U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Dr. Laura weet raad

JUURD EIJSVOOGEL
In de wereld van dr. Laura Schlessinger, Amerika's populaire radiotherapeut, is geen ruimte voor dilemma's. Dagelijks luisteren zo'n twintig miljoen Amerikanen hoe dr. Laura opbellers met lastige levensvragen in twee tot drie minuten glashelder advies geeft. Over ruzie met de schoonfamilie, opvoeding van de kinderen, seks, godsdienst en financiën, dr. Laura weet altijd raad: niet zeuren, niet klagen, neem verantwoordelijkheid voor je leven en respecteer traditionele normen en waarden.

Met haar vastberaden, om niet te zeggen bitse toon en haar ijzeren morele overtuigingen, heeft dr. Laura bij het Amerikaans publiek een gevoelige snaar geraakt. Haar programma, dat wordt uitgezonden door 450 radiostations, is sinds kort de best beluisterde talkshow in de Verenigde Staten. Ze is zelfs het populaire politieke praatprogramma van Rush Limbaugh, de aartsconservatieve radio-inquisiteur van de regering- Clinton, voorbijgestreefd.

Limbaugh beleefde zijn beste tijden in 1994, toen de Republikeinen onder leiding van Newt Gingrich beide huizen van het Congres veroverden. De bombastische tirades van Limbaugh tegen Clinton, Hillary en hun vrienden uit Arkansas golden als een belangrijke factor in de Republikeinse triomf. Ook andere lievelingen van het conservatieve publiek oogstten in zijn voetspoor succes met politieke radioprogamma's: G. Gordon Liddy, die meer dan vier jaar in de gevangenis zat voor zijn rol in het Watergate-schandaal, en Oliver North, de kolonel van het Iran-contras-schandaal die loog tegen het Congres.

Maar de tanende belangstelling van de doorsnee Amerikaan voor de politiek, die keer op keer door opiniepeilingen wordt bevestigd, is ook bij radioluisteraars merkbaar, en zelfs bij de conservatieve diehards. Limbaugh, Liddy en North kampen alle drie met een afnemend publiek, terwijl de belangstelling voor de alledaagse problematiek die bij dr. Laura aan de orde komt gestaag blijft groeien. Naar schatting 60.000 opbellers proberen elke dag in het programma te komen - niet meer dan zo'n twintig komen er door.

Dr. Laura ('I am my kid's mom') is een kampioen van het traditionele gezin. Met kracht veroordeelt ze ouders die hun kinderen niet in het gareel houden, mensen die 'hokken' en moeders die buitenshuis werken en hun kinderen opbergen in een kinderdagverblijf ('vreemdelingenzorg'). Ze verwijst regelmatig naar de Tien Geboden, vertelt met verve over haar recente bekering tot het jodendom en over haar leven met haar man en haar tien jaar oude zoon Deryk. Ze schreef twee bestsellers, met titels die een realistische weergave zijn van de spreekstijl van de auteur: How Could You Do That?! en Ten Stupid Things Women Do to Mess Up Their Lives.

,,Hou op met je verontschuldigingen, maar vertel me wat er aan de hand is'', beet dr. Laura afgelopen week een snikkende vrouw toe die opbelde over problemen met haar pleegzoon. ,,Nou moet je niet gemeen worden'', kreeg een ander te horen, die het waagde om dr. Laura's advies in twijfel te trekken. ,,Trek je nagels in en kom tot rust.'' Soms is ze poeslief, of maakt ze grappen over zichzelf en haar tobbende gesprekspartners, soms vermorzelt ze hen met bijtend sarcasme.

De meeste opbellers aanvaarden de woorden van dr. Laura als uitingen van diepe wijsheid, of ze nu een opbeurend advies krijgen of een strenge terechtwijzing. ,,Je moet je niet verbeelden dat je neefje opeens geen problemen meer zal hebben, alleen omdat jij hem een warm nest geeft. Een Messiascomplex noem ik dat.'' Of: ,,Je kan je schoonmoeder ook een klap in haar gezicht geven, het is je eigen keuze, maar je moet wel met haar verder.'' Of: ,,Zeg niet: dat weet ik niet, want dat betekent dat je niet meer nadenkt.''

Dr. Laura heeft geen opleiding als therapeut, haar titel dankt ze aan een promotie in de fysiologie. Ze ziet zichzelf ook niet als therapeut, wat de luisteraars ook mogen denken. ,,Ik zet mensen op het juiste spoor. Ik ben een profeet.''

NRC Webpagina's
27 APRIL 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Radio Rijnmond 'werrukt' gewoon
(20 april 1998)
Luister in hemelsnaam
(6 april 1998)
Ruim baan voor Studio Brussel
(30 maart 1998)
Vroege vogelzang
(23 maart 1998)
Meer dan een taalbarrière
(16 maart 1998)
Sprekende cijfers
(9 maart 1998)
Hoorspelliefhebbers
(2 maart 1998)
Onvoltooid Verleden Tijd
(23 februari 1998)
Dode papegaai is nieuws bij Radio West
(16 februari 1998)
ConcertZender in nood
(9 februari 1998)
It koe minder
(2 februari 1998)
Revolutie in Novosibirsk
(26 januari 1998)
Culturele kaalslag
(19 januari 1998)
Veerman naar de dood
(12 januari 1998)
Amerikaanse mini-zenders
(5 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)