U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Terreur

HERMAN AMELINK
Het Britse weekblad The Economist signaleert in het jongste nummer een dubbele paradox. Ten eerste die van de parochialisering van het nieuws.

Vijftig jaar geleden deed nieuws van ver weg er relatief lang over de Britse krantenlezers te bereiken. Toch domineerde dat nieuws de voorpagina's van de kwaliteitsbladen. Maar nu de wereld een dorp is geworden, lijkt het wereldnieuws het steeds meer af te leggen tegen het lokale nieuws. Ten tweede de paradox van de trivialisering. Er is meer informatie dan ooit beschikbaar, maar kranten die vroeger vol stonden met politiek en economie, houden zich nu bezig met sterren en sport.

Wie de afgelopen week de nieuwsvoorziening op Radio 1 heeft gevolgd moet tot de conclusie komen dat de constateringen voor deze zender pijnlijk adequaat zijn. Het relevante nieuws wordt momenteel geheel en al verdrongen door het voetbal. Wie de dag na een voetbalwedstrijd in Frankrijk waaraan Nederlandse voetballers deelnamen om zeven uur 's morgens de radio aanzette, moest eerst het verslag van de wedstrijd, de nabeschouwingen en de feestvreugde van de vorige avond aanhoren, alvorens het echte nieuws begon. Afgelopen zaterdagavond bestond het nieuwsoverzicht in het programma Met het Oog op Morgen geheel uit tennis en voetbal, inclusief het volstrekt hysterische geschreeuw van de verslaggever die, telkens onderbroken door een astmatisch piepje, de naam Bergkamp bleef herhalen. ,,Een dropje, zei presentator Joop van Zijl. ,,Een dwangbuis, dacht ik.

De redacteuren van het Radio1 Journaal zijn uiterst creatief in het bedenken van nieuwe invalshoeken. Gistermiddag een vrijwel onverstaanbare reportage uit Curaao, waarin de vraag aan de orde werd gesteld of de bevolking van dat eiland nu de kant koos van Nederland of van zijn Latijns-Amerikaanse rivalen. Als ik het goed hoorde, stond men in het geval van Argentinië aan de kant van Nederland, maar gaat in de volgende wedstrijd toch meer sympathie naar Brazilië.

Wie op de hoogte wilde blijven van het verloop van de Oranjemarsen in Noord-Ierland moest eerst langs de hamstring van Marc Overmars. Zelfs de genetische specialist professor Galjaard moest er gistermiddag aan geloven. Die grote belangstelling voor het voetbal, dat is toch ook een genetische kwestie? De professor zag toch vooral sociale oorzaken: oude sociale verbanden als kerk en politieke organisatie zijn weggevallen, dus is het voetbal als resterend bindmiddel in de samenleving belangrijker geworden. Maar na enige aandrang kwam het: misschien zit er ook wel een genetische component in.

Het nieuwsbulletin van twee uur dat aansluitend werd uitgezonden meldde als belangrijkste nieuwsfeiten een botbreuk van Bogarde en de verminderde overlast bij de omwonenden van vliegveld Zestienhoven doordat de supporters tegenwoordig met geluidsarmere toestellen naar Frankrijk worden gebracht.

Alles is voetbal, maar voetbal is niet alles. Wordt het niet tijd dat de redactie van het Radio 1 Journaal een ontsnappingsroute biedt voor degenen die niet van de uitgebreide sportberichtgeving gediend zijn? Enkele jaren geleden zond de VPRO een discussieprogramma uit dat slechts via een van de twee stereosignalen werd uitgezonden. Op het andere signaal was muziek te horen. Wie de discussie wilde horen schoof de balans op het toestel naar de ene kant, wie liever muziek wilde, schoof de balans naar de andere kant. Het is hoog tijd dat experiment te herhalen: als er echt nieuws wordt uitgezonden dan wordt dat over zowel het linker als het rechter kanaal uitgezonden. Als er sport wordt uitgezonden dan gebeurt dat alleen via het linker kanaal. Uit de rechter box van de stereo-installatie komt dan (bij voorkeur klassieke) muziek. Voor de luisteraars van de middengolf biedt dit nog geen oplossing, maar het is toch een begin bij de bestrijding van sportterreur.

NRC Webpagina's
6 JULI 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Gymnastiekoorlog
(29 juni 1998)
Het Utrecht-gevoel
(22 juni 1998)
De rust van Wereldnet
(15 juni 1998)
Het Bureau en de radio
(25 mei 1998)
3 voor 12 voor Radio 3
(18 mei 1998)
Radio Gelderland aanwezig
(11 mei 1998)
Caroline is 'terug'
(4 mei 1998)
Dr. Laura weet raad
(27 april 1998)
Radio Rijnmond 'werrukt' gewoon
(20 april 1998)
Luister in hemelsnaam
(6 april 1998)
Ruim baan voor Studio Brussel
(30 maart 1998)
Vroege vogelzang
(23 maart 1998)
Meer dan een taalbarrière
(16 maart 1998)
Sprekende cijfers
(9 maart 1998)
Hoorspelliefhebbers
(2 maart 1998)
Onvoltooid Verleden Tijd
(23 februari 1998)
Dode papegaai is nieuws bij Radio West
(16 februari 1998)
ConcertZender in nood
(9 februari 1998)
It koe minder
(2 februari 1998)
Revolutie in Novosibirsk
(26 januari 1998)
Culturele kaalslag
(19 januari 1998)
Veerman naar de dood
(12 januari 1998)
Amerikaanse mini-zenders
(5 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)