U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Pin-up

HERMAN AMELINK
,,Ik vind dat u aardige ogen hebt, een redelijk sensuele mond, maar u heeft een begin van stotteren'', zei de voormalige autocoureur Tonio Hildebrand tegen Mieke van der Weij, een van de twee presentatoren van De Tros Nieuwsshow op Radio 1.

Hildebrand was zaterdagmorgen in de studio uitgenodigd om te praten over het circuit te Zandvoort, maar voelde zich zo op zijn gemak, dat hij bijna een half uur vulde met anekdotes over zijn verleden. Van der Weij probeerde hem een paar keer weer bij de les te krijgen, maar Hildebrand liet zich niet van de wijs brengen: ,,Nee, dit verhaal is mooi, dat wil ik even uitvertellen. De vaste gast in het programma, voormalig uitgever Martin Ros die aan één boek al genoeg heeft om helemaal los te komen, speelde in op het publiek vertoon van seksisme door Mieke van der Weij vervolgens uit te nodigen om samen naar de tweedehands-boeken- beurs in Deventer te gaan.

,,Mieke, ga vanavond nog naar Deventer, overnacht er, ik leid je er morgen rond en dan wordt het nog heel gezellig. Ik hoor de loepzuivere beschrijving door Hildebrand van jouw wezen.'' ,,An offer I can't refuse'', wist Van der Weij nog net uit te brengen, die zich op dat moment de pin-up van De Nieuwsshow moet hebben gevoeld.

Het incident neemt niet weg dat het programma, dat elke zaterdag van half negen tot elf uur (en in de zomermaanden tot twaalf uur) wordt uitgezonden, ook dit keer weer een zeer gevarieerde mix aan informatie bood. Tussen half negen en negen uur was de Zuid-Afrikaanse ambassadeur Carl Niehaus de gast om te praten over de laatste fase van het werk van de waarheids- en verzoeningscommissie. Presentator Peter de Bie riep in herinnering hoe Niehaus' voorganger Nothnagel drie dagen voor een vraaggesprek in De Nieuwsshow met drie veiligheidsmensen de studio kwam inspecteren. Niehaus: ,,Ik ben zelf gekomen, zonder chauffeur.''

Andere thema's die aan de orde kwamen waren het interview in het Belgische weekblad Humo met een Belgische familie die een collectieve zelfmoord aankondigde en daartoe vervolgens ook daadwerkelijk overging, de toekomst van het Przewalskipaard dat met succes wordt uitgezet in de steppen van Mongolië, het boek van het voormalige Tweede-Kamerlid Jeekel over duizend dagen in het parlement, het museum voor Valse Kunst in het Drentse Vledder, betalen via Internet, de onbegrensde mogelijkheden om mensen af te luisteren en een nieuwe operatie om hardnekkige snurkers van hun kwaal af te helpen. De ondervraagde professor zag er niet zoveel in, want hij kende de onderzoekers niet en zij werkten niet, zoals hij, in een slaapcentrum. ,,Bent u niet gewoon jaloers?'' vroeg Van der Weij. De professor ontkende, hij was alleen maar sceptisch.

De Nieuwsshow is een onderhoudend en informatief zaterdagochtendprogramma dat perfect past in de formule van Radio 1. De gasten krijgen de tijd om uit te praten en worden niet opgejaagd. Mieke van der Weij bereidt zich degelijk voor, beschikt over een behoorlijke intellectuele bagage en wordt goed aangevuld door collega Peter de Bie.

In het programma is weinig muziek te horen. Dat is maar gelukkig, want de tonen die doorgaans in het programma klinken, zijn weinig toegankelijk. Martin Ros kan het niet nalaten daar elke week even (terecht) over te klagen. Zijn boekenrubriek werd zaterdag voorafgegaan door een nummer van The Artist Formerly Known As Prince (TAFKAP). ,,Ik vond het niet best. Het klinkt me niet als muziek in de oren'', aldus Ros. Datzelfde geldt wat mij betreft voor de combinatie van de tune van de TROS en de herkenningsmelodie van de Nieuwsshow, die elk uur opnieuw te horen is. Zo'n oorpijnigend amuzikaal begin verdient het programma niet.

Arvin 440T, 1950. Collectie Harry de Winter/IDTV. (Foto Louk Röell)

NRC Webpagina's
3 AUGUSTUS 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Nurkse vrolijkheid
(27 juli 1998)
Voor wie niet kijken kan
(13 juli 1998)
Terreur
(6 juli 1998)
Gymnastiekoorlog
(29 juni 1998)
Het Utrecht-gevoel
(22 juni 1998)
De rust van Wereldnet
(15 juni 1998)
Het Bureau en de radio
(25 mei 1998)
3 voor 12 voor Radio 3
(18 mei 1998)
Radio Gelderland aanwezig
(11 mei 1998)
Caroline is 'terug'
(4 mei 1998)
Dr. Laura weet raad
(27 april 1998)
Radio Rijnmond 'werrukt' gewoon
(20 april 1998)
Luister in hemelsnaam
(6 april 1998)
Ruim baan voor Studio Brussel
(30 maart 1998)
Vroege vogelzang
(23 maart 1998)
Meer dan een taalbarrière
(16 maart 1998)
Sprekende cijfers
(9 maart 1998)
Hoorspelliefhebbers
(2 maart 1998)
Onvoltooid Verleden Tijd
(23 februari 1998)
Dode papegaai is nieuws bij Radio West
(16 februari 1998)
ConcertZender in nood
(9 februari 1998)
It koe minder
(2 februari 1998)
Revolutie in Novosibirsk
(26 januari 1998)
Culturele kaalslag
(19 januari 1998)
Veerman naar de dood
(12 januari 1998)
Amerikaanse mini-zenders
(5 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)