U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Bedrijven Enschede: 512 miljoen schade

Door onze correspondent
ENSCHEDE, 24 JUNI. Het bedrijfsleven in Enschede heeft ten gevolge van de vuurwerkramp op 13 mei 513 miljoen gulden schade geleden. In totaal heeft de ramp voor zo'n 1 miljard gulden aan schade berokkend.

Dat heeft de gemeente Enschede gistermiddag bekend gemaakt. De schade aan woonhuizen bedraagt ongeveer 300 miljoen gulden. De gemeente heeft een verliespost van 160 miljoen gulden, veroorzaakt door verwoesting van gemeentelijke eigendommen.

Enschede gaat het rijk een bedrag van 500 miljoen vragen voor de wederopbouw van het getroffen gebied. De gemeente verwijst naar uitlatingen van premier Kok, daags na de ramp, dat niemand er minder van mocht worden.

Het schadeonderzoek is verricht door accountantsbureau Deloitte & Touche. In het vastgestelde schadebedrag zijn ook de extra kosten meegenomen, zoals tijdelijke herhuisvesting en doorbetaling van het personeel. Bovendien hebben de onderzoekers er rekening mee gehouden dat de ondernemers niet zo snel weer op de omzet komen die ze voor de ramp hadden.

Er wordt een commissie ingesteld, die de vuurwerkramp financieel zal moeten afwikkelen. Voorzitter van die commissie wordt de burgemeester van Deventer J. van Lith de Jeude. De commissie wordt woensdag geïnstalleerd.

NRC Webpagina's
24 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad