NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Rijksbegroting 2001

Nieuws

Plannen
per departement

Troonrede

Algemene Beschouwingen

Rijksbegroting:
Hoe en wat?

Links

Overschot op begroting groter dan verwacht

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 2 JAN. Het begrotingsoverschot voor het jaar 2000 bedraagt naar schatting 7 miljard gulden meer dan de 11 miljard gulden die tot nu toe in de boeken stond. De extra miljarden zullen geheel gebruikt worden om de staatsschuld verder af te lossen.

Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Financiën. Het departement berekende ten behoeve van de maandelijkse rapportages aan het Internationaal Monetair Fonds het zogenoemde twaalfmaandsgemiddelde tot november 2000 en constateerde een meevaller van 1,8 procent van het bruto binnenlands product. Bij de Najaarsnota, in november vorig jaar, ging Financiën nog uit van een meevaller van 1,1 procent BBP.

De meevaller wordt veroorzaakt door de aanhoudende hoge economische groei. Daardoor is de overheid minder geld kwijt aan onder meer werkloosheidsuitkeringen en komen er meer belastingen binnen. De rijksoverheid kampt overigens nog steeds met een tekort op de eigen begroting van ongeveer 10 miljard gulden. Lokale overheden en sociale fondsen houden wel vele miljarden over, zodat het saldo van de overheid in totaal positief uitkomt.

Het nu geconstateerde overschot is nog niet definitief. De laatste maand van het jaar 2000 is nog niet meegenomen in de berekeningen. Financiën verwacht daarover later deze maand mededelingen te kunnen doen.

In december verdeelde de Tweede Kamer een extra uitgavenmeevaller van 1,2 miljard gulden. Toen werd opnieuw duidelijk dat zowel coalitiefracties PvdA en D66 als oppositiepartijen CDA en GroenLinks steeds minder uit de voeten kunnen met de begrotingsregels van minister Zalm (Financiën). Formeel mogen inkomstenmeevallers alleen besteed worden aan aflossing van de staatsschuld of lastenverlichting. Een meerderheid van de Kamer wil een deel van de inkomstenmeevallers ook gebruiken voor nieuwe investeringen in onderwijs, zorg, milieu en veiligheid. De uitgavenmeevallers zijn volgens de Kamer onvoldoende om de noden in de samenleving op te lossen. In januari spreken de coalitiefracties hierover met premier Kok en minister Zalm.

NRC Webpagina's
2 januari 2001

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad