U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Radio Rijnmond 'werrukt' gewoon

JAN GERRITSEN
Zaterdag 31 januari. In de nieuwsuitzending van 's avonds zes uur doet Radio Rijnmond verslag van het verjaardagsfeest van koningin Beatrix. Het item wordt besloten met de volgende mededeling: ,,Vanavond biedt de koningin haar gasten warm eten aan in het paleis op de Dam.'' Het woord 'diner' krijgt de Rotterdamse nieuwslezer niet over zijn lippen.

Enkele weken later. Premier Wim Kok bezoekt Rotterdam met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen. Bij zijn aankomst bij het politiek café Studio Gloria, dat Radio Rijnmond elke zaterdagochtend vanuit de Centrale Bibilotheek in Rotterdam uitzendt, wordt hij ontvangen door presentator Thijs Blom, een Dordtenaar die graag op z'n Rotterdams geintjes maakt. Kok is zo goed niet of hij moet een 'patatje mayo' van Blom aannemen. Op TV Rijnmond is later te zien hoe de premier het zakje na een verplichte hap gegeneerd aan een assistent geeft. Blom glundert - alweer een grote van deze aarde op z'n Rotterdams op zijn plaats gezet.

Radio Rijnmond is de stem des volks. In het koor van 'doe maar gewoon' is de bekendste soliste de columniste Carrie, die in veredeld havenjargon onrecht bestrijdt en autoriteiten de les leest, ja toch. In Post aan de Telefoon staat Erik Post al jaren elke dag tussen 17 en 19 uur luisteraars met veel begrip te woord - en kapt ze keurig af als ze gaan zeuren of schelden. Sommige verslaggevers zijn Rotterdams-kortaangebonden, zoals Jacques Kerklaan, die bekend is in alle krochten van de havenstad. Met Carrie presenteert Kerklaan op zondagmiddag de Gooi-Het-Maar-In-Mijn-Pet-Show.

Elke werkdag is er van 12 tot 14 uur de Rijnmond Lunch met verschillende gastheren. Op maandag en dinsdag babbelt en moppert de bejaarde ex-VARA- en wat-al-niet-medewerker Wim Bosboom met luisteraars twee uur vol over 'ze', de anonieme autoriteiten en regelgevers die het leven maar moeilijk maken. Op vrijdag is het Kanen met Koos, de oud-Rotterdammer Postema, die graag nostalgisch terug kijkt. Op woensdag speelt Roland Vonk de middaguren vol met 'geluiden' en vaak verrassend mooie muziek. En donderdags vult de Amsterdammer Felix Rottenberg, ex-PvdA-voorzitter, zijn twee uur Broodje Rottenberg met on- Rotterdamse snelheid, vaart en vrolijkheid en veel politieke onderwerpen. Als het even kan, laat deze presentator zijn boezemvriend de 'politieke deskundige drs. H.C. Smeets uit Amsterdam' aan het woord, een mystificatie voor de Rijnmondluisteraars die NRC Handelsblad niet lezen.

Er is veel sport en een beetje 'hogere' cultuur op radio-Rijnmond, maar altijd dicht bij de luisteraars. De muziekkeuze is doorgaans 'middle of the road'; veel populaire nummers en deuntjes uit het recente verleden. 's Avonds, als de meeste luisteraars tv kijken, presenteren bekende en onbekende inwoners van Rotterdam en omgeving hun eigen programma, twee uur lang, met soms bijzondere muziekkeuzes.

Radio Rijnmond is populair. Volgens de dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS en het bureau Intomart haalde de Rotterdamse zender in november en december vorig jaar in de regio een marktaandeel van 18 procent, een procent minder dan koploper Sky Radio, maar beduidend meer dan de nieuws- en sportzender Radio 1 (6 procent), het blèrstation Radio 3 (12 procent) en het commerciële Radio Noordzee (15 procent).

Radio Rijnmond bereikt ruim 800.000 mensen per week, verreweg de meesten in Rijnmond en wijde omgeving, maar ook duizenden elders in het land. Wie wil adverteren, betaalt het hoogste tarief (24 gulden per seconde) voor spotjes op gewone dagen tussen zes en negen uur 's ochtends - als er gewerrukt moet worden.

NRC Webpagina's
20 APRIL 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Luister in hemelsnaam
(6 april 1998)
Ruim baan voor Studio Brussel
(30 maart 1998)
Vroege vogelzang
(23 maart 1998)
Meer dan een taalbarrière
(16 maart 1998)
Sprekende cijfers
(9 maart 1998)
Hoorspelliefhebbers
(2 maart 1998)
Onvoltooid Verleden Tijd
(23 februari 1998)
Dode papegaai is nieuws bij Radio West
(16 februari 1998)
ConcertZender in nood
(9 februari 1998)
It koe minder
(2 februari 1998)
Revolutie in Novosibirsk
(26 januari 1998)
Culturele kaalslag
(19 januari 1998)
Veerman naar de dood
(12 januari 1998)
Amerikaanse mini-zenders
(5 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)