U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Steekproef in Enschede heeft goed resultaat

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 20 JULI. De vuurwerkramp in Enschede heeft nauwelijks tot ernstige gezondheidsklachten onder bewoners, passanten en hulpverleners geleid. In hun bloed en urine zijn niet meer gevaarlijke stoffen gevonden dan gebruikelijk is. Wel kampt een aantal mensen met psychische klachten zoals gevoelens van angst of neerslachtigheid.

Dit zijn de eerste, zij het voorlopige, resultaten van het gezondheidsonderzoek dat twee instituten in opdracht van minister Borst (Volksgezondheid) hebben gehouden onder hen die bij de nasleep van de vuurwerkontploffing, op 13 mei, betrokken waren. Naar schatting waren dat zo'n 9.000 bewoners uit het rampgebied, passanten die er op het moment van de ontploffing verbleven en hulpverleners. Van hen hebben er 4.232 gereageerd op de oproep om aan het onderzoek deel te nemen. Uiteindelijk hebben 3.800 ook daadwerkelijk een vragenlijst ingevuld of bloed en urine afgestaan. Deze aanpak was een van de aanbevelingen van de parlementaire commissie die vorig jaar de Bijlmerramp onderzocht. Naar verwachting is rond juli 2001 het onderzoek gereed.

De vandaag gepubliceerde resultaten zijn gebaseerd op een steekproef onder de deelnemers: van 900 zijn bloed en urine geanalyseerd. De onderzoekers tonen zich niet verrast dat er in het bloed en urine geen verhoogde concentraties van gevaarlijke stoffen zijn aangetroffen. Eerdere milieumetingen toonden al geen hogere concentraties van bijvoorbeeld lood, nikkel, cadmium of chroom aan. Vooral onder bewoners van wie het huis zwaar beschadigd of verdwenen is of die tijdens de ramp hevige angst hadden, komen relatief veel angst en depressieve klachten voor: zo'n drie keer zoveel als gebruikelijk is. Onder de anderen is dat veel minder het geval en onder de hulpverleners tellen de onderzoekers nauwelijks mensen met klachten.

NRC Webpagina's
20 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad