NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Rijksbegroting 2001

Nieuws

Plannen
per departement

Troonrede

Algemene Beschouwingen

Paars: De tweede helft

Rijksbegroting:
Hoe en wat?

Links

Nieuws

Volgend jaar geen extra uitgaven
(21 februari 2001)
Het kabinet heeft volgend jaar waarschijnlijk geen geld voor extra uitgaven, omdat de lonen van ambtenaren alle ruimte opeisen. Dat blijkt uit de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

De Zalmklem
(21 februari 2001)
HOEWEL DE GELUIDEN uit politiek Den Haag anders doen vermoeden, gaat het met de economie nog steeds boven verwachting goed.

Ook voorspellen is menselijk
(21 februari 2001)
De marges van de voorjaarsramingen van het Centraal Planbureau zijn zó groot, dat de Haagse discussie over meevallers van dit en volgend jaar op vrijwel niets is gefundeerd.

Economische groei daalt tot 3 procent
(20 februari 2001)
De economische groei zal dit jaar naar verwachting 3 procent bedragen. De groei ligt hiermee een vol procentpunt lager dan vorig jaar werd verwacht bij het opstellen van de rijksbegroting 2001.

Zalm zou komend jaar twee miljard willen gaan bezuinigen
(17 februari 2001)
Minister Zalm (Financiën) heeft zijn collega-ministers deze week per brief laten weten dat het kabinet dit jaar nauwelijks ruimte heeft voor extra uitgaven, zo schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Zalm-norm exit
(1 februari 2001)
De laatste weken liepen de fractieleiders van PvdA en D66 te hoop tegen de Zalm-norm. Dat is de onderlinge afspraak van de ministers dat zij hun uitgaven onder eerder vastgelegde plafonds houden. Zij mogen uitsluitend meer uitgeven dan eerder in het kabinet is afgesproken wanneer andere uitgaven op hun begroting lager uitvallen.

Coalitie laat de Zalmnorm intact
(25 januari 2001)
De fractieleiders van PvdA, VVD en D66 hebben gisteren de begrotingsregels van het kabinet, samengevat als de 'Zalmnorm', niet ter discussie gesteld.

'Zalmnorm' handhaven
(4 januari 2001)
Waarschijnlijk sluit de overheidsbegroting over het zojuist verstreken jaar met een overschot van zeventien miljard gulden. De belastingmeevallers buitelen over elkaar heen, terwijl minder geld nodig is voor rente op de staatsschuld en voor uitkeringen aan economisch niet-actieven.

Overschot op begroting groter dan verwacht
(2 januari 2001)
Het begrotingsoverschot voor het jaar 2000 bedraagt naar schatting 7 miljard gulden meer dan de 11 miljard gulden die tot nu toe in de boeken stond. De extra miljarden zullen geheel gebruikt worden om de staatsschuld verder af te lossen.

De kleine daden van 'Ik Willem'
(6 december 2000)
Kok II is begonnen aan de tweede helft van de kabinetsperiode. De grote beleidsdaden van minister Vermeend (Sociale Zaken) moeten nog komen.

Zalmnorm gaat in geval van nood op de helling
(5 oktober 2000)
Minister Zalm (Financiën) is bereid bij een onverwachts hoge loonstijging extra uitgaven te doen ten koste van een iets geringere aflossing van de staatsschuld.

Kamerleden: 'Cijfers Zalm misleidend'
(4 oktober 2000)
Minister Zalm (Financiën) is het niet eens met de kritiek uit de Tweede Kamer als zou de miljoenennota misleidende cijfers bevatten. Verschillende fracties (PvdA, SP, GroenLinks) verwijten hem ,,een onhelder beeld'' te schetsen en ,,de bevolking te misleiden''.

'Kabinet misleidt de bevolking'
(30 september 2000)
Volgens de fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer heeft het paarse kabinet de bevolking voor het lapje gehouden door grote investeringen in de publieke sector aan te kondigen. Veel geld zou worden gebruikt om oude bezuinigingen en verkeerde prognoses goed te maken.

De Haagse Staat: Het raadsel van 20,7 miljard
(28 september 2000)
Goochelen met cijfers die zich fijn laten kneden.

Extra geld voor auto en gezin
(22 september 2000)
Het kabinet honoreert de wens van een Kamermeerderheid om volgend jaar nog eens 350 miljoen gulden uit te geven aan nieuw beleid. Ook komt er een verdere lastenverlichting van in totaal 360 miljoen gulden. Vooral automobilisten en gezinnen met kinderen profiteren van de extra uitgaven.

Spel met extra miljoenen strak geregisseerd
(22 september 2000)
Kamer dwingt kabinet tot méér uitgaven - dat is het beeld. Maar het 'spel' was nauwgezet geregisseerd, met dank aan de bewindslieden op Financiën.

Kabinet trekt sprintje op verkeerde moment
(22 september 2000)
Economen wijzen het kabinet-Kok op de gevaren van een oververhitte economie. "Met het nu gevoerde beleid wordt de gezonde basis van de Nederlandse economie ondermijnd."

Coalitie vraagt om lagere lasten
(21 september 2000)
De coalitiefracties PvdA, VVD en D66 hebben een akkoord bereikt over extra lastenverlichting, volgend jaar, voor automobilisten en voor gezinnen met kinderen.

VVD: 'Koppeling niet volledig handhaven'
(21 september 2000)
De koppeling tussen minimumloon en uitkeringen zou niet volledig moeten worden doorgevoerd als de loonstijging volgend jaar te groot wordt.

CDA: meer geld zorg en onderwijs
(20 september 2000)
Het CDA wil 1,25 miljard gulden extra uittrekken voor de zorgsector en het onderwijs en voor verlaging van de wegenbelasting.

Overschot leidt niet tot grote vreugde
(20 september 2000)
Geld domineert de algemene beschouwingen. De Kamer is 'diep bezorgd' bij alle extra miljarden die het kabinet biedt.

Tegenbegroting GroenLinks: nog meer extra's
(20 september 2000)
Voor de problemen in de collectieve sector kan 7,5 miljard gulden extra worden vrijgemaakt zonder dat dit negatieve effecten heeft op de economische groei of de werkgelegenheid.

Begroting 2001 toont overschot
(19 september 2000)
De Rijksbegroting 2001 vertoont een overschot. Dat is voor het eerst sinds 1950. Het kabinet heeft de meest rooskleurige begroting sinds decennia ingediend.
De Rijksbegroting 2001 in cijfers en feiten en in grafieken

Zorg Raad van State over extra's
(19 september 2000)
De Raad van State is bezorgd over de financiële dekking van de extra bestedingen voor volgend jaar. Deze extra uitgaven zouden kunnen bijdragen aan oververhitting van de economie.

'Miljardenimpuls te mager'
(19 september 2000)
Tal van belangenorganisaties, van vakbonden tot politieke partijen, hebben vanmiddag de miljardenimpuls die het kabinet aan de publieke sector wil geven als te mager bestempeld.

Paarse zonneschijn
(19 september 2000, hoofdredactioneel commentaar)
DERDE DINSDAG wordt ook inhoudelijk eentonig. De boodschap die de regering vandaag in de Troonrede en de Miljoenennota uitdraagt, wijkt nauwelijks af van voorgaande jaren: het gaat goed en het blijft goed gaan. De diverse kerngegevens voor het jaar 2001 zien er allemaal even prachtig uit.

NRC Webpagina's
21 februari 2001

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad