NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Rijksbegroting 2001

Nieuws

Plannen
per departement

Troonrede

Algemene Beschouwingen

Rijksbegroting:
Hoe en wat?

Links

Zalm zou komend jaar twee miljard willen gaan bezuinigen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 17 FEBR. Minister Zalm (Financiën) heeft zijn collega-ministers deze week per brief laten weten dat het kabinet dit jaar nauwelijks ruimte heeft voor extra uitgaven, zo schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Volgens de krant heeft minister Zalm in een vertrouwelijke brief geschreven dat er bovendien volgend jaar wellicht bezuinigingen nodig zijn van twee miljard gulden, zich in deze veronderstelling volgens de krant baserend op voorlopige cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).

Eventuele nieuwe cijfers zouden de discussie over de begroting voor komend jaar verder onder druk zetten. De 'paarse' fracties van PvdA en D66 in de Tweede Kamer voelen er wel voor om de komende jaren meer geld uit te geven aan betere arbeidsvoorwaarden in de publieke sector, met name zorg en onderwijs. Dit geld zou gevonden kunnen worden door de belastingmeevallers.

Binnen de coalitie is afgesproken dat meevallers altijd worden gebruikt om de staatsschuld te verkleinen en niet voor extra uitgaven te gebruiken. Deze begrotingsregels zijn samengevat onder de zogenoemde Zalmnorm. Onlangs spraken de fractieleiders van PvdA, VVD en D66 nog af dat zij deze Zalmnorm niet ter discussie zouden stellen. VVD- fractieleider Dijkstal had had al eerder gedreigd met een 'crisis' mocht deze Zalmnorm door de coalitiegenoten worden losgelaten.

Met een mogelijke aankondiging door minister Zalm van bezuinigingen vanaf komend jaar zou een 'luxe' discussie over het verdelen van de financiële meevallers in het kabinet en in de Kamer van de baan zijn. Binnen de coalitie was afgesproken dat aan de hand van berekeningen van het Centraal Planbureau vastgesteld zou worden hoe groot de financiële ruimte is om de diverse wensen die bij de verschillende partijen leven te kunnen honoreren. De 'paarse' fractieleiders zouden daarvoor ook concrete wensen op tafel leggen.

NRC Webpagina's
17 februari 2001

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad