwilligerswerk; ook een vijftal bisschoppen en docenten theologie van de universiteit werken belangeloos mee.

In de jaren negentig heeft Radio Maria zich vanuit Italië verspreid over de rest van de wereld. Eerst kwam er een lokale variant in Polen, in 1992, dankbaar door de bisschoppen gebruikt als een politiek wapen in hun verzet tegen de abortuswetgeving. De satelliet (in Europa Hotbird 1) maakt verdere verspreiding eenvoudig. In een twintigtal landen worden de Italiaanse uitzendingen nu overnomen en aangevuld met een paar uur eigen programmering; Radio Maria claimt de grootste Italiaanstalige zender in de Verenigde Staten te zijn. In Italië blijft het vooral liefdewerk oud papier. Op zaterdag 15 augustus ligt heel het land plat voor Maria Hemelvaart. Het is de belangrijkste feestdag van Maria, maar Radio Maria heeft geen geld om op die dag speciale programma's te maken.

NRC Webpagina's
10 AUGUSTUS 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Pin-up
(3 augustus 1998)
Nurkse vrolijkheid
(27 juli 1998)
Voor wie niet kijken kan
(13 juli 1998)
Terreur
(6 juli 1998)
Gymnastiekoorlog
(29 juni 1998)
Het Utrecht-gevoel
(22 juni 1998)
De rust van Wereldnet
(15 juni 1998)
Het Bureau en de radio
(25 mei 1998)
3 voor 12 voor Radio 3
(18 mei 1998)
Radio Gelderland aanwezig
(11 mei 1998)
Caroline is 'terug'
(4 mei 1998)
Dr. Laura weet raad
(27 april 1998)
Radio Rijnmond 'werrukt' gewoon
(20 april 1998)
Luister in hemelsnaam
(6 april 1998)
Ruim baan voor Studio Brussel
(30 maart 1998)
Vroege vogelzang
(23 maart 1998)
Meer dan een taalbarrière
(16 maart 1998)
Sprekende cijfers
(9 maart 1998)
Hoorspelliefhebbers
(2 maart 1998)
Onvoltooid Verleden Tijd
(23 februari 1998)
Dode papegaai is nieuws bij Radio West
(16 februari 1998)
ConcertZender in nood
(9 februari 1998)
It koe minder
(2 februari 1998)
Revolutie in Novosibirsk
(26 januari 1998)
Culturele kaalslag
(19 januari 1998)
Veerman naar de dood
(12 januari 1998)
Amerikaanse mini-zenders
(5 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)