NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Rijksbegroting 2001

Nieuws

Plannen
per departement

Troonrede

Algemene Beschouwingen

Rijksbegroting:
Hoe en wat?

Links

Coalitie laat de Zalmnorm intact

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 25 JAN. De fractieleiders van PvdA, VVD en D66 hebben gisteren de begrotingsregels van het kabinet, samengevat als de 'Zalmnorm', niet ter discussie gesteld.

Vooraf had PvdA'er Melkert gezegd dat de regels "zo nodig" moeten worden aangepast, had D66'er De Graaf voorgesteld een deel van de verwachte extra belastingopbrengst te gebruiken voor betere arbeidsvoorwaarden in de publieke sector en had VVD'er Dijkstal gedreigd met 'crisis' als de strikte scheiding tussen inkomsten en uitgaven zou worden losgelaten.

De paarse coalitiepartners hebben gisteren voor het eerst onder leiding van premier Kok een verkennend gesprek gevoerd over de rijksbegroting 2002. Minister Zalm (Financiën) bereidt op dit moment de zogenoemde Kaderbrief voor, waarin de wensen van de diverse ministers voor volgend jaar zijn opgenomen.

Aan de hand van nieuwe berekeningen van het Centraal Planbureau wordt volgende maand vastgesteld hoe groot de financiële ruimte is om diverse wensen te honoreren. Met de fractieleiders is gisteren afgesproken dat ook zij volgende maand concrete wensen op tafel leggen.

In de PvdA-fractie wordt op dit moment gewerkt aan nieuwe investeringsplannen, waarbij vooralsnog wordt geprobeerd de 'Zalmnorm' intact te laten. De PvdA wil deels meer financiële ruimte bieden voor de publieke sector, door lagere sociale premies te heffen bij werkgevers die zelf extra investeren in onder meer kinderopvang en zorgverlof. Dit betreft een vorm van gerichte lastenverlichting waarmee de VVD mogelijk kan instemmen. In de coalitie bestaat consensus over het beperkt houden van de algemene lastenverlichting in 2002.

NRC Webpagina's
25 januari 2001

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad