U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

De rust van Wereldnet

HERMAN AMELINK
Radio 1 adverteert zichzelf als de nieuws- en sportzender, maar er valt veel voor te zeggen om die volgorde deze zomer om te draaien. Voetballers in de bus, uit de bus, in het vliegtuig, uit het vliegtuig, een gehavende enkel, een overspannen hamstring - niets ontsnapt aan de aandacht.

Onder normale omstandigheden heeft de zender, zeker tijdens de spitsuren, al een hoog Radio Lawaaipapegaai-gehalte met rumoerige reclameblokken, dreunende jingles, minutenlange file-meldingen, wijdlopige weerberichten, op verhoogde toon ingesproken introducties van het nieuws dat even later echt wordt uitgezonden en afsluitende stationcalls met flarden van eerder uitgezonden berichten. Nu de wereld voetbal is, is de relevantie van hetgeen wordt uitgezonden navenant kleiner geworden.

Wie niet van herrie houdt, geen muziek wil horen en toch geïnformeerd, kan op de vijf werkdagen 's morgens na het nieuws van acht uur terecht op Radio 5 bij het programma Wereldnet, een samenwerkingsproject van NPS, VPRO en Wereldomroep. Daarin wordt telefonisch gesproken met bekende en onbekende Nederlanders over de hele wereld over hun actualiteit. Morgenochtend al voor de 377ste keer.

Zo maar een greep uit een paar weken. Paul Evers meldt dat diefstal van publieke goederen in Ghana een groot probleem is. Mensen roven kabels van verkeerslichten als de stroom uitvalt en stelen bouten en moeren van elektriciteitsmasten, zodat deze instorten. Het ziekenhuis dat hij bouwt, is bijna af en in juli komt hij terug naar Nederland. ,,Ik zoek nu een ander project.''

Pieter van Abshoven, die door de hulporganisatie Mensen in Nood is uitgezonden naar Roemenië, vertelt dat het kritische rapport van Amnesty International over de situatie van de mensenrechten in een Roemeense krant wordt gemeld onder de kop 'Amnesty presenteert Roemenen als aapmensen'.

Theo Takens, als arts werkzaam in Lesotho, legt uit waarom vrouwen in dat land veel beter opgeleid zijn dan mannen. ,,De jongens zorgen hier voor de kudde, de meisjes gaan naar school.''

Dick Passchier, voorheen NCRV, vertelt dat in zijn huidige thuisland Noorwegen massaal Griekse munten van 50 drachme (40 cent) worden geïmporteerd, die precies even groot blijken als de 20-kronenmunten ( f  5,50) en perfect in Noorse automaten passen. Tel uit je winst.

Widjajanti Dharmowijono, docente Nederlands aan een HBO-opleiding in Semarang, zegt tot haar verbazing gezien te hebben dat winkeliers geld betalen aan plunderaars die onder het toeziend oog van de politie geroofde spullen terugbrengen.

Vaak staan de verhalen volledig los van elkaar, maar dan blijkt opeens dat de wereld inderdaad een global village is. Lo Camps, als bioloog werkzaam op het eiland Salt Spring voor de westkust van Canada, doet verslag van het Titanic-toerisme bij Halifax, dat onstaan is na de film. Correspondent Floris Harm onthult dat op elke kiosk in Peking een affiche met het portret van Leonardo DiCaprio hangt. En ook het Rode Kruis in Tblisi, Georgië, waar Sandra Roelofs verblijft, heeft de film al twee keer gedraaid.

In vergelijking met andere programma's ademt Wereldnet een weldadige rust. Alle 'correspondenten' krijgen ruim de tijd hun verhaal te vertellen en worden niet voortijdig afgebroken. Het kleine nieuws van Radio 5 is een aangename afwisseling op het grote nieuws van Radio 1.

Soms gaat het even mis. Afgelopen donderdag slaagde presentator Hans Verbeek er tot het laatst toe in de wereldkampioenschappen voetbal buiten de uitzending te houden - tot een Vlaming roet in het eten gooide. Marc Coppens, die in Canada meewerkt aan een wekelijks tv-programma over de Benelux, bracht Nederland-België ter sprake. ,,Op het laatst toch nog een flardje WK'', verzuchtte Verbeek verslagen.

NRC Webpagina's
15 JUNI 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Het Bureau en de radio
(25 mei 1998)
3 voor 12 voor Radio 3
(18 mei 1998)
Radio Gelderland aanwezig
(11 mei 1998)
Caroline is 'terug'
(4 mei 1998)
Dr. Laura weet raad
(27 april 1998)
Radio Rijnmond 'werrukt' gewoon
(20 april 1998)
Luister in hemelsnaam
(6 april 1998)
Ruim baan voor Studio Brussel
(30 maart 1998)
Vroege vogelzang
(23 maart 1998)
Meer dan een taalbarrière
(16 maart 1998)
Sprekende cijfers
(9 maart 1998)
Hoorspelliefhebbers
(2 maart 1998)
Onvoltooid Verleden Tijd
(23 februari 1998)
Dode papegaai is nieuws bij Radio West
(16 februari 1998)
ConcertZender in nood
(9 februari 1998)
It koe minder
(2 februari 1998)
Revolutie in Novosibirsk
(26 januari 1998)
Culturele kaalslag
(19 januari 1998)
Veerman naar de dood
(12 januari 1998)
Amerikaanse mini-zenders
(5 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)