U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Arbiters trekken zich kritiek aan: vijf rode kaarten
ROTTERDAM, 19 JUNI. De oproep aan de scheidsrechters op het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk strenger te straffen bij zware overtredingen heeft effect gehad, maar de manier waarop heeft meteen al tot kritiek geleid. WK-organisator Platini, die, evenals de nieuwe FIFA-voorzitter Blatter, eerder deze week de arbiters op het hart hadden gebonden vooral ongeoorloofde tackles aan te pakken, vond dat de slinger nu weer te veel naar de andere kant doorslaat. In de twee duels van gisteren werden vijf rode kaarten en negen gele uitgedeeld. Bij Zuid-Afrika-Denemarken (1-1) zijn twee Denen en een Zuid-Afrikaan het veld uitgestuurd; bij het treffen tussen Frankrijk en Saoedi-Arabië (4-0) kon bij beide teams één speler naar de kleedkamer. Bij de Fransen was dat sterspeler Zidane. Bij Zuid-Afrika-Denemarken gaf de Colombiaanse scheidsrechter Todo Rendon behalve drie rode ook zeven gele kaarten.

Wijers wil niet terug in volgend kabinet
DEN HAAG, 19 JUNI. Minister Wijers (Economische Zaken) heeft deze week zijn partij laten weten niet te willen terugkeren in een volgend kabinet. D66 heeft de afgelopen dagen vergeefse pogingen gedaan hem deze beslissing uit het hoofd te praten. Dat is vernomen op het departement van Economische Zaken. De partij wil niets over de zaak kwijt, volgens de fractiewoordvoerster omdat de kabinetsformatie nog niet het stadium heeft bereikt waarin over ministersposten gesproken gaat worden. Wijers had al tijdens de verkiezingscampagne ernstige twijfels geuit over zijn beschikbaarheid voor een volgend kabinet. Omwille van de kansen van zijn - zwaar verliezende - partij had hij echter openlijk nog geen conclusies over zijn eventuele terugkeer getrokken.

Generaal dreigt met nieuwe Koude Oorlog
MOSKOU, 19 JUNI. Als de NAVO zonder mandaat van de Veiligheidsraad militair optreedt in Kosovo, ontketent Rusland een nieuwe Koude Oorlog. Dat heeft vandaag generaal Leonid Ivasjov van het Russische ministerie van Defensie gezegd. ,,Europa wil niet terug naar waar we een paar jaar geleden waren, maar iemand duwt het in die richting, en het is niet Rusland'', aldus de generaal.

Meer loon bij streekvervoer
ROTTERDAM, 19 JUNI. De 18.000 werknemers in het streekvervoer krijgen de komende twee jaar 7 procent loon erbij. Dat is de uitkomst van het overleg over een nieuwe CAO. De dreiging van een landelijke staking is daarmee van de baan.

Geen garantie veilig paspoort
DEN HAAG, 19 JUNI. De decentrale uitgifte van paspoorten is een klantvriendelijk, maar fraudegevoelig systeem. Gemeenten kunnen onvoldoende waarborgen bieden voor de 'veiligheid' van het Nederlandse paspoort.

Nog geen hulp IMF aan Rusland
WASHINGTON, 19 JUNI. Het bestuur van het IMF heeft een besluit over een hervatting van de kredietverstrekking aan Rusland opgeschort. President Jeltsin zei vanmorgen dat geen extra geld nodig is, nadat eerder vice-premier Tsjoebais had gepleit voor 10 miljard dollar extra voor economische stabilisatie.

Jeltsin: geen derde termijn
KOSTROMA, 19 JUNI. President Jeltsin is niet van plan in het jaar 2000 mee te doen aan de Russische presidentsverkiezingen. Bij een bezoek aan de stad Kostroma zei Jeltsin vandaag dat de grondwet hem een derde ambtstermijn verbiedt. De 67-jarige president had de mogelijkheid van zijn kandidatuur tot nu toe open gehouden.

Onkosten leden Europarlement
STRAATSBURG, 19 JUNI. Een overgrote meerderheid van het Europees Parlement wil dat het systeem van onkostenvergoedingen voor Europarlementariërs radicaal wordt veranderd. Gisteren werd een liberale motie aanvaard waarin het parlement zich uitspreekt voor een regeling die uitsluitend nog voorziet in het vergoeden van werkelijk gemaakte onkosten.

Z-Afrika leurde met BC-wapens
KAAPSTAD, 19 JUNI. Het Zuid-Afrikaanse leger heeft begin jaren negentig geprobeerd chemische en biologische wapens te verkopen in Europa, onder meer aan Kroatië.

NRC Webpagina's
19 JUNI 1998



( a d v e r t e n t i e )
Oracle - Firesite

Heineken Trophy

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)