NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Rijksbegroting 2001

Nieuws

Plannen
per departement

Troonrede

Algemene Beschouwingen

Paars: De tweede helft

Rijksbegroting:
Hoe en wat?

Links

Extra geld voor auto en gezin

Door onze redacteuren
DEN HAAG, 22 SEPT. Het kabinet honoreert de wens van een Kamermeerderheid om volgend jaar nog eens 350 miljoen gulden uit te geven aan nieuw beleid. Ook komt er een verdere lastenverlichting van in totaal 360 miljoen gulden. Vooral automobilisten en gezinnen met kinderen profiteren van de extra uitgaven.

Dat bleek gisteren bij de afronding van de algemene politieke beschouwingen. Het kabinet had geen enkel bezwaar tegen een groot aantal moties van de coalitiefracties PvdA, VVD en D66. De oppositie stemde met veel moties van de paarse fracties mee.

De totale lastenverlichting voor volgend jaar komt hiermee op 7 miljard gulden. Aan extra uitgaven is inclusief de laatste 350 miljoen in totaal 8 miljard gulden gemoeid. Die komen bovenop de 7,1 miljard gulden voor extra uitgaven die al in het regeerakkoord stonden.

Premier Kok bleek ook veel te voelen voor het afschaffen van de numerus fixus voor de opleiding van artsen, een andere Kamerwens. De Kamer wil tevens de opleidingscapaciteit voor medische studies verhogen en de opleidingsduur beperken. PvdA-fractievoorzitter Melkert, die de motie indiende, zei te hopen dat de numerus fixus al met het nieuwe studiejaar kan worden afgeschaft, maar vroeg daarom niet in de motie. Het CDA trok een motie die daar wel om vroeg in. Premier Kok had gewaarschuwd dat de opleidingen niet in staat zullen zijn in één keer drastisch meer artsen op te leiden.

Tijdens het afrondende debat werd duidelijk dat de Kamer het vertrouwen in minister Borst (Volksgezondheid) aan het verliezen is. Zij moet laten zien dat met hulp van de extra honderden miljoenen die de zorg heeft gekregen de wachtlijsten ook daadwerkelijk korter worden. Fractievoorzitter Rosenmöller van GroenLinks wees erop dat mensen zonder kinderen die leven van het sociaal minimum er met de huidige voorstellen niet op vooruit gaan. "Die mensen betalen dus de rekening." Het kabinet heeft tevens toegezegd extra aandacht te zullen besteden aan de knelpunten op de arbeidsmarkt, vooral in de collectieve sector. In dat licht waarschuwde premier Kok gisteren nogmaals voor een te hoge loonstijging in de marktsector. De cultuurbegroting heeft er 40 miljoen gulden bijgekregen. Staatssecretaris Van der Ploeg beraadt zich nu op de vraag waaraan hij het dat kan besteden.

350 miljoen extra

Het kabinet heeft ingestemd met 350 miljoen gulden aan nieuwe uitgaven. Ook komt er volgend jaar een extra lastenverlichting van 360 miljoen gulden. Binnen de voor volgend jaar voorziene lastenverlichting (6,6 miljard gulden) heeft het kabinet op verzoek van de Tweede Kamer voor ongeveer 300 miljoen gulden verschoven.

  • Onderwijs krijgt er 150 miljoen gulden bij, onder meer voor het schoolbudget van het voortgezet onderwijs, voor- en vroegschoolse educatie.

  • Gezinnen met kinderen krijgen 340 gulden korting op hun belastingen, ook wordt de zogenoemde combi-korting (voor werkenden met kinderen) verhoogd met 75 gulden. Kosten: totaal ongeveer 300 miljoen.

  • De koopkracht voor mensen op het sociaal minumum met kinderen neemt met één procent toe tot 4,5 procent. Mensen die het wettelijk minimumloon verdienen en kinderen hebben gaan er zelfs 8,5 procent op vooruit in 2001.

  • Het kabinet gaat met de onderwijsbonden onderzoeken hoe de werkdruk in het onderwijs te verlagen is en hoe het vak van leraar aantrekkelijker kan worden gemaakt. Ook de werkomstandigheden in de kunstsector moeten beter.

  • De zorg krijgt er 130 miljoen gulden bij, onder meer voor jeugdhulpverlening, uitbreiding van opleidingsplaatsen voor verpleegkundigen, opvang van dak- en thuislozen en zwerfjongeren, verkorting van wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg en opleidingsplaatsen voor huisartsen.

  • Automobilisten kunnen volgend jaar een verlaging van de wegenbelasting tegemoet zien. De kosten bedragen in totaal 310 miljoen gulden, hetgeen neerkomt op een korting van ongeveer 40 gulden per automobilist per jaar.

  • Voor cultuur, natuur en politie wordt in totaal 70 miljoen vrijgemaakt. Slachtoffers van ernstige misdrijven moeten, net als de daders, een pro-deo advocaat in de arm kunnen nemen.

  • De regering moet eventuele nieuwe meevallers in november besteden aan natuur, monumentenzorg, schoolgebouwen, ict, veiligheid, sport en 'e-culture'.

  • NRC Webpagina's
    22 september 2000

    Den Haag

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad