NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Rijksbegroting 2001

Nieuws

Plannen
per departement

Troonrede

Algemene Beschouwingen

Rijksbegroting:
Hoe en wat?

Links

Prognose van Centraal Planbureau

Economische groei daalt tot 3 procent

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 20 FEBR. De economische groei zal dit jaar naar verwachting 3 procent bedragen. De groei ligt hiermee een vol procentpunt lager dan vorig jaar werd verwacht bij het opstellen van de rijksbegroting 2001.

Volgend jaar groeit de Nederlandse economie met 2,75 procent.

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft deze prognoses vanmorgen bekendgemaakt. Het ministerie van Financiën heeft verbaasd gereageerd op de bekendmaking van het CPB, dat als regel geen voorlopige cijfers naar buiten brengt. Het CPB wil met zijn bekendmaking "een einde maken aan geruchten en tegenstrijdige berichten die [de afgelopen dagen] de ronde" hebben gedaan, aldus een vanmorgen uitgegeven verklaring.

De VVD ziet in de verwachte terugval van de economische groei aanleiding onverkort vast te houden aan de 'Zalmnorm', die onder meer strikte scheiding van uitgaven en inkomsten voorschrijft. VVD-leider Dijkstal en minister Zalm (Financiën, VVD) hebben dit gisteravond onderstreept op partijbijeenkomsten in Oisterwijk en Wateringen.

Het CPB heeft de groeiraming naar beneden bijgesteld onder druk van de ongunstiger ontwikkeling van de Amerikaanse economie en de uitwerking daarvan op de wereldhandel. In december was de raming van de groei voor 2001 in Nederland al bijgesteld van 4,0 naar 3,5 procent. Omdat CPB- berekeningen over inflatie, loonontwikkeling en werkloosheid pas in de loop van vanmiddag vertrouwelijk aan Financiën worden gemeld, valt nog weinig te zeggen over de financiële ruimte die Zalm volgend jaar beschikbaar acht voor nieuwe uitgaven. Zalm ging bij eerdere berekeningen nog uit van een iets pessimistischer groei van 2,75 procent voor 2001, waarbij ongeveer 2 miljard gulden zou overblijven door extra uitgaven. Zalm kondigde gisteren aan dat de inflatie dit jaar ongeveer 4 procent zal bedragen en volgend jaar 3 procent. Door de nieuwe CPB- berekeningen zouden de verwachte uitgavenmeevallers zich weer iets gunstiger kunnen ontwikkelen. De PvdA en D66 willen volgend jaar fors investeren in betere arbeidsvoorwaarden voor de publieke sector.

D66-fractievoorzitter De Graaf hekelde gisteren op een bijeenkomst in Almelo de starheid waarmee PvdA en VVD volgens hem de discussie over noden in de maatschappij voeren. "Als we alleen maar willen vasthouden aan de Zalm-norm, zijn we snel uitgeregeerd", aldus De Graaf. Dijkstal noemde deze opmerkingen van de D66-fractieleider 'irrelevant'.

Minister Zalm keerde zich gisteren, tijdens een spreekbeurt in Wateringen, nadrukkelijk tegen extra uitgaven die worden gefinancierd uit meevallers. Wel noemde hij enkele andere manieren om extra te investeren in de publieke sector. Minister Zalm becijferde dat uit de lage rentestand en rentevoordeel door aflossing van de staatsschuld één miljard gulden kan vrijkomen. Verder moet nieuw beleid worden gefinancierd door herschikking van bestaande uitgaven. "Politiek is de kunst van het keuzes maken", aldus Zalm. "Als je iets extra's wilt doen voor de knelpunten op de arbeidsmarkt, zul je aan iets anders minder geld moeten besteden, zo werkt dat."

VVD-leider Dijkstal riep de Zalmnorm opnieuw uit tot de basis van de huidige welvaart in Nederland en de vermindering van de werkloosheid. Als voorbeeld van een mogelijke herschikking noemde de VVD-leider het overhevelen van gelden voor knelpunten op de private arbeidsmarkt naar de sectoren zorg en onderwijs.

Zalm verklaarde in PvdA-minister Vermeend (Sociale Zaken) een "goede bondgenoot" in het kabinet te hebben bij het zoeken naar herschikking van middelen. Vermeend is "de fiscale wizz-kid van het PvdA- smaldeel in het kabinet", aldus Zalm, en zal enkele honderden miljoenen guldens van zijn eigen begroting vrijmaken voor nieuwe uitgaven. Ook andere departementen zullen hun zogenoemde 'onderuitputtingen' weer in moeten leveren bij Zalm.

NRC Webpagina's
20 februari 2001

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad